Β’ Χοριακή

Subtitle for the blog page

Β' Χοριακή

Β’ Χοριακή

Τι είναι η Β’ Χοριακή και πως δημιουργείται;

Η Β’ Χοριακή ή αλλιώς Ανθρώπινη Χοριακή Γοναδοτροπίνη ή Β’ Χοριακή Γοναδοτροπίνη είναι η ορμόνη που παράγεται και συναντάται στη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για αυτόν το λόγο είναι άλλωστε γνωστή και ως «ορμόνη της εγκυμοσύνης», καθώς εάν δεν ανιχνευτεί στον οργανισμό, δεν υφίσταται εγκυμοσύνη.

Τη Β’ Χοριακή δημιουργούν κύτταρα που σχηματίζονται στον αρχικό πλακούντα (τροφοβλάστη), σημειώνει ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Δρ. Π. Πατραμάνης. Σε αυτό το στάδιο ο πλακούντας αποτελεί την πηγή τροφοδοσίας για το γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο πια έχει τη μορφή βλαστοκύστης και εμφυτεύεται στο ενδομήτριο.

Β’ Χοριακή: Τα επίπεδά της

Η Β’ Χοριακή δύνανται να ανιχνευθεί μέσα από αιματολογικές εξετάσεις 10 ημέρες περίπου μετά τη σύλληψη, στα πλαίσια προγεννητικού ελέγχου. Επιπλέον, τα επίπεδα της ορμόνης είναι ανιχνεύσιμα και μέσω εξέτασης ούρων περίπου 11-14 ημέρες μετά τη σύλληψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίπεδα της Β’ Χοριακής διπλασιάζονται κάθε 2 έως 3 ημέρες (48 – 72 ώρες). Μεταξύ της 8ης και 11ης εβδομάδας κύησης, το επίπεδό της ορμόνης θα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Μετά από αυτό σταδιακά θα μειώνεται και θα εξαντληθεί μέχρι τον τοκετό.

Κατά προσέγγιση οι τιμές της Β’ Χοριακής ανά εβδομάδα, αποτυπώνονται ως εξής:

 • 3η εβδομάδα LMP: 5 – 50 mIU/mL
 • 4η εβδομάδα LMP: 5 – 426 mIU/mL
 • 5η εβδομάδα LMP: 18 – 7.340 Miu/mL
 • 6η εβδομάδα LMP: 1.080 – 56.500 mIU/mL
 • 7η – 8η εβδομάδα LMP: 7, 650 – 229.000 Miu/mL
 • 9η – 12η εβδομάδα LMP: 25.700 – 288.000 mIU/mL
 • 13η – 16η εβδομάδα LMP: 13.300 – 254.000 mIU/mL
 • 17η – 24η εβδομάδα LMP: 4,060 – 165,400 mIU/mL
 • 25η – 40η εβδομάδα LMP: 3.640 – 117.000 mIU/mL.

Οι τιμές των προαναφερθέντων επιπέδων δεν είναι απόλυτες σε καμία περίπτωση, καθώς δύνανται να διαμορφωθούν διαφορετικά για κάθε γυναίκα. Αυτό συμβαίνει διότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι ίδιος σε όλες τις εγκύους.

Οι μη έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν επίπεδα μεταξύ 0 – 5 mIU/mL, ενώ για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση τα επίπεδα κυμαίνονται μεταξύ 0 – 8 mIU/mL.

Β’ Χοριακή: Πότε ελέγχονται τα επίπεδά της;

Τα επίπεδα της Β’ Χοριακής συνήθως δεν ελέγχονται περισσότερες από μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο ιατρός ελέγχει τα επίπεδα της ορμόνης στο πρώτο τρίμηνο και συνήθως δεν χρειάζεται να κάνουν ξανά έλεγχο. Εάν τα αρχικά επίπεδά της είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο, ο ιατρός θα δοκιμάσει ξανά έπειτα από λίγες ημέρες. Η αξιολόγηση των επιπέδων γίνεται διαδοχικά, ελέγχοντας με διαφορά αρκετών ημερών και συγκρίνοντάς τα.

Β’ Χοριακή: Υψηλά και χαμηλά επίπεδα

Εάν στη Β΄ Χοριακή βρεθούν υψηλότερα από τις φυσιολογικές τιμές επίπεδα, τότε ενδέχεται να συμβαίνει κάτι από τα ακόλουθα:

 • Εσφαλμένος υπολογισμός της κύησης με βάση την περίοδο
 • Μήλη κύηση
 • Μη φυσιολογικές αυξήσεις στη μήτρα
 • Πολύδυμη κύηση (δίδυμα κλπ).

Συνίσταται ο επανέλεγχός της εντός 48-72 ωρών, προκειμένου να αξιολογηθεί η αλλαγή στο επίπεδό της.

Αν τώρα οι τιμές της ορμόνης είναι κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, αυτό μπορεί να σημαίνει:

 • Εσφαλμένος υπολογισμός χρονολόγησης κύησης
 • Πιθανή αποβολή ή παλίνδρομη κύηση
 • Έκτοπη κύηση (εξωμήτριο κλπ.).

Ομοίως και σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να πραγματοποιείται επανέλεγχος της ορμόνης εντός 48-72 ωρών.

Τι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της Β’ Χοριακής;

Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, το πιθανότερο είναι να γίνεται λόγος για εγκυμοσύνη. Τα ψευδώς θετικά είναι εξαιρετικά σπάνια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών ορισμένοι τύποι καρκίνου και μια πρόωρη αποβολή. Ορισμένα αντισώματα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Φάρμακα που περιέχουν την ορμόνη, επίσης ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματά της. Τα συγκεκριμένα φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για θεραπείες υπογονιμότητας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Β’ Χοριακή επικοινωνήστε άμεσα με τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Δρ. Πατραμάνη. Λόγω της πολυετούς του εμπειρίας σε θέματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης, δύνανται να διαχειριστεί όλα τα στάδια της κύησης. Μάλιστα, ακόμα και σε περιπτώσεις δυσκολιών μπορεί να δώσει λύση άμεσα, με στόχο το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

 

επικοινωνία

επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized