Κολποσκόπηση

Κολποσκόπηση

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Κολποσκόπηση είναι η επισκόπηση του δέρματος και των βλεννογόνων του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας με τη χρήση του κολποσκοπίου.

Πρόκειται για μία απλή, ανώδυνη και αρκετά σύντομη εξέταση, χωρίς επεμβατικό χαρακτήρα. Ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει τον τράχηλο, τον κόλπο και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα σε μεγάλη μεγέθυνση με τη βοήθεια του κολποσκοπίου. Το κολποσκόπιο είναι μικροσκόπιο χαμηλής ισχύος, το οποίο διαθέτει μεγεθυντικούς φακούς, δυνατό φωτισμό και πολλαπλές μεγεθύνσεις.

Πότε πρέπει να πραγματοποιείται η εξέταση;

Η εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Το τεστ Παπανικολάου είναι μη φυσιολογικό
  • Υπάρχουν βλάβες ή φλεγμονές στον τράχηλο
  • Μετά από θεραπεία για καρκίνο του τραχήλου
  • Έλεγχος για την ανεύρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης και εφόσον ο γυναικολόγος το κρίνει σκόπιμο, μπορεί να γίνει λήψη βιοψιών, ώστε να επιβεβαιωθεί η έκταση της βλάβης. Μαζί με το τεστ Παπανικολάου αποτελούν τις κύριες μεθόδους πρόληψης του τραχήλου της μήτρας.

Τρόπος διεξαγωγής της εξέτασης

Η γυναίκα κάθεται στο ειδικό εξεταστικό κρεβάτι όπως και κατά τη γυναικολογική εξέταση. Έπειτα, τοποθετείται ένας κολποδιαστολέας που επιτρέπει την άμεση οπτική εξέταση του τραχήλου και το κόλπου. Το κολποσκόπιο τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου, έξω από αυτόν. Ο γιατρός με τη βοήθεια του κολποσκοπίου ελέγχει την περιοχή και χρησιμοποιεί ειδικά διαλύματα που χρωματίζουν ανάλογα τις περιοχές που είναι μη φυσιολογικές. Στην τελευταία περίπτωση, μπορεί να γίνει χρήση βιοψίας αφαιρώντας ένα πολύ μικρό μέρος ιστού, το οποίο θα σταλεί για ιστολογική εξέταση στο εργαστήριο.

Ποια είναι η κατάλληλη μέρα για την εξέταση;

Η κολποσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου της γυναίκας, με μόνο περιορισμό τις ημέρες εμμηνορρυσίας (περιόδου). Καλό θα είναι να περάσει διάστημα 1-2 ημερών από το τέλος της περιόδου ώστε να μην υπάρχει καθόλου αίμα στην περιοχή.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Για να διασφαλίσετε ότι τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι αντιπροσωπευτικά και σαφή, αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή 2-3 ημέρες πριν, τα κολπικά φάρμακα, τις ενδοκολπικές αλοιφές και τις κολπικές πλύσεις. Διαφορετικά, υπάρχει πιθανότητα να συγκαλύψουν τα ανώμαλα κύτταρα και να οδηγήσουν σε λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης.

Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική εξέταση που σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου επιτρέπει τη διάγνωση ποικίλων παθήσεων του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου, με σημαντικότερη τον καρκίνο του τραχήλου.

Χάρη στην κολποσκόπηση έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση αυτής της μορφής καρκίνου, καθώς επιτρέπει τον εντοπισμό της σε πρώιμο στάδιο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με την κατάλληλη θεραπεία.