Η ξηρότητα του γυναικείου κόλπου είναι μία κατάσταση την οποία πολλές γυναίκες θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, όμως συχνότερα προκύπτει στις μεγαλύτερες γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.
Σε φυσιολογικές συνθήκες, τα τοιχώματα του κόλπου παραμένουν ενυδατωμένα (λιπαίνονται) με ένα στρώμα καθαρού υγρού. Τα οιστρογόνα (ορμόνη) βοηθούν στη διατήρηση αυτού του υγρού, ενώ κρατούν το βλεννογόνο του κόλπου υγιές, παχύ και ελαστικό.
Η μείωση στα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του υγρού στο βλεννογόνο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, οι αιτίες ποικίλλουν.
Η κατάσταση αυτή αρχικά μπορεί να εκδηλωθεί ως ένα μικρός ερεθισμός. Ωστόσο, η έλλειψη φυσικής λίπανσης στον κόλπο μπορεί να έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή μίας γυναίκας.
Φυσικά, η κολπική ξηρότητα αποτελεί πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται με διαφορετικές θεραπείες, οι οποίες ταιριάζουν σε κάθε περίπτωση.
Η ξηρότητα του γυναικείου κόλπου αποτελεί το συνηθέστερο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Περίπου 1 στις 3 γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζει κολπική ξηρότητα. Σε επόμενη φάση τα ποσοστά των γυναικών που παρουσιάζουν ξηρότητα είναι μεγαλύτερα. Κατά την εμμηνόπαυση ο κόλπος γίνεται πιο λεπτός ενώ χάνει την ελαστικότητά του (κολπική ατροφία).
Η κολπική ξηρότητα, όπως αναφέραμε είναι αποτέλεσμα της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων. Η μείωση αυτή μπορεί να προκύψει λόγω των παρακάτω:
Άλλα αίτια που οδηγούν σε ξηρότητα του κόλπου περιλαμβάνουν:
Ανεξάρτητα από την αιτία, η κολπική ξηρότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για μια γυναίκα, με συμπτώματα όπως τα παρακάτω:
Τα συμπτώματα που προκαλεί η κολπική ξηρότητα συνήθως επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ερωτική ζωή της γυναίκας. Είναι γεγονός πως όσο παραμένουν χωρίς θεραπεία τόσο μειώνεται η σεξουαλική διάθεση.
Η πιο συνηθισμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ξηρότητας του κόλπου που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων είναι η τοπική θεραπεία με οιστρογόνα. Με τη θεραπεία αυτή αντικαθίσταται η ορμόνη που έχει πάψει να παράγει πλέον ο οργανισμός. Αν και βοηθά στην ανακούφιση των κολπικών συμπτωμάτων, δεν αποκαθιστά την κατάλληλη ποσότητα οιστρογόνων στο αίμα, όπως κάνει η ορμονική θεραπεία με χάπια.
Υπάρχουν, επίσης, πολλά λιπαντικά που μπορούν να εφαρμοστούν στην κολπική περιοχή για τη μείωση της ξηρότητας. Τα λιπαντικά αυτά, καθώς και κάποιες ενυδατικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του pH στον κόλπο, μειώνοντας την πιθανότητα λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.
Το λιπαντικό που θα επιλέξει η γυναίκα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένο για κολπική χρήση και να βασίζεται στο νερό. Δεν πρέπει να περιέχει αρώματα, εκχυλίσματα βοτάνων ή τεχνητά χρώματα, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.
Επειδή πολλά προϊόντα μπορούν να ερεθίσουν το ευαίσθητο κολπικό δέρμα, είναι σημαντικό η γυναίκα να απευθυνθεί στο γυναικολόγο της ο οποίος θα την κατευθύνει κατάλληλα.