Όγκος Στο Μαστό: Τι Πρέπει Να Κάνω;

Όγκος Στο Μαστό: Τι Πρέπει Να Κάνω;

Ο όγκος στο μαστό μπορεί να αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ωστόσο, όταν εντοπιστεί από τη γυναίκα κατά τη διαδικασία αυτοεξέτασης μαστού, προκαλεί ανησυχία και φόβο για καρκίνο του μαστού. Σαφώς, μια τέτοια κατάσταση απαιτεί ιατρική διερεύνηση. Όμως, οι όγκοι στο μαστό είναι αρκετά συνήθεις και τις περισσότερες φορές δεν είναι καρκινικοί, ιδιαίτερα στις νεότερες γυναίκες.
Παρόλα αυτά, όταν εμφανιστεί, ο όγκος στο μαστό πρέπει να αξιολογηθεί από τον γιατρό, ειδικά όταν προκύπτει για πρώτη φορά.

Σύσταση Μαστού & Μεταβολές

Ο μαστός περιέχει ιστούς διαφορετικής σύστασης, όπως είναι το λίπος, οι αδένες και οι συνδετικοί ιστοί. Κατά την έμμηνο ρύση, οι ιστοί αυτοί μεταβάλλονται και προκαλούν συμπτώματα όπως είναι η ευαισθησία, ο πόνος στο μαστό και διογκώσεις.
Το στήθος επίσης αλλάζει με την αύξηση της ηλικίας και αποκτά περισσότερο λίπος ενώ γίνεται λιγότερο πυκνό.

Μια γυναίκα πρέπει να είναι εξοικειωμένη με το στήθος της, πραγματοποιώντας τακτικά αυτοεξέταση. Με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να εντοπίσει μεταβολές που ενδεχομένως προκύψουν με την πάροδο του χρόνου και να εξασφαλίσει την έγκαιρη διάγνωση τυχόν παθήσεων του μαστού.

Όγκος Στο Μαστό – Πότε Πρέπει Να Επισκεφτώ Το Γιατρό;

Η ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό στις εξής περιπτώσεις:

  • Εντοπισμός διόγκωσης ή πάχυνσης στο στήθος η οποία είναι διαφορετική από τον περιβάλλοντα ιστό
  • Παρατηρείται αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή την εμφάνιση του μαστού
  • Ο πόνος στο στήθος επιμένει ακόμα και μετά την περίοδο
  • Παρουσιάζονται αλλαγές στο δέρμα του μαστού, όπως κνησμός, ερυθρότητα, ξηροδερμία, φούσκωμα ή ρυτίδες (ζάρωμα)
  • Εμφάνιση μη προϋπάρχουσας εισολκής της θηλής
  • Έκκριση υγρού από τις θηλές

Όγκος Στο Μαστό: Διάγνωση

Η διαγνωστική εξέταση για τον όγκο στο μαστό ξεκινάει με την αξιολόγηση από το γυναικολόγο ο οποίος θα προχωρήσει στα εξής:

  • Λήψη ιατρικού ιστορικού που αφορά στα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού ή καλοήθεις παθήσεις του μαστού
  • Εξέταση στο στήθος και τους λεμφαδένες στη μασχάλη με ψηλάφηση όπου θα αναζητήσει τυχόν διογκώσεις ή άλλες ανωμαλίες
  • Έλεγχος του δέρματος στο στήθος
  • Έλεγχος για ενδεχόμενα προβλήματα στη θηλή, όπως η εισολκή ή η έκκριση υγρών

Όγκος Στο Μαστό – Απεικονιστικός Έλεγχος

Εάν ο γιατρός επιβεβαιώσει την ύπαρξη όγκου ή κάποιας άλλης ανωμαλίας, πιθανόν να κρίνει απαραίτητο περαιτέρω απεικονιστικό έλεγχο. Αυτός περιλαμβάνει:

Όγκος Στο Μαστό – Βιοψία

Ανάλογα με τα ευρήματα και σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, ο γιατρός πραγματοποιεί λήψη βιοψίας. Το δείγμα ιστού που λαμβάνεται, στέλνεται για εργαστηριακό έλεγχο και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα έπειτα από μερικές ημέρες.

Εάν ο όγκος στο μαστό δεν αφορά σε κακοήθεια, ο γιατρός θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να ακολουθήσει τακτική κλινική εξέταση για ένα χρονικό διάστημα ή εάν πρέπει να επαναληφθούν οι απεικονιστικές εξετάσεις. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των εξετάσεων δε συμπίπτουν (π.χ. η μαστογραφία αναδεικνύει κακοήθεια ενώ η βιοψία καλοήθεια) τότε η ασθενής μπορεί να παραπεμφθεί σε κάποιον εξειδικευμένο χειρουργό – ογκολόγο για τη διαγνωστική διερεύνηση.

Εάν ο όγκος στο μαστό είναι καρκινικός, ο γιατρός σε συνεργασία με την ασθενή θα σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο. Το στάδιο και ο τύπος του καρκίνου του μαστού αποτελούν τα βασικά κριτήρια για την επιλογή της θεραπείας.

επικοινωνία

επικοινωνία