Φλεγμονή Μαστού

Τι είναι η φλεγμονή μαστού;

Πρόκειται για μια πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες 18-25 ετών. Η φλεγμονή μαστού προκύπτει από την μόλυνσή του, κατά την εισβολή μικροοργανισμού.

Τι συμπτώματα προκαλεί η φλεγμονή μαστού;

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, εξαρτώνται από την αιτία που προκλήθηκε η φλεγμονή. Ωστόσο, γυναίκες με φλεγμονή στον μαστό, υποφέρουν από έντονο πόνο, ερυθρότητα, κνησμό, οίδημα και σκλήρυνση του δέρματος στο στήθος.

Επιπλέον, μπορεί να προκύψει αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα, καθώς και ευαισθησία και πόνος κατά την πίεση του μαστού.

Τέλος, σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις το δέρμα αλλάζει τελείως όψη και υφή.

Ποιες είναι οι συχνότερες φλεγμονές μαστού που μπορεί να εμφανίσει μια γυναίκα;

Υπάρχουν διάφορες φλεγμονές που μπορεί να προκληθούν από μια ευρεία γκάμα αιτιών και αυτές μπορεί να είναι:

  • Δερματίτιδα: Προκαλείται από την ατοπική δερματίτιδα, την μυκητίαση, την ψωρίαση και πολλά άλλα.
  • Μαστίτιδα: Ιδιαίτερα συχνή σε γυναίκες που θηλάζουν, αλλά όχι μόνο. Προκαλούν πρήξιμο, πόνο, ερυθρότητα, πυρετό, κλπ.
  • Απόστημα μαστού: Φλεγμονή που προκαλεί πύον στο μαστό. Αυτό φέρει συμπτώματα όπως ναυτία, πόνος, έκκριση υγρών, πυρετό κλπ.
  • Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού: Ξεκινά από τους γαλακτοφόρους αγωγούς και είναι επιθετικός κάνοντας μεταστάσεις.
  • Νόσος Paget: η πάθηση εμφανίζεται στη θηλή, και η γυναίκα νιώθει ευαισθησία, πόνο, πρήξιμο και κάποιες φορές υπάρχει έκκριση υγρών.
  • Κύστες: Περιέχουν υγρό χωρίς την ύπαρξη συμπαγών μαζών. Είναι καλοήθεις και η αντιμετώπιση γίνεται με παρακέντηση και την αφαίρεση του υγρού. Αν επανεμφανιστεί, τότε πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση.
  • Εισολκή θηλής: Πρόκειται για την στροφή των θηκών προς τα μέσα, δυσκολεύοντας τον θηλασμό. Η αντιμετώπιση γίνεται με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, αποκαθιστώντας την λειτουργία και την όψη τους. Μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, όπως και σε φλεγμονές.

Υπάρχουν και άλλες φλεγμονές που μπορεί να εμφανίσει μια γυναίκα στο  μαστό της και η κάθε μια χρήζει συγκεκριμένης αντιμετώπισης.

Πώς γίνεται η διάγνωση φλεγμονής μαστού;

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η καταγραφή ιστορικού της γυναίκας καθώς και η κλινική εξέταση αποτελούν βασικά στάδια. Η διάγνωση εξαρτάται καθαρά από το είδος της φλεγμονής. Γενικά, η μαστογραφία αποτελεί την πιο συνήθη εξέταση μαστών. Για αυτό και είναι απαραίτητο να μην αμελείται από καμία γυναίκα σαν ετήσιος έλεγχος. Επίσης, πολλές φορές χρειάζεται δειγματοληψία από το δέρμα του μαστού, όταν πρόκειται για δερματικές παθήσεις. Άλλες φορές είναι χρήσιμος ο υπέρηχος, για να εξετασθεί σε μεγαλύτερο βάθος ή η λήψη και ανάλυση υγρού από τον μαστό.

Εάν νιώθετε οποιαδήποτε ενόχληση ή εάν διακρίνετε αλλαγές στην μορφή και την αίσθηση του  μαστού σας, συμβουλευτείτε άμεσα τον ιατρό σας. Όσο πιο άμεσα εντοπιστεί η πάθηση, τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπιστεί. Μην αμελείτε τους ετησίους ελέγχους και την υγεία σας και μην παραβλέπετε τα συμπτώματα

Ο Δρ Παναγιώτης Πατραμάνης – Γεωργαλής Παναγιώτης είναι Γυναικολόγος – Μαιευτήρας και εδώ και χρόνια βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα που τον χρειάζεται. Αν έχετε ενοχλήσεις επισκεφτείτε τον άμεσα ώστε να εντοπίσει το πρόβλημα και να σας προτείνει λύση. Επίσης μην αμελείτε τον καθιερωμένο ετήσιο έλεγχο. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το ραντεβού σας.

 

επικοινωνίαεπικοινωνία