Eξωμήτριος ή έκτοπη κύηση ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ένα γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται έξω από την περιοχή της μήτρας. Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως το ωάριο εντοπίζεται στις σάλπιγγες. Η εγκυμοσύνη αυτή ονομάζεται «σαλπιγγική». Εκτός από τις σάλπιγγες, όμως, το ωάριο μπορεί και εγκαθίσταται σε οποιοδήποτε σημείο της αναπαραγωγικής οδού(πχ ωοθήκη) ή της περιτοναϊκής κοιλότητας.
Η εξωμήτριος κύηση δεν είναι μια εγκυμοσύνη που μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τη γέννηση του εμβρύου. Λόγω έλλειψης προσαρμοστικότητας, οι σάλπιγγες δεν αποτελούν το κατάλληλο όργανο για κύηση. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν μπορούν να τεντωθούν και να επεκταθούν όταν μεγαλώνει το έμβρυο. Μάλιστα, λόγω της περιορισμένης ευελιξίας τους, μπορεί υπό μεγάλη πίεση, να σπάσουν. Η κατάσταση αυτή, εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη μητέρα, και να προκαλέσει σοβαρές αιμορραγίες. Επιπλέον, μπορεί να προκληθεί τραυματισμός άλλων οργάνων στην κοιλιακή κοιλότητα, ακόμη και θάνατος. Εντούτοις, η έγκαιρη θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών, αυξάνει τις πιθανότητές για μελλοντικές, υγιείς εγκυμοσύνες και μειώνει τις μελλοντικές επιπλοκές στην υγεία.
Όσον αφορά τις αιτίες της εξωμητρίου κυήσεως, η αλήθεια είναι ότι ποικίλλουν. Πιο αναλυτικά, κάποιες από αυτές είναι οι εξής:
Τα συμπτώματα που προκύπτουν όταν μια γυναίκα βιώνει αυτή την κατάσταση εμφανίζονται αρκετά νωρίς. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στους πρώτους 3 μήνες ο οργανισμός ξεκινάει να γνωστοποιεί τις επιπλοκές.
Συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι:
Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σπάσει η σάλπιγγα. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση, και τα συμπτώματα χειροτερεύουν. Μεταξύ άλλων, μπορεί να προκύψει:
Σε ακραίες περιπτώσεις, ελλοχεύει και η απειλή του θανάτου.
Η διάγνωση γίνεται καθαρά με την βοήθεια του γυναικολόγου σας στο ιατρείο του. Ο ιατρός προβαίνει σε ένα σύνολο εξετάσεων μεταξύ των οποίων είναι:
Όπως προαναφέραμε το ωάριο δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας. Οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον κρίνεται ακατάλληλο. Επομένως, η κύηση δυστυχώς θα πρέπει να διακοπεί. Οι δυο τρόποι που εφαρμόζονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτοπη κύηση είναι η χειρουργική επέμβαση και η φαρμακευτική αγωγή (πχ μεθοτρεξάτη). Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί καθώς και από το πόσο έχει προχωρήσει η κύηση. Εάν, λόγου χάρη, τείνει να προκληθεί ή έχει ήδη προκληθεί ρήξη της σάλπιγγας, τότε το χειρουργείο είναι αναπόφευκτο. Μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς η σάλπιγγα ή μόνο το έμβρυο. Η διαδικασία γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά, με μικρές τομές και είναι παραπάνω από απαραίτητη.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πρόληψη για την εξωμήτριο κύηση. Για το μόνο που μπορούν να μεριμνήσουν οι γυναίκες, είναι να μειώσουν και να προσέξουν τους παράγοντες που προκαλούν αυτήν την κατάσταση. Η σωστή ενημέρωση παίζει καθοριστικό ρόλο.
Ο Δρ Παναγιώτης Πατραμάνης – Γεωργαλής, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, είναι δίπλα σας. Η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η αγάπη που διαθέτει για το αντικείμενο του, τον καθιστά κατάλληλο να λύσει οποιαδήποτε απορία η πρόβλημα.