Ακράτεια Ούρων Στις Γυναίκες: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε
Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες αποτελεί μια δυσάρεστη και άβολη κατάσταση η οποία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες αιτίες. Παρουσιάζεται κυρίως σε ηλικίες από 50 ετών και άνω και επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού.
Ακράτεια Ούρων – Γενικές Πληροφορίες
Οι γενικές πληροφορίες για την ακράτεια ούρων αφορούν στα παρακάτω:
- Πρόκειται για την ανεξέλεγκτη απώλεια ούρων.
- Πάνω από 25 εκατομμύρια ενήλικα άτομα στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προσωρινή ή χρόνια ακράτεια ούρων.
- Η ακράτεια ούρων μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία, όμως είναι συχνότερη στις γυναίκες άνω των 50 ετών.
- Υπάρχουν τέσσερεις τύποι ακράτειας ούρων: Επιτακτική, υπό πίεση, λειτουργική και ακράτεια από υπερπλήρωση.
- Οι μέθοδοι αντιμετώπισης ή διαχείρισης της ακράτειας ούρων περιλαμβάνουν συμπεριφοριστικές θεραπείες, φαρμακευτική αγωγή, διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση, χειρουργική επέμβαση.
Τι είναι η Ακράτεια Ούρων;
Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια των ούρων. Η συγκεκριμένη κατάσταση επηρεάζει και τα δύο φύλα και απαντάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Οι καταγραφές των περιστατικών, όμως, δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αριθμό των περιπτώσεων ακράτειας ούρων. Αυτό συμβαίνει διότι αρκετοί άνθρωποι διστάζουν να απευθυνθούν σε γιατρό, αντιμετωπίζοντας με αμηχανία τη συγκεκριμένη κατάσταση.
Η ακράτεια ούρων μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο η ομάδα που εμφανίζει πιο συχνά προσωρινή ή χρόνια ακράτεια ούρων είναι οι γυναίκες άνω των 50 ετών.
Η ακράτεια ούρων μπορεί να αποτελέσει μια μόνιμη κατάσταση η οποία οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση. Η εκδήλωσή της αφορά είτε σε ήπια απώλεια ούρων είτε σε σοβαρή και συχνή ανεξέλεγκτη διούρηση.
Τι προκαλεί την Ακράτεια Ούρων στις γυναίκες;
Η ακράτεια ούρων συνήθως προκαλείται από ποικίλες μεταβολές στη λειτουργία του σώματος που μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις, σε χρήση φαρμάκων ή / και στην εμφάνιση κάποιας ασθένειας. Δεν πρόκειται για αναπόφευκτο αποτέλεσμα της γήρανσης, όμως παρουσιάζεται ιδιαίτερα συχνά στα ηλικιωμένα άτομα. Μερικές φορές είναι το πρώτο και μοναδικό σύμπτωμα λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και μετά τον τοκετό. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί στη φάση της εμμηνόπαυσης, κατά την οποία προκύπτουν διάφορες ορμονικές μεταβολές.
Ποιοι είναι οι συχνότεροι τύποι Ακράτειας Ούρων;
Οι συχνότεροι τύποι ακράτειας ούρων είναι οι εξής τέσσερεις:
- Επιτακτική ακράτεια ούρων: Πρόκειται για την αδυναμία συγκράτησης των ούρων μέχρι τη μεταφορά της ασθενούς στην τουαλέτα. Μπορεί να σχετίζεται με την ανάγκη συχνής ούρησης και με την έντονη, ξαφνική και παρορμητική απώλεια ούρων. Η επιτακτική ακράτεια ούρων μπορεί να αποτελεί μια ξεχωριστή πάθηση, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένδειξη άλλων παθήσεων οι οποίες χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης.
- Ακράτεια ούρων υπό πίεση: Στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης κινήσεων του σώματος που ασκούν πίεση στην ουροδόχο κύστη. Αυτές μπορεί να είναι ασκήσεις γυμναστικής, βήχας, φτάρνισμα, γέλιο, άρση βαριών αντικειμένων.
- Λειτουργική ακράτεια ούρων: Η ακράτεια ούρων συμβαίνει λόγω δυσκολίας για έγκαιρη πρόσβαση στην τουαλέτα εξαιτίας κάποιας σωματικής ή ψυχικής πάθησης, όπως αρθρίτιδα, τραυματισμός, άνοια, κ.α.
- Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση: Η απώλεια προκύπτει όταν η ποσότητα των ούρων ξεπερνάει τη χωρητικότητα της κύστης ώστε να τα διατηρήσει μέσα. Σε αυτήν την περίπτωση, η κύστη είναι συνεχώς γεμάτη και η απώλεια των ούρων συμβαίνει διαρκώς, σε πολύ μικρές ποσότητες.
