Πώς θα ξέρω ότι έφτασε η ώρα του τοκετού;

Οι περισσότερες γυναίκες όταν διανύουν την πρώτη τους εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα την περίοδο που πλησιάζει ο τοκετός, κατακλύζονται από ποικίλα συναισθήματα. Η χαρά και η αγωνία κυριαρχούν, ενώ παράλληλα, πολλές είναι οι ερωτήσεις που προκύπτουν σε σχέση με τη διαδικασία του τοκετού. Πώς θα είναι, πόση ώρα θα διαρκέσει και πώς θα καταλάβει ότι έφτασε η μεγάλη στιγμή, είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τη γυναίκα.

Δεν είναι εύκολο να δώσουμε ακριβείς απαντήσεις σε αυτά, καθώς κάθε περίπτωση τοκετού είναι διαφορετική. Ωστόσο, η σωστή ενημέρωση για τον τοκετό και τις ενδείξεις ότι πλησιάζει, είναι πολύ σημαντικά για την κατάλληλη προετοιμασία της γυναίκας.

Τι είναι ο τοκετός;

Τοκετός είναι η διαδικασία της γέννησης του μωρού, η οποία ξεκινάει με τις συσπάσεις της μήτρας με αποτέλεσμα την διαστολή του τραχήλου και ολοκληρώνεται με τη γέννηση του μωρού.
Είναι φυσιολογικό η μέλλουσα μητέρα να αναρωτιέται για το πώς θα είναι σίγουρη ότι έφτασε η ώρα για τον τοκετό.

Παρακάτω αναφέρονται τα 10 σημάδια που θα σας «ενημερώσουν» ότι η στιγμή για τη γέννα έχει φτάσει:

1.   Το μωρό κατευθύνεται προς τα κάτω (πέφτει)

Αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μερικές εβδομάδες πριν τον τοκετό, το μωρό θα αρχίσει να «πέφτει» και να κατευθύνεται προς την πύελο. Συνήθως αυτό συμβαίνει 2 με 4 εβδομάδες πριν αλλά μπορεί και να διαφοροποιηθεί ανά περίπτωση. Σε επόμενη εγκυμοσύνη, αυτό συνήθως δε συμβαίνει, παρά μόνο όταν έχει έρθει η ώρα για τον τοκετό.
Το μωρό παίρνει τη θέση και ετοιμάζεται για την έξοδο. Ιδανικά, το κεφάλι του είναι προς τα κάτω και χαμηλά. Σε αυτή τη φάση μπορεί να αισθάνεστε πιο βαριά απ’ ότι μέχρι πρότινος και σίγουρα θα επισκέπτεστε περισσότερο την τουαλέτα, καθώς το κεφάλι του μωρού πιέζει την ουροδόχου κύστη. Εδώ, το καλό είναι ότι πλέον έχετε μεγαλύτερο χώρο για να αναπνέετε πιο άνετα λόγω της απομάκρυνσης του μωρού από τους πνεύμονες.

2.   Διαστολή τραχήλου

Ο τράχηλος επίσης προετοιμάζεται για τον τοκετό. Ξεκινάει η διαστολή (ανοίγει) και αρχίζει να λεπταίνει τις ημέρες (ή εβδομάδες) πριν τον τοκετό. Κατά τους τελευταίους εβδομαδιαίους ελέγχους με τον γυναικολόγο σας, θα αξιολογηθεί η διαστολή και λέπτυνση του τραχήλου μέσω δακτυλικής εξέτασης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η εξέλιξη της διαστολής μπορεί να είναι είτε γρήγορη είτε αργή.

3.   Κράμπες και έντονος πόνος στη μέση

Ιδιαίτερα αν δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, καθώς  πλησιάζει η ώρα της γέννας, μπορεί να αισθανθείτε κράμπες και πόνο στη μέση και τα γεννητικά όργανα. Οι μύες και οι αρθρώσεις τεντώνονται και αλλάζουν θέση κατά την προετοιμασία για τον τοκετό.
Πώς θα Ξέρω Ότι Έφτασε η Ώρα του Τοκετού

 

4.   Χαλάρωση στις αρθρώσεις

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η έκκριση της ορμόνης ρελαξίνης, δρα στους συνδέσμους και προκαλεί τη χαλάρωσή τους. Η ρελαξίνη είναι επίσης υπεύθυνη για τις περιόδους αστάθειας του σώματος στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Την περίοδο πριν τον τοκετό, μπορεί να παρατηρήσετε τις αρθρώσεις σας λίγο πιο χαλαρές και αδύναμες. Κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό και συμβαίνει διότι η λεκάνη αρχίζει να ανοίγει για να κάνει χώρο στο μωρό (που είναι έτοιμο να εξέλθει).

5.   Διάρροιες

Ακριβώς όπως οι μύες της μήτρας χαλαρώνουν για την προετοιμασία της γέννας, έτσι λειτουργούν και οι υπόλοιποι μύες στο σώμα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι μύες του ορθού. Έτσι, οι διάρροιες σε αυτή τη φάση είναι συχνές (κάτι που συμβαίνει και σε άλλες φάσεις της εγκυμοσύνης) και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να φροντίζετε για την καλή σας ενυδάτωση. Δε θα πρέπει να αγχωθείτε διότι πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση, η οποία αποτελεί μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι πλησιάζει ο καιρός για τον τοκετό.

