Κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη

Subtitle for the blog page

kolpika ugra stin egkimosini

Κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη

Τι είναι τα κολπικά υγρά;

Τα κολπικά υγρά, όπως άλλωστε φανερώνει και το όνομά τους, εκρέουν από τον κόλπο της γυναίκας και συνήθως έχουν λευκό (υπόλευκο) χρώμα και ήπια οσμή. Το φαινόμενο αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και παρατηρείται με διακυμάνσεις καθ’ όλη την αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας, από την εφηβεία μέχρι και την εμμηνόπαυση. Τα κολπικά υγρά εμφανίζονται συνήθως λίγο πριν την έμμηνο ρύση (περίοδος), όταν η γυναίκα βρίσκεται στις γόνιμες ημέρες της. Επιπλέον, δύναται να παρατηρηθούν κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη και μάλιστα η αύξηση ροής τους ενδέχεται να σηματοδοτεί τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης.

Κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη: Που χρησιμεύουν;

Τα εν λόγω κολπικά υγρά τα παράγει ο οργανισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχουν προστατευτική δράση απέναντι στον ονομαζόμενο γεννητικό σωλήνα της γυναίκας. Πρόκειται για την ανατομική δομή, διά μέσου της οποίας περνάει το μωρό κατά τον τοκετό. Επί της ουσίας, ο τράχηλος της μήτρας και ο κόλπος αποτελούν τον γεννητικό σωλήνα.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Δρ. Π. Πατραμάνη τα κολπικά υγρά προστατεύουν τον γεννητικό σωλήνα από πιθανές μολύνσεις. Η σημασία του έγκειται στο γεγονός ότι έχουν επικουρικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.

Όταν η εγκυμοσύνη πλησιάζει προς το τέλος της, δεν αποκλείεται να παρατηρήσει η γυναίκα και μικροποσότητες στερεοποιημένης βλέννας, μαζί με τα κολπικά υγρά. Σημειώνεται πως η βλέννα αυτή προέρχεται ως επί το πλείστον από το εσωτερικό του τραχήλου και αποτελεί το λεγόμενο ενδοτραχηλικό βύσμα. Το βύσμα αυτό σχηματίζεται στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης και αποτελείται από εκκρίσεις. Οι εκκρίσεις αυτές καταλαμβάνουν τον αυλό του τραχήλου, δημιουργώντας ένα προστατευτικό φράγμα («πώμα). Πολλές φορές το βύσμα απελευθερώνεται στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, καθώς πιέζεται από το κεφάλι του μωρού όσο αυτό παίρνει σιγά σιγά τη θέση του για τον τοκετό. Ωστόσο η εμφάνιση του βύσματος στα κολπικά υγρά δεν σηματοδοτεί πάντα την αρχή του τοκετού.

Κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη: Τι συμβαίνει όταν δεν έχουν το συνηθισμένο λευκό χρώμα;

Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και εφόσον έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή, το χρώμα των κολπικών υγρών πιθανότατα από λευκό να γίνει καφετί ή ροζ. Αυτό συμβαίνει διότι ενδεχομένως έχουν περάσει στα κολπικά υγρά και μερικές σταγόνες αίματος. Η μικρή ποσότητα αίματος προέρχεται από τον τράχηλο, τα αγγεία του οποίου είναι πιο εύθραυστα λόγω των ορμονικών ερεθισμάτων της εγκυμοσύνης. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, συνίσταται ωστόσο ενημέρωση του Ιατρού, ο οποίος γνωρίζοντας το ιστορικό μπορεί να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση.

Στην περίπτωση που το χρώμα του αίματος είναι κόκκινο (όπως το αίμα που τρέχει από μια πληγή, δηλαδή το επονομαζόμενο «ζωντανό αίμα»), τότε είναι επιβεβλημένη η άμεση επικοινωνία με τον ιατρό. Είναι πιθανό σε αυτό το σημείο να προοικονομούνται προβλήματα, που να εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή της εγκυμοσύνης.

Ασφαλώς συνιστάται επικοινωνία με τον ιατρό και στο ενδεχόμενο να εμφανιστούν πρασινοκίτρινα και δύσοσμα κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη. Τέτοιου είδους κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη υποδηλώνουν την ύπαρξη κολπικής και τραχηλικής μυκητίασης ή μικροβιακής μόλυνσης. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση και χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, κατάλληλη για τις εγκύους.

Κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη: Τι άλλο μπορεί να είναι;

Είναι γεγονός πως τα κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη, εκτός από τις προαναφερθείσες εκκρίσεις μπορεί να περιέχουν και ούρα. Δεν είναι διόλου απίθανο, ειδικά στους τελευταίους μήνες, να παρατηρηθεί ακούσια απώλεια ούρων. Σε αυτή την περίπτωση, η ακράτεια ούρων οφείλεται στην πίεση που ασκεί το κεφάλι του μωρού στην ουροδόχο κύστη.

Προσοχή όμως. Η συνεχής ροή ζεστού υδαρούς υγρού από τον κόλπο, ενδεχομένως να δηλώνει ρήξη των υμένων και απώλεια αμνιακού υγρού, για αυτό και πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο ιατρός. Σε κάθε περίπτωση είναι ο μόνος που μπορεί να ξεχωρίσει το είδος των κολπικών υγρών στην εγκυμοσύνη.

Επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Δρ. Π. Πατραμάνη για να μάθετε περισσότερα για τα κολπικά στην εγκυμοσύνη αλλά και για να έχετε μια σωστή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης. Η πολυετής εμπειρία του και η διαρκής ενημέρωσή του σε ζητήματα εγκυμοσύνης εγγυώνται την ομαλή διεξαγωγή της εγκυμοσύνης σας.

επικοινωνία

επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized