Ανωμαλίες εμμήνου ρύσεως

Ανωμαλίες εμμήνου ρύσεως

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο έμμηνος κύκλος της γυναίκας έχει διάρκεια από 21 μέχρι 35 ημέρες, με μέση διάρκεια δηλαδή τις 28 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου το γυναικείο σώμα αλλάζει ώστε να είναι έτοιμο σε περίπτωση που έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Η γυναίκα, λοιπόν, που έχει έναν φυσιολογικό έμμηνο κύκλο διακατέχεται τόσο από σωματική όσο και από ψυχική υγεία, καθώς οι ορμονικές διαδικασίες εκτελούνται κανονικά. Στην περίπτωση, όμως, που ο κύκλος διαταράσσεται, η γυναίκα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό στις καθημερινές της δραστηριότητες, με σοβαρότερη επίπτωση τα προβλήματα γονιμότητας.

Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, μπορούμε να περιμένουμε διαταραχή του έμμηνου κύκλου που σημαίνει ότι η γυναίκα μπορεί να έχει περίοδο για λιγότερες ή περισσότερες μέρες ή ακόμα και να επαναληφθεί πιο σύντομα, ή πιο αραιά.

Πιο συγκεκριμένα, 1 στις 3 γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία επρόκειτο να παρουσιάσουν διαταραχή στον κύκλο τους, χωρίς αυτό να είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σημάδι κάποιου προβλήματος που θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

Βασικές διαταραχές – ανωμαλίες εμμήνου ρύσεως

Οι βασικές ανωμαλίες που μπορεί να παρουσιαστούν στην έμμηνο ρύση είναι οι παρακάτω:

 1. Μηνορραγία: Η μηνοραγγία εκδηλώνεται με μεγάλη ποσότητα αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου
 2. Μητρορραγία: Ως μητρορραγία ορίζουμε την ακανόνιστη περίοδο σε καθ’ όλον τον έμμηνο κύκλο
 3. Ολιγοαμηνόρροια-αμηνόρροια: Όταν η γυναίκα έχει κύκλο που διαρκεί από 40 ημέρες και άνω ή μπορεί να διακοπεί τελείως ακόμα και για διάστημα 6 μηνών, τότε μιλάμε για ολιγοαμηνόρροια-αμηνόρροια

Αίτια διαταραχής του κύκλου

Τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή του έμμηνου κύκλου είναι:

 • Εγκυμοσύνη
 • Στρες
 • Αντισύλληψη
 • Παχυσαρκία
 • Κύστεις ωοθηκών
 • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
 • Υπερβολική άσκηση/δίαιτα
 • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
 • Λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Διάγνωση και Θεραπεία

Ο γυναικολόγος σας μπορεί να εντοπίσει το αίτιο ή τα αίτια που ευθύνονται για τις διάφορες ανωμαλίες της έμμηνου ρύσης σας, λαμβάνοντας το ιατρικό σας ιστορικό και υποβάλλοντάς σας σε γυναικολογικές εξετάσεις.

Με βάση τα αποτελέσματα των ανωτέρω εξετάσεων, ο γυναικολόγος θα γνωρίζει τί είναι αυτό που σας προκαλεί το πρόβλημα και έτσι θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

Η επίσκεψη στον γιατρό σας αν αντιληφθείτε ότι ο κύκλος σας παρουσιάζει διαταραχές είναι καθοριστικής σημασίας, ιδιαίτερα μάλιστα αν θέλετε να τεκνοποιήσετε.