Συμπτώματα Εγκυμοσύνης

Subtitle for the blog page

Συμπτώματα Εγκυμοσύνης

Συμπτώματα Εγκυμοσύνης

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να διαπιστωθεί μια εγκυμοσύνη είναι τα τεστ εγκυμοσύνης και οι υπέρηχοι. Όμως, υπάρχουν και ορισμένα Συμπτώματα Εγκυμοσύνης, τα οποία μπορούν να προϊδεάσουν μια γυναίκα ότι είναι έγκυος. Τα Συμπτώματα αυτά, είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα της εγκυμονούσας γυναίκας.

 

Πότε ξεκινούν τα Συμπτώματα Εγκυμοσύνης;

Η πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, βασίζεται στην ημερομηνία της τελευταίας εμμήνου ρύσεως μιας γυναίκας. Η τελευταία έμμηνος ρύση θεωρείται και η πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ακόμα κι αν δεν είχε προκύψει ακόμη εγκυμοσύνη. Για αυτόν το λόγο, τα Συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

 

Ποια είναι τα πιο συχνά Συμπτώματα Εγκυμοσύνης;

Εάν είστε έγκυος, μπορεί να παρατηρήσετε ορισμένα πρώιμα Συμπτώματα Εγκυμοσύνης, όπως:

  • Ήπιες κράμπες και κηλίδες: Περίπου 10 έως 14 ημέρες μετά τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο δημιουργεί μια βλαστοκύστη (μια ομάδα κυττάρων γεμάτη με υγρό), η οποία εμφυτεύεται στο ενδομήτριο. Η διαδικασία αυτή, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, η οποία μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα ως ελαφριά περίοδος.

 

  • Χαμένη περίοδος: Μόλις ολοκληρωθεί η εμφύτευση, το σώμα αρχίζει να παράγει μια χαρακτηριστική ορμόνη που ονομάζεται β- χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG: human chorionic gonadotropin). Η συγκεκριμένη ορμόνη, βοηθά το σώμα να διατηρήσει την εγκυμοσύνη και ‘’στέλνει μήνυμα’’ στις ωοθήκες να σταματήσουν να απελευθερώνουν ώριμα ωάρια κάθε μήνα. Η β- χοριακή γοναδοτροπίνη, μπορεί να ανιχνευτεί από τα τεστ εγκυμοσύνης, αλλά μόνο όταν πλησιάζουν οι μέρες πριν την επόμενη περίοδο, η οποία όμως δε θα έρθει, λόγω της εγκυμοσύνης που ξεκινά.

 

  • Κόπωση: Υπεύθυνη για την κόπωση στην εγκυμοσύνη, είναι η ορμόνη προγεστερόνη σε συνδυασμό με τη συνολική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος.

 

  • Αναγούλα: Ένα ακόμα κοινό Σύμπτωμα Εγκυμοσύνης, είναι η ύπαρξη αναγούλας ή ξαφνικής απέχθειας για συγκεκριμένες τροφές.

 

  • Πρήξιμο ή πόνο στο στήθος: Αλλαγές στο στήθος μπορεί να συμβούν μεταξύ 4ης και 6ης εβδομάδας. Είναι πιθανό, το στήθος να πρηστεί και να αναπτύξει ευαισθησία, λόγω των ορμονικών αλλαγών. Αυτό το Σύμπτωμα, συνήθως υποχωρεί μετά από μερικές εβδομάδες, όταν το σώμα έχει προσαρμοστεί στις ορμόνες.

 

  • Συχνουρία: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα αυξάνει την ποσότητα αίματος που αντλεί. Η κατάσταση αυτή, αναγκάζει τα νεφρά να επεξεργάζονται περισσότερο υγρό από το συνηθισμένο και αυτό οδηγεί σε συχνοουρία.

 

  • Φούσκωμα: Το φούσκωμα στην εγκυμοσύνη, μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν επίσης να επιβραδύνουν και το πεπτικό σύστημα.

 

  • Ναυτία: Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είναι σύνηθες να παρουσιάζεται ήπια έως σοβαρή ναυτία, η οποία εμφανίζεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

 

  • Αλλαγές στη διάθεση: Τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αύξηση αυτή, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή και να προκαλέσει συναισθήματα όπως: κατάθλιψη, ανησυχία, ευερεθιστότητα ή ευφορία.

 

  • Αλλαγές στη θερμοκρασία: Η υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να είναι Σύμπτωμα Εγκυμοσύνης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται πιο εύκολα με την άσκηση ή το ζεστό καιρό.

 

 

Εάν εμφανίζετε Συμπτώματα Εγκυμοσύνης μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Γυναικολόγο, Παναγιώτη Πατραμάνη. Ο ιατρός, χάρη στην εμπειρία του στέκεται δίπλα στην εγκυμονούσα γυναίκα από την αρχή μέχρι και το τέλος της εγκυμοσύνης της, λύνοντας κάθε πιθανή απορία και προβληματισμό.

 

επικοινωνία

επικοινωνία

 

 

 

medifem
medifem, on in Uncategorized