![ακράτεια ούρων](https://medifem.gr/wp-content/uploads/2017/05/ακρατεια-optimized.webp)
Ποια είναι τα συμπτώματα της Ακράτειας Ούρων στις γυναίκες;
Τα ακόλουθα αποτελούν τα πιο κοινά συμπτώματα της ακράτειας ούρων. Ωστόσο, οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι διαφορετικές για κάθε άτομο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Επιτακτική ανάγκη για επίσκεψη στην τουαλέτα ή / και απώλεια ούρων εάν η ασθενής δε φτάσει εγκαίρως στην τουαλέτα
- Απώλεια ούρων κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων ή κατά τη σωματική άσκηση
- Απώλεια ούρων που αποτρέπει την ασθενή από το να συμμετέχει σε ποικίλες δραστηριότητες
- Αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης
- Απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια του βήχα, του φταρνίσματος ή κατά το γέλιο
- Αίσθημα αμηχανίας της ασθενούς, η οποία είναι συχνή και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία της
- Διαρκής αίσθηση υγρασίας στο εσώρουχο χωρίς συνειδητοποίηση απώλειας ούρων
Τα συμπτώματα της απώλειας ούρων μπορεί να ομοιάζουν με άλλες παθήσεις ή καταστάσεις. Για το λόγο αυτό η ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί εξειδικευμένο ιατρό ο οποίος θα θέσει τη διάγνωση.
Πώς γίνεται η διάγνωση της Ακράτειας Ούρων στις γυναίκες;
Η διάγνωση της ακράτειας ούρων στις γυναίκες γίνεται από εξειδικευμένο γυναικολόγο ή ουρολόγο ο οποίος θα εκτιμήσει κατάλληλα την κατάσταση της ασθενούς. Η αξιολόγηση της ακράτειας ούρων πραγματοποιείται μέσα από μια ολοκληρωμένη φυσική εξέταση η οποία επικεντρώνεται στο ουροποιητικό και νευρικό σύστημα, στα αναπαραγωγικά όργανα, καθώς και σε εργαστηριακή εξέταση ούρων.
Πώς ορίζεται η μέθοδος αντιμετώπισης για την Ακράτεια Ούρων στις γυναίκες;
Η μέθοδος αντιμετώπισης για την ακράτεια ούρων στις γυναίκες ορίζεται από τον γιατρό και εξαρτάται από τα εξής:
- Ηλικία, γενική κατάσταση υγείας και ιατρικό ιστορικό της ασθενούς
- Τύπος ακράτειας ούρων και προεκτάσεις της πάθησης
- Ανεκτικότητα της ασθενούς σε φαρμακευτική αγωγή ή θεραπευτικές μεθόδους, καθώς και σε επεμβατικές διαδικασίες
- Προτίμηση της ασθενούς όσον αφορά στη θεραπευτική προσέγγιση
- Πρόβλεψη για την πορεία της υποκείμενης νόσου
Ποιες είναι οι μέθοδοι αντιμετώπισης για την Ακράτεια Ούρων στις γυναίκες;
Οι μέθοδοι αντιμετώπισης για την ακράτεια ούρων στις γυναίκες περιλαμβάνουν:
- Συμπεριφοριστικές θεραπείες
- Εκπαίδευση της κύστης: Η ασθενής μαθαίνει να αντιστέκεται στην ανάγκη της ούρησης και έτσι σταδιακά αυξάνονται τα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στην ούρηση.
- Διαχείριση επισκέψεων στην τουαλέτα: Διαμορφώνεται συγκεκριμένη ρουτίνα ή προγραμματισμός των επισκέψεων στην τουαλέτα.
- Τροποποίηση στη διατροφή: Μείωση στην κατανάλωση προϊόντων που ενισχύουν την ανάγκη για ούρηση. Αυτά είναι η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα εσπεριδοειδή, κ.α.
- Θεραπεία για την αποκατάσταση των πυελικών μυών (με σκοπό τη βελτίωση του μυϊκού τόνου και την πρόληψη από την απώλεια ούρων):
- Ασκήσεις Kegel: Ειδικές ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους.
- Βιοανάδραση: Σε συνδυασμό με τις ασκήσεις Kegel, η βιοανάδραση βοηθάει την ασθενή να αποκτήσει καλύτερη αίσθηση και, κατ’ επέκταση, έλεγχο των πυελικών μυών.
- Εκπαίδευση κολπικού βάρους: Ασκήσεις για τη σύσφιξη των κολπικών μυών που βοηθάει στη συγκράτηση των ούρων.
- Διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση του πυελικού εδάφους: Οι ήπιοι ηλεκτρικοί παλμοί διεγείρουν τις συστολές των μυών.
- Φαρμακευτική αγωγή:
- Αντιχολινεργικά φάρμακα
- Κολπικό οιστρογόνο
- Πεσσός σιλικόνης (υλικό από σιλικόνη σε σχήμα κυπέλλου που τοποθετείται στον κόλπο για τη συγκράτηση των ούρων)
- Θεραπευτικές διαδικασίες στο ιατρείο
- Εγχύσεις Botox στην κύστη
- Περιουρηθρικές εγχύσεις για τη διόγκωση της ουρήθρας
- Διέγερση περιφερικού νεύρου
- Χειρουργική επέμβαση (πραγματοποιείται σε περιπτώσεις βλάβης στον σφιγκτήρα, κυστεοκήλης, πρόπτωσης των οργάνων της πυέλου, κ.α.).
![](https://medifem.gr/wp-content/uploads/2017/05/DESKTOP-CTA-600x226-optimized.jpg)
![](https://medifem.gr/wp-content/uploads/2017/05/call-to-action-optimized.jpg)