Δυσπλασία Μήτρας

Δυσπλασία μήτρας: Τι είναι

Η δυσπλασία μήτρας (γνωστή και ως δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας) συνίσταται στην παρουσία μη φυσιολογικών ή αλλιώς προκαρκινικών κυττάρων, μέσα και γύρω από τον τράχηλο μιας γυναίκας.

Οι μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα μπορεί να είναι ήπιες, μέτριες ή σοβαρές. Ο Δρ. Πατραμάνης επισημαίνει πως η παρουσία δυσπλασίας της μήτρας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η γυναίκα έχει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, αποτελεί μια σοβαρή ένδειξη ότι μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Δυσπλασία μήτρας: Αιτίες

Τα κύτταρα στον τράχηλο της γυναίκας παρατηρείται να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αλλοιώσεις στη μήτρα, δύνανται να εμφανιστούν σχεδόν σε οποιαδήποτε ηλικία της γυναίκας.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και συγκεκριμένα ο ιός HPV (Human Papilloma Virus) που προκαλεί τα κονδυλώματα, είναι η κύρια αιτία της δυσπλασίας μήτρας. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι του ιού, όμως περίπου 40 από αυτούς επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα και μπορεί να οδηγήσουν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις. Οι περισσότεροι τύποι είναι χαμηλού κινδύνου για καρκίνο και μόνο 12 είναι υψηλού κινδύνου. Οι τύποι HPV υψηλού κινδύνου 16 και 18, προκαλούν περίπου το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου που ευνοούν την εμφάνιση δυσπλασίας μήτρας, συγκαταλέγονται οι ακόλουθοι:

 • Οι πρώιμες σεξουαλικές επαφές (πριν από την ηλικία των 18 ετών)
 • Η συχνή αλλαγή ερωτικών παρτενέρ (μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων)
 • Οι ασθένειες ή χρήση φαρμάκων (ανοσοκατασταλτικά) που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Οι επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα
 • Η μη χρήση προφυλακτικών (βοηθούν στην πρόληψη του HPV, όμως δεν αποτελούν 100% ασπίδα προστασίας)
 • Ο τοκετός πριν από τα 16 έτη
 • Μη λήψη του εμβολίου HPV.

Δυσπλασία μήτρας: Συμπτώματα

Οι γυναίκες με δυσπλασία στον τράχηλο της μήτρας συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Μάλιστα, αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μια γυναίκα να ελέγχεται τακτικά. Συνίσταται ένας τακτικός έλεγχος (τεστ ΠΑΠ) και ένα πλήρες γυναικολογικό check-up για τον έγκαιρο εντοπισμό δυσπλασίας μήτρας.

Δυσπλασία μήτρας: Διάγνωση

Η δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας ανιχνεύεται με τεστ ΠΑΠ (τεστ Παπανικολάου). Μπορεί να χρειαστούν έως και 3 εβδομάδες για την επεξεργασία του τεστ από το εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου δύναται να είναι φυσιολογικά, ασαφή ή μη φυσιολογικά. Εάν είναι φυσιολογικά, τότε οι γυναίκα ακολουθεί τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού της.

Τα ασαφή αποτελέσματα δεν υποδεικνύουν δυσπλασία μήτρας. Ενδέχεται να υπάρχει μόνο μια απλή μόλυνση στον τράχηλο ή τον κόλπο. Ο ιατρός μπορεί να ζητήσει επαναληπτικό τεστ Παπανικολάου. Άλλωστε, οι περαιτέρω ενέργειες ή διαγνώσεις θα εξαρτηθούν από την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό της εκάστοτε γυναίκας.

Τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα, είναι γνωστά ως δυσπλασία τραχήλου της μήτρας ή αλλιώς πλακώδης ενδοεπιθηλιακή βλάβη (SIL). Στο τεστ Παπανικολάου, τα προκαρκινικά κύτταρα μπορούν να ταξινομηθούν ως:

 • Χαμηλού βαθμού, που υποδηλώνουν ήπια ανωμαλία
 • Υψηλού βαθμού, που υποδηλώνουν μέτρια έως σοβαρή ανωμαλία
 • Άτυπα αδενικά ή πλακώδη κύτταρα, που υποδηλώνουν πιθανή ύπαρξη καρκίνου και εκτός μήτρας.

Απαιτείται πρόσθετος έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν οι κυτταρικές αλλαγές είναι ήπιες, μέτριες ή σοβαρές. Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση που δίνει στον ιατρό μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα του τραχήλου. Από την άλλη, η βιοψία αναμένεται να βοηθήσει στον εντοπισμό της μη φυσιολογικής περιοχής.

Η δυσπλασία μήτρας που εντοπίζεται σε μια βιοψία ονομάζεται τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN) και διακρίνεται σε 3 κατηγορίες:

 • CIN I (ήπια δυσπλασία)
 • CIN II (μέτρια έως έντονη δυσπλασία)
 • CIN III (σοβαρή δυσπλασία σε καρκίνωμα in situ).

Δυσπλασία μήτρας: Θεραπεία

Η θεραπεία για τη δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας θα εξαρτηθεί από τον βαθμό των μη φυσιολογικών κυττάρων και το ιατρικό ιστορικό. Οι περισσότερες ήπιες περιπτώσεις υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Ο ιατρός μπορεί να προτείνει να τεστ Παπανικολάου κάθε 6 έως 12 μήνες, αντί για κάθε 3 έως 5 χρόνια. Αλλά εάν οι αλλαγές δεν υποχωρήσουν ή επιδεινωθούν, θα χρειαστεί θεραπεία.

Περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής δυσπλασίας μήτρας μπορεί να απαιτούν άμεση θεραπεία. Σπάνιες περιπτώσεις σοβαρής δυσπλασίας μήτρας θα μπορούσαν να απαιτήσουν υστερεκτομή για την πλήρη αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας.

 

Επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα  Δρ. Πατραμάνη, προκειμένου να κατατοπιστείτε σχετικώς. Διαθέτει πολυετή εμπειρία και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, γεγονός που εγγυάται μια εξιδανικευμένη προσέγγιση, ασφαλώς πάντοτε με σεβασμό στην ασθενή.

επικοινωνία

επικοινωνία