Μαστογραφία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, αγγίζει τις 1.600.000 ετησίως.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, αναφέρονται περίπου 6.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Επομένως, δεν χωράει αμφιβολία πως ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες. Γι’ αυτό το λόγο, η μαστογραφία αποτελεί σωτήρια εξέταση για τις γυναίκες.

Τι είναι η μαστογραφία;

Μαστογραφία ονομάζεται η ακτινολογική εξέταση που γίνεται αποκλειστικά για την απεικόνιση του περιεχομένου του μαστού. Συγκεκριμένα,  πραγματοποιείται από ένα μηχάνημα ειδικά κατασκευασμένο να εκπέμπει ακτίνες Χ  σε χαμηλές δόσεις. Οι ακτίνες αυτές διαπερνούν τον μαστό και καταλήγουν σε ένα ειδικό φιλμ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται (εκτυπώνεται) πάνω σ’ αυτό μία μαυρόασπρη απεικόνιση του εσωτερικού των μαστών.

Τι ονομάζουμε ψηφιακή μαστογραφία;

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι μία σύγχρονη τεχνική μαστογραφίας, όπου οι ακτίνες Χ αναπαράγουν ψηφιακά την εικόνα στην οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή. Παρ’ όλο που είναι πιο ακριβή, η εικόνα της πλεονεκτεί σε πολλά σημεία:

 • Μεγεθύνεται, φωτίζεται και επεξεργάζεται
 • Αποθηκεύεται ευκολότερα
 • Μεταδίδεται σε άλλους γιατρούς

Ποια είναι τα είδη της μαστογραφίας;

Διαγνωστική μαστογραφία: Ονομάζεται η μαστογραφία που ζητάει ο ιατρός μετά τη διαπίστωση κάποιου προβλήματος, ώστε να μπορέσει να κάνει μια ολοκληρωμένη διάγνωση.

Προληπτική μαστογραφία: Ονομάζεται η μαστογραφία στην οποία ο ιατρός πραγματοποιεί την εξέταση για τυχόν ανακάλυψη καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.

Γιατί πρέπει να γίνεται η μαστογραφία;

 • Για να απεικονίσει τον καρκίνο του μαστού όταν αυτός δεν εμφανίζει συμπτώματα.
 • Για να διερευνήσει τον καρκίνου του μαστού σε γυναίκες οι οποίες εμφανίζουν συμπτώματα.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Κύστη ή πάχυνση στο μαστό.
 2. Εκροή θηλής ή πτύχωση του δέρματος σε κάποια περιοχή του στήθους.
 • Για να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί μία περιοχή στον μαστό με ύποπτο ιστό, όταν εντοπιστεί μια ανωμαλία.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

 • Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών, καλό θα ήταν να συμβουλεύονται τον ιατρό για το πότε πρέπει να ξεκινήσουν και κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνουν την εξέταση.
 • Οι γυναίκες μεταξύ 50-75 ετών, είναι σημαντικό να κάνουν μαστογραφία, μια φορά στα δυο χρόνια.

Ποιοι παράγοντες είναι πιθανόν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα και να δυσχεράνουν την ερμηνεία της;

 • Τα εμφυτεύματα στήθους
 • Κάποιος ουλώδης ιστός από χειρουργική επέμβαση στον μαστό.
 • Αποσμητικά, αλοιφές και κρέμες που εφαρμόζονται στους μαστούς ή κάτω από τους βραχίονες, λίγο πριν την μαστογραφία.

Σε ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται η μαστογραφία;

Πριν κλείσει μια γυναίκα ραντεβού για μαστογραφία, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να υποβάλλεται στην εξέταση αυτή γύρω στη 2η φάση του εμμηνορρυσιακού της κύκλου, δηλαδή τις 10-15 ημέρες πριν από την επόμενη έμμηνο ρύση. Ο λόγος είναι πως ο μαστός αρχίζει να διογκώνεται μετά την περίοδο της ωορρηξίας, οπότε ενδέχεται τα ευρήματα να είναι ψευδή.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να γίνεται μαστογραφία;

 • Όταν η γυναίκα βρίσκεται σε περίοδο θηλασμού.
 • Όταν η γυναίκα είναι έγκυος. Η ακτινοβολία (παρά τις χαμηλές δόσεις) υπάρχει πιθανότητα να βλάψει το έμβρυο.

Εάν η μαστογραφία κριθεί απαραίτητη από τον ιατρό παρά την εγκυμοσύνη, τοποθετείται μία ειδική ποδιά πάνω από την κοιλιά της γυναίκας με σκοπό να προστατεύσει το έμβρυο από την έκθεση στις ακτίνες Χ.

Σε ποια ηλικία πρέπει να κάνει μαστογραφία μια γυναίκα με οικογενειακό ιστορικό;
Σε γυναίκες με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, η μαστογραφία πρέπει να πραγματοποιείται περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο μέλος της οικογένειας.

Είναι η εικόνα των μαστών ίδια σε κάθε γυναίκα;

Όπως η εξωτερική εμφάνιση των μαστών είναι διαφορετική, έτσι και η εικόνα των μαστών στην μαστογραφία είναι μοναδική για την κάθε γυναίκα.

Κρύβει κινδύνους η μαστογραφία;

Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού, ακόμη και όταν αυτός δεν εμφανίζει συμπτώματα. Επιπλέον, μπορεί να εντοπίσει ανωμαλίες στον μαστό, ακόμα και αν δεν οδηγούν σε απειλητικό για τη ζωή καρκίνο. Η μαστογραφία κρύβει μόνο πιθανά οφέλη και όχι κινδύνους.