Παθήσεις του Τραχήλου της Μήτρας

 

Οι παθήσεις του τραχήλου της μήτρας αφορούν τόσο σε λοιμώξεις και νόσους όσο και στις ανατομικές δυσλειτουργίες του τραχήλου.

Ο τράχηλος αποτελεί το κατώτερο μέρος της μήτρας. Πρόκειται για έναν ινομυωματώδη σωλήνα, μέσω του οποίου η μήτρα επικοινωνεί με τον κόλπο. Στην κατάσταση του τοκετού, ο τράχηλος διαστέλλεται έως ότου εξαλειφθεί για να ολοκληρωθεί ο τοκετός.

Κατά τη γυναικολογική εξέταση, το κολποσκόπιο ανοίγει τα κολπικά τοιχώματα και επιτρέπει την ορατότητα για τον τράχηλο. Ο γυναικολόγος παρατηρεί την κατάσταση του εξωτραχήλου, ελέγχει το έξω τραχηλικό στόμιο, καθώς επίσης και αν εκκρίνεται κάποιο υγρό από τον ενδοτράχηλο. Τέλος, θα κάνει έλεγχο για πιθανούς πολύποδες, όγκους, τραύματα, θηλώματα κ.α.

Το κατώτερο μέρος του τραχήλου καλύπτεται από δύο τύπους επιθηλίου:

  • Το πλακώδες επιθήλιο που καλύπτει το τμήμα του τραχήλου που προβάλλει από τον κόλπο.
  • Το αδενικό επιθήλιο που καλύπτει τον ενδοτραχηλικό σωλήνα και το τμήμα έξω από το τραχηλικό στόμιο.

Παθήσεις του Τραχήλου της Μήτρας

 

Παθήσεις του Τραχήλου της Μήτρας – Πολύποδες

Πρόκειται για καλοήθεις όγκους και συνήθως είναι μισχωτοί πολύποδες, οι οποίοι παρουσιάζονται στον ενδοτραχηλικό αυλό και καλύπτονται από κυλινδρικό επιθήλιο.
Συχνά δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει αιμορραγία από τον κόλπο (κυρίως μετά από τη σεξουαλική επαφή).

Η θεραπεία γίνεται μέσω αφαίρεσής τους. Σε πολλές περιπτώσεις (κυρίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας), η επέμβαση ακολουθείται από απόξεση για τον εντοπισμό τυχόν άλλων πολυπόδων.

Παθήσεις του Τραχήλου της Μήτρας – Ινομυώματα

Συνήθως πρόκειται για μισχωτά ινομυώματα, ενώ σε περίπτωση συστροφής τους μπορεί να οδηγηθούν σε νέκρωση.
Όταν το ινομύωμα ωθείται στον κόλπο μέσω του τραχηλικού αυλού, τότε η ασθενής θα παρατηρήσει συμπτώματα. Αυτά είναι ο πόνος στο υπογάστριο (κυρίως κατά την έμμηνο ρύση) και αιμορραγία από τον κόλπο.

Η θεραπευτική μέθοδος είναι η χειρουργική επέμβαση όπου αφαιρείται το ινομύωμα.

 

Παθήσεις του Τραχήλου της Μήτρας – Τραχηλίτιδα

Η τραχηλίτιδα αποτελεί φλεγμονική πάθηση του τραχήλου της μήτρας και είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις του τραχήλου. Συνήθως προκύπτει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι η χλαμύδια, η γονόρροια και οι τριχομονάδες. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε μολύνσεις που προκύπτουν από βακτηριδιακή κολπίτιδα κ.α.
Τα συμπτώματα της τραχηλίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Κνησμό στην περιοχή του κόλπου
  • Αιμορραγία από τον κόλπο
  • Κολπικές εκκρίσεις

Η θεραπεία της τραχηλίτιδας εξαρτάται από το αίτιο δημιουργίας της. Συνήθως, οι λοιμώξεις, στις οποίες οφείλεται η πάθηση, αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική αγωγή.
Σε περιπτώσεις πιο σοβαρών λοιμώξεων, όπως είναι ο ιός HPV, πραγματοποιείται χειρουργική αφαίρεση.

Παθήσεις του Τραχήλου της Μήτρας – Στένωση

Η στένωση (ή απόφραξη) του τραχηλικού σωλήνα αποτελεί ανατομική ανωμαλία του τραχήλου της μήτρας. Συχνά οφείλεται σε κάποια κληρονομική δυσπλασία ή σε κάποια δυσλειτουργία στην παραγωγή βλέννης και στη γονιμότητα.
Αυτή η δυσλειτουργία οφείλεται σε βλάβη όπως είναι:

  • Λοίμωξη
  • Κακοήθεις νόσοι
  • Ακτινοβολία
  • Ατροφία

Σε αυτήν την περίπτωση, παρουσιάζεται συγκέντρωση αίματος στη μήτρα με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς.

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας (Κακοήθεις Αλλοιώσεις)

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι αποτέλεσμα εξέλιξης της μόλυνσης με τον ιό HPV (Human Papilloma Virus).
Ο συχνός προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών ή καρκινικών αλλοιώσεων, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Το Τεστ Παπανικολάου αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη εξέταση για τον έλεγχο προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας.

Η μέθοδος θεραπείας εξαρτάται από το βαθμό σοβαρότητας της πάθησης.
Σε περιπτώσεις όπου οι αλλοιώσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, μπορεί να μην απαιτηθεί  θεραπεία, παρά μόνο παρακολούθηση μέσα από κυτταρολογικές και κολποσκοπικές εξετάσεις κάθε έξι μήνες.

Σε σοβαρού βαθμού αλλοιώσεις, η επιλογή θεραπείας είναι η εκτομή της βλάβης ή (σε καρκίνο) η χειρουργική επέμβαση (υστερεκτομή) που μπορεί να συνοδεύεται από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία