Προγεννητικός Έλεγχος
Ο προγεννητικός έλεγχος αποτελεί μία πολύ σημαντική σειρά εξετάσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σκοπός είναι η ανίχνευση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στην εγκυμοσύνη. Αυτά μπορεί να συνδέονται με την υγεία του μωρού (γενετικές ανωμαλίες) ή της μητέρας. Έτσι, μέσω του προγεννητικού ελέγχου, πραγματοποιείται πρόληψη αλλά και θεραπεία κάποιων ασθενειών, ενώ δίνεται μια πλήρης εικόνα της εγκυμοσύνης.
Προγεννητικός Έλεγχος – Πότε συστήνεται;
Ο προγεννητικός έλεγχος συστήνεται συνήθως σε περιπτώσεις όπως οι παρακάτω:
- Γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών
- Γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και έχουν προσβληθεί από κάποια λοίμωξη όπως είναι το τοξόπλασμα
- Σε περιπτώσεις γυναικών με ιστορικό αποβολών
- Σε ζευγάρια που έχουν ιστορικό κάποιας νόσου ή έχουν ήδη παιδί διαγνωσμένο με κάποια συγγενή πάθηση
Ποιες είναι οι εξετάσεις που γίνονται στον προγεννητικό έλεγχο;
Οι εξετάσεις που γίνονται στον προγεννητικό έλεγχο, στην πλειονότητά τους, δεν είναι επεμβατικές. Συνήθως διενεργούνται κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες που αφορούν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Οι εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου, αναδεικνύουν την πορεία ανάπτυξης του μωρού.
Προγεννητικός Έλεγχος – Πρώτο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης
Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ο προγεννητικός έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει από τη δέκατη εβδομάδα.
Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:
- Εξετάσεις αίματος
Πραγματοποιούνται για τη μέτρηση της πρωτεΐνης πλάσματος και της χοριακής γοναδοτροπίνης ορμόνης. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι μη φυσιολογικά, τότε υπάρχει ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο ανωμαλίας χρωμοσωμάτων.
- Υπέρηχος
Μέσω του υπερήχου γίνεται απεικόνιση του μεγέθους και της θέσης που βρίσκεται το μωρό μέσα στη μήτρα. Συγχρόνως, εντοπίζονται τυχόν αναπτυξιακές ανωμαλίες στα οστά και τα όργανα.
Επίσης, με το ειδικό υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας (11η – 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης), ελέγχεται ο κίνδυνος για το σύνδρομο Down.
- Λήψη χοριακών δειγμάτων
Πρόκειται για μια επεμβατική διαδικασία, όπου πραγματοποιείται λήψη τμήματος του ιστού του πλακούντα. Σκοπός είναι η διάγνωση γενετικών ανωμαλιών, όπως το σύνδρομο Down. Η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται τη 10η – 12η εβδομάδα και η λήψη γίνεται είτε μέσω της κοιλιάς είτε μέσω του τραχήλου. Σε αυτήν την εξέταση αυξάνεται σε μικρό ποσοστό ο κίνδυνος για να συμβεί αποβολή.
Προγεννητικός Έλεγχος – Δεύτερο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης
Κατά το δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης, ο προγεννητικός έλεγχος γίνεται μεταξύ της 14ης και 18ης εβδομάδας και περιλαμβάνει:
- Εξετάσεις αίματος
Μέσα από το τεστ τετραπλού δείκτη, μετρούνται 4 εμβρυϊκές πρωτεΐνες και ελέγχονται οι γενετικές ανωμαλίες (σύνδρομο Down).
- Εξέταση επιπέδων γλυκόζης
Συχνά, με την εγκυμοσύνη, δημιουργείται ο «διαβήτης κύησης». Η εξέταση επιπέδων γλυκόζης βοηθάει στην ανάδειξη και τον έλεγχο του διαβήτη. Η διαδικασία γίνεται κατόπιν λήψης ζαχαρούχου υγρού όπου πραγματοποιείται αιματικός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου.
- Αμνιοπαρακέντηση
Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται με τη λήψη του αμνιακού υγρού από τη μήτρα και συνήθως διενεργείται μετά την ολοκλήρωση της 15ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Σκοπός είναι ο εντοπισμός γενετικών ανωμαλιών, ανάμεσα στις οποίες μπορεί να είναι το σύνδρομο Down.
Προγεννητικός Έλεγχος – Τρίτο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης
Στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης περιλαμβάνονται εξετάσεις όπως:
- Έλεγχος στρεπτόκοκκου (GBS)
Στην ομάδα Β στρεπτόκοκκου οφείλεται σειρά σοβαρών λοιμώξεων τόσο στο μωρό όσο και στην έγκυο.
- Αμνιοπαρακέντηση ωριμότητας
Πραγματοποιείται συνήθως ανάμεσα στην 32η και 39η εβδομάδα της κύησης και δίνει πληροφορίες σχετικά με τους πνεύμονες του μωρού και κατά πόσο είναι έτοιμοι για τον τοκετό.