Παλίνδρομη κύηση

Τι είναι η παλίνδρομη κύηση;

Σύμφωνα με τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Δρ. Π. Πατραμάνη η παλίνδρομη κύηση (ή αλλιώς αποβολή) είναι η αυτόματη παύση της κύησης και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο. Επί της ουσίας, το έμβρυο σταματά να αναπτύσσεται και συνήθως δεν υπάρχει σαφής εξήγηση. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των εγκυμοσυνών θα καταλήξει σε παλίνδρομη κύηση.

Καθ’ έξιν αποβολές ονομάζεται το φαινόμενο των 3 ή περισσοτέρων διαδοχικών παλίνδρομων κυήσεων.

Από τι προκαλείται η παλίνδρομη κύηση;

Τα αίτια της παλίνδρομης κύησης δεν είναι πλήρως γνωστά. Οι μισές περίπου παλίνδρομές κυήσεις συμβαίνουν λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου. Σε άλλες περιπτώσεις, η παλίνδρομη κύηση μπορεί να προκληθεί από ένα πρόβλημα στη μήτρα, όπως οι ουλές. Σοβαροί τραυματισμοί τους οποίους μπορεί να υποστεί η έγκυος μπορεί επίσης να καταλήξουν σε μια παλίνδρομη κύηση.

Στην παλίνδρομη κύηση, ο Μαιευτήρας είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να εντοπίσει κάποια συγκεκριμένη αιτία. Παρόλα αυτά παρατίθενται ορισμένοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση παλίνδρομης κύησης:

 • Κατάχρηση αλκοόλ
 • Ναρκωτικές ουσίες
 • Έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες
 • Ορμονικά προβλήματα
 • Λοιμώξεις
 • Παχυσαρκία
 • Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας
 • Διαταραχές του ανοσοποιητικού
 • Συστηματικές παθήσεις της μητέρας (όπως διαβήτης για τον οποίο δε λαμβάνεται θεραπεία)
 • Κάπνισμα
 • Μεγάλη ηλικία της μητέρας

Παράγοντες τώρα όπως το άγχος, η άσκηση, το σεξ και τα ταξίδια δεν έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν αποβολές. Ως εκ τούτου, καμία γυναίκα δεν πρέπει να κατηγορεί τον εαυτό της για την παλίνδρομη κύηση.

Παλίνδρομη κύηση: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πρώτο και βασικό σύμπτωμα είναι η αιμορραγία από τον κόλπο. Σημειώνεται πως η αιμορραγία αναμένεται να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Έτσι σε ορισμένα περιστατικά μπορεί να παρουσιαστούν λίγες μόνο σταγόνες ενώ σε άλλα βαριά αιμορραγία. Όσον αφορά το χρώμα, μπορεί να είναι από καφέ σκούρο χρώμα έως ζωηρό κόκκινο. Επιπλέον συμπτώματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

 • Πόνο σαν κράμπα ή συνεχή πόνο χαμηλά στην κοιλιά
 • Έκκριση υγρών από τον κόλπο
 • Υποχώρηση των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, όπως η αδιαθεσία και η ευαισθησία των μαστών.

Αν η έγκυος διαπιστώσει κάτι από τα παραπάνω οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Ιατρό της, ο οποίος και θα αποκλείσει σοβαρότερες καταστάσεις όπως μια εξωμήτρια κύηση ή μια μύλη κύηση.

Παλίνδρομη κύηση: Διάγνωση και απόξεση.

Η διάγνωση της παλίνδρομής κύησης ξεκινά με τον Ιατρό να λαμβάνει το ιστορικό της ασθενούς. Ακολουθεί κολπικό υπερηχογράφημα και αιματολογικός έλεγχος. Αυτά, για έναν έμπειρο Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, είναι αρκετά για να διαγνωστεί η παλίνδρομη κύηση.

Η παλίνδρομη κίνηση χωρίς απόξεση μήτρας δεν είναι εφικτή σε αρκετές περιπτώσεις. Αυτό διότι σε ορισμένες περιπτώσεις, παραμένουν ιστοί στην κοιλότητα της μήτρας, οι οποίοι πρέπει να αφαιρεθούν καθώς πρέπει να εκκενωθεί η κοιλότητα της μήτρας. Η απόξεση αποφασίζεται από τον ιατρό, όταν η κύηση είναι μη βιώσιμη και η αποβολή δεν έχει γίνει φυσικά (ατελής αποβολή).

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθει η γυναίκα μετά από την παλίνδρομη κύηση;

Ο χρόνος της αποκατάστασης μετά από μια παλίνδρομη κύηση ενδέχεται να ποικίλλει. Είναι αυτονόητο ότι κάθε γυναίκα το βιώνει διαφορετικά. Κάποιες γυναίκες χρειάζονται μερικές εβδομάδες έως ένα μήνα, μερικές άλλες περισσότερο χρόνο. Η περίοδο αναμένεται να επιστρέψει σε 4 έως 6 εβδομάδες.

Ασφαλώς το ζήτημα σε αυτή την περίπτωση είναι η συναισθηματική αποκατάσταση, η οποία σαφώς είναι μια χρονικά μεγάλη διαδικασία. Κάθε άνθρωπος βιώνει και ξεπερνά τη θλίψη με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικό χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της γυναίκας να έχει κατά νου ότι θα περάσει μια δύσκολη περίοδο, συναισθηματικά και ψυχικά φορτισμένη. Χρειάζεται υπομονή και κατανόηση για όλα τα εμπλεκόμενα άτομα.

 

Επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Δρ. Π. Πατραμάνη προκειμένου να μάθετε περισσότερα για την παλίνδρομη κύηση. Η πολυετής του εμπειρία και εξειδίκευση εγγυώνται την αποτελεσματική και σοβαρή προσέγγιση για οποιοδήποτε γυναικολογικό ζήτημα σας απασχολεί. Μάλιστα στο πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο του υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ένα πλήρες γυναικολογικό check-up.

Επικοινωνία