6.   Σταθεροποίηση βάρους

Η συνεχής λήψη βάρους σταματάει στο τέλος της εγκυμοσύνης, ενώ κάποιες γυναίκες μπορεί ακόμα και να χάσουν κάποια κιλά. Αυτό οφείλεται στη μείωση των επιπέδων του αμνιακού υγρού, τις αυξημένες επισκέψεις στην τουαλέτα, καθώς και την μεγαλύτερη ανάγκη για κίνηση που ενδεχομένως να έχετε εκείνο το διάστημα. Αυτό δεν είναι περίεργο και δεν επηρεάζει το μωρό, το οποίο συνεχίζει να παίρνει το βάρος του κανονικά.

7.   Μεγαλύτερη κούραση και ανάγκη για ύπνο

Υπάρχει πιθανότητα να νιώσετε ότι τα συμπτώματα που είχατε στο πρώτο τρίμηνο επανέρχονται. Η έντονη πίεση στην ουροδόχο κύστη και η πολύ μεγάλη κοιλιά δε διευκολύνουν στο να έχετε έναν καλό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας τις τελευταίες μέρες ή εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης ή πολλά μαξιλάρια και να φτιάξετε μια άνετη «φωλιά» όπου θα κοιμάστε όσο μπορείτε ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε κάποιες περιπτώσεις γυναικών όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, αυξάνεται η ενέργειά τους και θέλουν να βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση. Αυτό δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο δε θα πρέπει να το παρακάνετε.

8.   Αλλαγές στα κολπικά υγρά

Μπορεί να παρατηρήσετε τα κολπικά σας υγρά να γίνονται πιο πηχτά και να εκκρίνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Καθώς πλησιάζει η στιγμή του τοκετού, υπάρχει πιθανότητα να δείτε το τραχηλικό βύσμα (ένα βλεννώδες «πώμα» που προστατεύει τη μήτρα από το εξωτερικό περιβάλλον) να φεύγει από τον κόλπο. Μπορεί να εξέλθει με τη μορφή μίας πολύ μεγάλης βλέννας (μοιάζει πολύ με αυτή που σχηματίζεται στη μύτη) ή σε μικρότερες δόσεις.
Αυτό δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί. Σε πολλές γυναίκες το τραχηλικό βύσμα εξέρχεται μόνο κατά τον τοκετό.
Λίγες ημέρες πριν τη στιγμή της γέννας, πιθανόν να παρατηρήσετε έκκριση πηχτών υγρών ροζ χρώματος, τα οποία προκύπτουν από κηλίδες αίματος. Αυτά τα υγρά «μαρτυρούν» ότι βρίσκεστε πολύ κοντά στον τοκετό. Ωστόσο, αυτό μπορεί να κρατήσει και μερικές μέρες έως ότου ξεκινήσουν οι συσπάσεις και η διαστολή.

9.   Πιο έντονες και συχνές συσπάσεις

Οι συσπάσεις είναι ένα από τα σημάδια ότι έφτασε η ώρα του τοκετού. Ωστόσο, μικρές συσπάσεις μπορεί να συμβαίνουν εβδομάδες ή και μήνες πριν τον τοκετό (οι γνωστές και ως Braxton-Hicks).
Καθώς οι μύες της μήτρας τεντώνονται, οι συσπάσεις γίνονται αισθητές σαν τσιμπήματα. Για να διακρίνετε τις συσπάσεις τοκετού, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα εξής:

  • Οι συσπάσεις εντείνονται αντί να υποχωρούν.
  • Δε σταματούν ακόμα και αν αλλάξετε στάση στο σώμα.
  • Αυξάνονται προοδευτικά: Έχουν μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση. Η κάθε σύσπαση δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια από την προηγούμενη, όμως η έντασή τους αυξάνεται καθώς πλησιάζει ο τοκετός.
  • Οι συσπάσεις τοκετού μοιάζουν με έντονους πόνους περιόδου, πόνο στο στομάχι ή πίεση στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Ο πόνος μπορεί να εντοπιστεί στο χαμηλότερο κοιλιακό τμήμα, στη μέση (ή και στα δύο) και μπορεί να αντανακλάται στα πόδια.
    Η θέση του πόνου δεν είναι η πιο αξιόπιστη ένδειξη για τον τοκετό διότι ο πόνος των «ψευδών» συσπάσεων έχει επίσης την ίδια θέση.
10.  Ρήξη του αμνιακού σάκου (σπάνε τα νερά)

Το «σπάσιμο των νερών» συμβαίνει σε 2 στις 10 γυναίκες πριν τον τοκετό. Με λίγα λόγια, δεν πρέπει να περιμένετε τη συγκεκριμένη ένδειξη για να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να γεννήσετε. Η ρήξη του υμένα μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του τοκετού. Σε περίπτωση που η ρήξη γίνει πριν τον τοκετό, τότε η διαδικασία πιθανόν να ξεκινήσει σε διάστημα 24 ωρών. Σε κάποιες γυναίκες η ροή είναι ήπια και το αντιλαμβάνονται στην τουαλέτα, ενώ σε άλλες είναι έντονη.

 

Μαθήματα Τοκετού

Μαθήματα Τοκετού

Στο γυναικολογικό ιατρείο MediFem, βρισκόμαστε δίπλα στις μέλλουσες μητέρες με κάθε τρόπο.
Με τη βοήθεια της έμπειρης και καταρτισμένης μαίας Χριστίνας Δέδε πραγματοποιούμε μαθήματα τοκετού, στοχεύοντας στην κατάλληλη προετοιμασία για έναν ασφαλή και ήρεμο τοκετό.

 

 

Επικοινωνία Επικοινωνία