Τριχομονάδες

Subtitle for the blog page

Τριχομονάδες

Τι είναι  η Τριχομονάδες;

Οι τριχομονάδες (Trichomonas Vaginalis) είναι ένα από τα πιο κοινά και διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Πρόκειται για ένα μαστιγοφόρο πρωτόζωο, δηλαδή ένα μονοκύτταρο ζωικό οργανισμό ο οποίος μπορεί να προσβάλει το ουρογεννητικόσύστημα και προκαλεί μια πάθηση γνωστή και ως τριχομονίαση.

Αν και προσβάλλει εξίσου και τα 2 φύλα, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς ειδικά μετά την  εμμηνορρυσία τους, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Μαιευτήρα Δρ. Π. Πατραμάνη-Γεωργαλή. Όσον αφορά τους άνδρες είναι συνήθως ασυμπτωματικοί, μπορεί όμως να τους προκαλέσει προστατίτιδα και ουριθρίτιδα. Οι γυναίκες τώρα, εμφανίζουν συμπτώματα ουρολοίμωξης ή κολπίτιδας.

Πως μεταδίδονται οι τριχομονάδες;

Οι τριχομονάδες μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συναντάται συχνά σε όσους αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους. Η μετάδοση του παρασίτου γίνεται μέσω της επαφής με τα σωματικά υγρά (σπέρμα, κολπικά ή πρωκτικά υγρά) ενός ήδη μολυσμένου ατόμου. Ωστόσο και η απλή επαφή με τα γεννητικά όργανα ενός φορέα αρκεί για τη μετάδοσή τους. Οι τριχομονάδες μεταδίδονται ακόμα πιο εύκολα εάν υπάρχουν ήδη άλλα ΣΜΝ όπως η γονόρροια.

Ενδέχεται επίσης να μεταδοθεί και από την επαφή με βρεγμένες πετσέτες, μαγιό, εσώρουχα, καθίσματα αποδυτηρίων και μολυσμένα καθίσματα τουαλέτας. Στην περίπτωση των γυναικών το παράσιτο συναντάται στον τράχηλο, στην ουρήθρα ή στην ουροδόχο κύστη, ενώ στους άνδρες στην ουρήθρα και το προστάτη.

Τριχομονάδες: Ποια συμπτώματα παρουσιάζουν;

Οι γυναίκες τείνουν να έχουν πιο αισθητά συμπτώματα από τους άνδρες, τα κυριότερα των οποίων είναι τα εξής:

  • Κολπικές εκκρίσεις, δύσοσμες και λεπτής (ή μερικές φορές αφρώδους) λευκής ή κιτρινοπράσινης απόχρωσης
  • Ερεθισμός, κνησμός, πόνος ή ερυθρότητα γύρω από το άνοιγμα του κόλπου (εξωτερικά γεννητικά όργανα – χείλη του αιδοίου),
  • Πόνος ή ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή ή κατά την ούρηση.

Όσον αφορά τους άνδρες, τις περισσότερες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, παρότι φορείς της λοίμωξης. Όταν όμως παρουσιάσουν, παρουσιάζουν τα ακόλουθα:

  • Αφρώδεις εκκρίσεις από το πέος
  • Κάψιμο (τσούξιμο) μετά από την εκσπερμάτιση
  • Επώδυνη ούρηση
  • Ερεθισμός ή φαγούρα στο εσωτερικό του πέους.

Πώς διαγιγνώσκονται οι τριχομονάδες;

Η διάγνωση πραγματοποιείται μέσα από τη λήψη δείγματος των κολπικών εκκρίσεων. Η διαδικασία είναι περίπου ίδια με αυτή της λήψης του τεστ Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ), απλώς εν προκειμένω το δείγμα στέλνεται στο εργαστήριο για καλλιέργεια. Μέσα σε 24 με 48 ώρες η γυναίκα θα έχει τα αποτελέσματα «καλλιέργειας του κολπικού επιχρίσματος». Αν και οι τριχομονάδες ανιχνεύονται εύκολα με το κοινό τεστ Παπανικολάου, καθώς το πρωτόζωο διακρίνεται στο πλακάκι με το οπτικό μικροσκόπιο, μολαταύτα, η καλλιέργεια διενεργείται ώστε να διαπιστωθεί εάν συνυπάρχουν και άλλες λοιμώξεις.

Πώς αντιμετωπίζονται οι τριχομονάδες;

Ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης των τριχομονάδων είναι τα αντιβιοτικά, ώστε να εξολοθρεύσουν το παράσιτο που προκαλεί τη μόλυνση. Χωρίς θεραπεία, οι τριχομονάδες δύνανται να διαρκέσουν μήνες, ακόμα και χρόνια. Η αντιβίωση χορηγείται με ιατρική συνταγή δια στόματος ή μέσω κολπικών υποθέτων για τη γρήγορη υποχώρηση των κολπικών εκκρίσεων. Η θεραπεία έχει διάρκεια τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις και φυσικά σε θεραπεία και ο ερωτικός σύντροφος του ασθενούς. Έτσι εμποδίζεται νέα μετάδοση της λοίμωξης στο ζευγάρι. Είναι σημαντικό όλοι οι σεξουαλικοί σύντροφοι να υποβάλλονται σε θεραπεία για την πρόληψη της επαναμόλυνσης. Να σημειωθεί πως οι τριχομονάδες είναι 100% ιάσιμες αλλά δεν υποχωρούν από μόνες τους.

Μπορεί να προληφθούν οι τριχομονάδες;

Οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι μπορούν να ακολουθήσουν τα παρακάτω ώστε να προστατευτούν από την εμφάνιση ή τη διάδοση των τριχομονάδων και άλλων ΣΜΝ:

  • Απαραίτητη χρήση προφυλακτικού
  • Τακτικές εξετάσεις για τριχομονάδες και άλλα ΣΜΝ
  • Λήψη θεραπείας για κάθε ΣΜΝ
  • Ενημέρωση των συντρόφων για να υποβληθούν σε εξετάσεις θεραπεία
  • Περιορισμός των σεξουαλικών συντρόφων.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Μαιευτήρα Δρ. Π. Πατραμάνη-Γεωργαλή ώστε να μάθετε περισσότερα για τις τριχομονάδες και τα ΣΜΝ. Η μεγάλη του εμπειρία στην αντιμετώπιση των ΣΜΝ εγγυάται την άμεση και σωστή θεραπεία σας.

επικοινωνία

επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized