Πόσες μέρες καθυστέρηση θεωρείται εγκυμοσύνη;

Subtitle for the blog page

Πόσες μέρες καθυστέρηση θεωρείται εγκυμοσύνη

Πόσες μέρες καθυστέρηση θεωρείται εγκυμοσύνη;

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται πόσες μέρες καθυστέρηση θεωρείται εγκυμοσύνη, όπως υποστηρίζει ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Δρ. Π. Πατραμάνης. Μερικές γυναίκες έχουν περίοδο κάθε 28 ημέρες. Μάλιστα, οι περισσότερες θα βιώσουν μια καθυστερημένη ή χαμένη περίοδο, τουλάχιστον μία φορά χωρίς να είναι έγκυος. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Βεβαίως όμως μια καθυστερημένη περίοδος, δεν θεωρείται εγκυμοσύνη πάντα.

Πόσες μέρες καθυστέρηση θεωρείται εγκυμοσύνη;

Προτού απαντηθεί το ερώτημα του πόσες ημέρες θεωρείται εγκυμοσύνη, καλό είναι να αποσαφηνιστούν ορισμένα πράγματα. Ο κύκλος της κάθε γυναίκας είναι διαφορετικός και μπορεί να κυμαίνεται από 21 έως 35 ημέρες, με τη διάρκειά του να ποικίλλει. Αν η γυναίκα  δεν παρουσιάζει ακανόνιστη περίοδο λόγω ιατρικής πάθησης, πιθανότατα έχει και μια ιδέα κατά προσέγγιση, για το πότε να περιμένει την επόμενη περίοδό της.

Μια περίοδος θεωρείται καθυστερημένη εάν δεν έχει ξεκινήσει εντός επτά ημερών από τη στιγμή που την περιμένει η γυναίκα. Τότε είναι που και τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης είναι σε θέση να δώσουν ακριβή αποτελέσματα. Εάν είναι αρνητικό το τεστ εγκυμοσύνης μετά την απώλεια μιας περιόδου, η οποία έχει καθυστερήσει περισσότερο από μία εβδομάδα, επιβάλλεται η συνάντηση με τον Γυναικολόγο.

Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, αλλά δεν έχει έρθει ακόμα η περίοδος και παρόλα αυτά υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης, ίσως χρειάζεται να επαναληφθεί το τεστ.  Μερικές φορές, τα τεστ εγκυμοσύνης (στο σπίτι) μπορεί να δώσουν ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα εάν ληφθούν πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη. Επί της ουσίας αδυνατούν να ανιχνεύσουν την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (ή αλλιώς Β’ χοριακή) στα ούρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να μάθει μια γυναίκα ότι είναι έγκυος μετά από μια καθυστερημένη περίοδο. Σημειωτέων, η πιο πρώιμη ανίχνευση της hCG μπορεί να γίνει με μια ιατρική εξέταση που πραγματοποιείται 8 έως 10 ημέρες μετά την ωορρηξία.

Πού οφείλεται η καθυστέρηση (εκτός της εγκυμοσύνης);

Υπάρχουν πολλές αιτίες για μια καθυστερημένη περίοδο που δεν καταλήγει σε εγκυμοσύνη. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες καθυστερημένης περιόδου περιλαμβάνουν:

  • Ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων: Αποτρέπεται μέσω της αντισύλληψης η ωορρηξία παρέχοντας ένα σταθερό επίπεδο οιστρογόνων και/ή προγεστίνης κάθε μέρα. Για να συμβεί εγκυμοσύνη, θα πρέπει να υπάρχει ένα ωάριο στη σάλπιγγα ώστε να γονιμοποιηθεί το σπέρμα. Όταν λοιπόν σταματά η ωορρηξία, δεν απελευθερώνεται ωάριο από την ωοθήκη, επομένως καθίσταται ανέφικτη η εγκυμοσύνη.
  • Άγχος: Το άγχος επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά. Στο χρόνιο ή ακραίο άγχος, ορμόνες όπως η κορτιζόλη μπορεί να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς πόσο άγχος πρέπει να βιώσει η γυναίκα για να συμβεί αυτό, καθώς ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στο άγχος. Εάν υφίσταται μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, το άγχος μπορεί να είναι ένας πρόσθετος παράγοντας που κάνει τους κύκλους ακόμα πιο ακανόνιστους.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Οι πολυκυστικές ωοθήκες επηρεάζουν ωορρηξία και κατ’ επέκταση και τον κύκλο μιας γυναίκας. Αν και δεν έχουν βρεθεί τα ακριβή αίτια, οι ιατροί θεωρούν ότι μάλλον σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες διότι τείνει να εμφανίζεται σε γυναίκες της ίδιας οικογένειας.
  • Διακυμάνσεις βάρους: Το μη φυσιολογικό βάρος μπορεί να προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες, καθώς ο λιπώδης ιστός παίζει ρόλο στη σύνθεση ορμονών. Επιπλέον, οι διακυμάνσεις βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει τον υποθάλαμο (μέρος ενός από τα συστήματα του σώματος, υπεύθυνο για τις ορμόνες). Εάν η λειτουργία του υποθαλάμου διαταραχθεί από μια απότομη αλλαγή βάρους, μπορεί να διαταράχθει η ωορρηξία και να προκληθεί καθυστέρηση ή απώλεια περιόδου.

Άλλες αιτίας καθυστέρησης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Περιεμμηνόπαυση (διάστημα μεταξύ κλιμακτηρίου και εμμηνόπαυσης)
  • Δυσλειτουργία θυρεοειδούς
  • Όγκο υπόφυσης
  • Θηλασμό
  • Αλλαγή στο πρόγραμμα ύπνου
  • Διατροφικές αλλαγές
  • Υπερβολική άσκηση.

Το να υπάρξει καθυστέρηση δεν σημαίνει απαραίτητα εγκυμοσύνη. Ωστόσο, εάν προκύψει ανησυχία για την υποκείμενη αιτία της καθυστερημένης περιόδου, είναι πάντα χρήσιμο να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Πάντα ωστόσο συνίσταται και η συνάντηση με τον Γυναικολόγο.

Επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Δρ. Π. Πατραμάνη ώστε να βεβαιωθείτε για το πόσες μέρες καθυστέρηση θεωρείται εγκυμοσύνη. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα ζητήματα, ενώ στο σύγχρονα εξοπλισμένο ιατρείο του διενεργούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις με ασφάλεια και σεβασμό στον εκάστοτε ασθενή.

επικοινωνία

επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized