Θηλασμός: Mύθοι & Αλήθειες

Ο θηλασμός αποτελεί πολύτιμο δώρο της μητέρας στο μωρό της, αφού τα οφέλη είναι πολλαπλά  τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό.

Για έναν επιτυχημένο θηλασμό είναι σίγουρο  ότι θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή τις πρώτες μέρες, αφού προς το παρόν δεν είστε εξοικειωμένη με τη διαδικασία. Να θυμάστε πάντα ότι η περίοδος του θηλασμού είναι αρκετά απαιτητική οπότε τόσο οι συμβουλές του γυναικολόγου αλλά κυρίως της μαίας, όσο και η βοήθεια του συντρόφου σας, θα σας βοηθήσουν να αφιερωθείτε στη διαδικασία του θηλασμού και στο χτίσιμο ενός στενού συναισθηματικού δεσμού με το μωρό σας.

Μύθοι

Το μωρό θηλάζει πολύ συχνά μέσα στην ημέρα, άρα δεν χορταίνει

Ο μοναδικός τρόπος να καταλάβετε εάν το νεογέννητο μωρό σας καταναλώνει το απαραίτητο γάλα, είναι να σημειώνετε τόσο το βάρος του όσο και τον αριθμό από τις πάνες που του αλλάζετε. Συγκεκριμένα, το μωρό θα πρέπει να λερώνει περίπου 5-6 πάνες την ημέρα. Αυτό αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό και σημαντικό δείγμα ότι το βρέφος τρέφεται επαρκώς.

Η μητέρα πρέπει να τρέφεται περισσότερο κατά την περίοδο του θηλασμού

Οι μητέρες που θηλάζουν ‘’καίνε’’ περίπου 500 θερμίδες καθημερινά. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή και ενυδάτωση, η θηλάζουσα μητέρα θα έχει αρκετή γαλακτοφορία  αλλά και θα  χάσει εύκολα τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης.

Με τον θηλασμό χαλαρώνει το στήθος

Λόγω των ορμονικών μεταβολών, η εγκυμοσύνη προκαλεί αλλαγές στο στήθος της γυναίκας. Ο ρόλος του θηλασμού στις αλλαγές αυτές είναι μηδαμινός αλλά σίγουρα παίζουν ρόλο τόσο οι μεταβολές βάρους, όσο και η κληρονομικότητα.

Δεν μπορεί να θηλάσει μία γυναίκα με επίπεδες ή εισέχουσες θηλές

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών μπορεί να θηλάσει με επιτυχία,  ανεξάρτητα από το σχήμα των θηλών ή το μέγεθος του στήθους τους. Εάν έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές ίσως να είναι δυσκολότερος στην αρχή ο θηλασμός, ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεπεραστεί αυτό το «εμπόδιο» τόσο πριν τον τοκετό, όσο και μετά από αυτόν.

Αλήθειες

Ο θηλασμός προφυλάσσει από την επιλόχεια κατάθλιψη

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012 και δημοσιεύτηκε στο International Journal of Psychiatry in Medicine, υποστηρίχθηκε ότι οι θηλάζουσες μητέρες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιλόχεια κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών μετά τον τοκετό, συγκριτικά με τις μητέρες που τρέφουν το μωρό με παρασκευασμένο γάλα.

Ο θηλασμός προστατεύει το μωρό από προβλήματα υγείας

Τα μωρά που θηλάζουν προστατεύονται από γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροιες), λαμβάνουν αντισώματα από την μητέρα και έχουν μικρότερες πιθανότητες για εμφάνιση αλλεργίας. Επιπλέον, το γάλα της μητέρας είναι εύκολο στην πέψη, οπότε μειώνει την συχνότητα των κωλικών.

Πρέπει να ξυπνάει το μωρό από τον ύπνο για να θηλάσει

Είναι αλήθεια ότι οι νέες μητέρες πρέπει να «χορεύουν» στον ρυθμό του μωρού, όσον αφορά το κάθε τι. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την ώρα που το μωρό πρέπει να τραφεί. Συγκεκριμένα, τις πρώτες λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό, το μωρό πρέπει να τρέφεται κάθε τρεις ώρες μέχρι να καταφέρει να προσαρμοστεί η μητέρα στις ανάγκες παραγωγής γάλατος.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όσο πιο συχνά θηλάζει μία μητέρα, τόσο περισσότερο γάλα παράγει.

Ο θηλασμός δημιουργεί πόνο στην μητέρα

Η αλήθεια είναι ότι ο θηλασμός προκαλεί μία παροδική ευαισθησία στις θηλές της μητέρας. Ωστόσο, εάν η ευαισθησία (πόνος) διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα, τότε αυτό δεν θεωρείται πλέον φυσιολογικό και πιθανότατα είναι αποτέλεσμα λανθασμένης τοποθέτησης του μωρού στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή κάποιας τοπικής φλεγμονής-λοίμωξης. Επίσης προκαλεί σύσπαση της μήτρας, φαινόμενο που μπορεί να δημιουργεί κάποια δυσφορία στην μητέρα αλλά απόλυτα επιθυμητό και χρήσιμο γιατί την προστατεύει από αιμορραγία και βοηθά στην παλινδρόμηση της μήτρας.

Μην ξεχνάτε ότι ο καλύτερος σύμβουλος είναι πάντοτε ο εαυτός σας! Τοποθετήστε το μωράκι όπως θεωρείτε ότι βολεύει καλύτερα εσάς, και φυσικά το μωρό.

 

επικοινωνία

επικοινωνία