Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας είναι ένας τύπος καρκίνου που προσβάλλει τις γυναίκες περίπου μεταξύ 35-50 ετών, και συνήθως τις σεξουαλικά ενεργές. Χάρη στο Τεστ Παπ, γίνεται έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, και οι γυναίκες δεν κινδυνεύουν όπως παλιότερα. Ο καρκίνος τραχήλου μήτρας, προσβάλλει το κατώτερο τμήμα της μήτρας, το οποίο συνδέει την ενδομητρική κοιλότητα με τον κόλπο. 

Τι είναι ο τράχηλος της μήτρας;

Η μήτρα βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα της κοιλιακής χώρας της γυναίκας και αποτελείται από 2 μέρη: το σώμα και τον τράχηλο. Στο άνω μέρος της μήτρας, το σώμα, φιλοξενείται το έμβρυο κατά την γονιμοποίηση και το κάτω τμήμα, είναι ο τράχηλος. Ο τράχηλος αποτελεί την «γέφυρα» μεταξύ του σώματος της μήτρας και του κόλπου. Είναι ένας ινομυώδης σωλήνας, όπου πέρα από την ένωση αυτών των 2 τμημάτων, επιτρέπει και την έξοδο του εμβρύου κάνοντας διαστολή. 

Τεστ Παπ και τράχηλος

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα τμήμα της γυναίκας με εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, για αυτό και είναι απαραίτητος ο έλεγχός του. Το Τεστ Παπ είναι η ιδανική εξέταση του τραχήλου, καθώς γίνεται λήψη κυττάρων από την επιφάνειά του και στέλνονται για έλεγχο. Η εξέταση αυτή είναι απαραίτητη διότι προλαμβάνεται ο καρκίνος τραχήλου μήτρας και αντιμετωπίζεται στα πρώτα στάδια. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίζονται τυχόν αλλοιώσεις στα κύτταρα, που οδηγούν σε καρκίνο. 

Από τι προκαλείται ο καρκίνος της μήτρας;

Η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί καρκίνο τραχήλου της μήτρας είναι ο ιός HPV. Αν μια γυναίκα έχει για χρόνια επιθετικά στελέχη ανθρώπινων θηλωμάτων και δεν τα αντιμετωπίζει, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε καρκίνο. Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την εμφάνιση του ιού και είναι οι εξής:

  • Το κάπνισμα, 
  • Χρόνια λήψη αντισυλληπτικών, 
  • Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη,
  • Πρόωρη έναρξη σεξουαλικής επαφής, 
  • Λοίμωξη από HIV, κλπ. 

Συνεπώς, υπάρχουν τρόποι να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο, αρκεί να ακολουθούμε τις οδηγίες ειδικών και να ενημερωνόμαστε. Η διακοπή καπνίσματος, ο προτεινόμενος έλεγχος, η χρήση προφυλάξεων και ο εμβολιασμός κατά του HPV, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό. 

 

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας: Ποια συμπτώματα εμφανίζει;

Στα πρώιμα στάδια της νόσου είναι πολύ πιθανό να μην εμφανιστούν συμπτώματα, και η ασθενής να μη το γνωρίζει. Για αυτό και είναι απαραίτητος ο έλεγχος της μήτρας τουλάχιστον μια φορά ετησίως. Ωστόσο, τα συμπτώματα που εμφανίζονται μοιάζουν με άλλων παθήσεων και συχνά αυτό μπερδεύει. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανιστεί κάποιο/α από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Αιματουρία ή κολπικές εκκρίσεις που δεν υπήρχαν,
  • Διαταραχές περιόδου, 
  • Συχνοουρία, 
  • Ακράτεια ούρων/κοπράνων
  • Δυσκοιλιότητα, και άλλα. 

Ωστόσο, παθήσεις όπως τα ινομυώματα, παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, και για αυτό είναι απαραίτητο να εξετάζεται η γυναίκα. Ο προληπτικός έλεγχος, σημαίνει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της εκάστοτε πάθησης. 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Όπως προαναφέρθηκε, η ακριβέστερη διάγνωση γίνεται με το Τεστ Παπ. Εάν γίνει λήψη υλικού, και διαπιστωθεί ότι υπάρχουν προ-καρκινικές ααλλοιώσεις και ατυπίες κυττάρων, θα χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος. Η επόμενη εξέταση είναι η κολποσκόπηση, που απεικονίζει με ακρίβεια την κατάσταση του τραχήλου. Ακολουθεί η βιοψία του δείγματος φέροντας πολύ σημαντικά αποτελέσματα όχι μόνο στη διάγνωση, άλλα και στο στάδιο του καρκίνου(αν υπάρχει). Τέλος, αν υπάρχει υποψία διασποράς, θα χρειαστεί να γίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις όπως μαγνητική, αιματολογικές, κλπ. 

Θεραπεία

Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει καρκίνος τραχήλου μήτρας, η αντιμετώπιση θα εξαρτηθεί από το στάδιο ανάπτυξής του. Επίσης, θα εξαρτηθεί από το αν η γυναίκα έχει σκοπό να τεκνοποιήσει μελλοντικά. Προφανώς, ο καρκίνος που εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο, αντιμετωπίζεται με πιο ήπια μέσα όπως τραχηλεκτομή, κωνοειδής εκτομή και λαπαροσκοπική λεμφαδενεκτομία. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν τα γεννητικά όργανα της γυναίκας, και δεν επηρεάζεται η ικανότητά της να τεκνοποιήσει.  Σε πιο προχωρημένα στάδια χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου, σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Από το μέγεθος του όγκου θα εξαρτηθεί το αν θα γίνει λαπαροσκοπικά ή με ανοιχτό χειρουργείο.  

Συμπερασματικά, η πρόληψη είναι καταλυτικής σημασίας, και κάθε γυναίκα θα πρέπει να ελέγχεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού της. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, απαλλάσσει τη γυναίκα από πολύ δύσκολες καταστάσεις. 


O Ιατρός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Δρ Πατραμάνης – Γεωργαλής Παναγιώτης Dr – Medifem,  είναι δίπλα σας σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Είναι ιδανικός για την αντιμετώπιση τέτοιων παθήσεων, χάρη στην εκτενή εμπειρία και γνώση που διαθέτει. Επικοινωνήστε μαζί του προκειμένου να συζητήσετε και να λύσετε οτιδήποτε σας απασχολεί.

επικοινωνίαεπικοινωνία