Εκτασία Πόρων

Η εκτασία πόρων (αλλιώς πορεκτασία ή διάταση των γαλακτοφόρων πόρων), είναι μια κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή του γυναικείου στήθους. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την αλλαγή της μορφολογίας των γαλακτοφόρων πόρων, καθώς παρατηρείται μείωση μήκους και αύξηση φάρδους. Είναι μια εντελώς ακίνδυνη και φυσιολογική κατάσταση για τη γυναίκα και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Συνήθως, η εκτασία πόρων εμφανίζεται μετά τα 35 που ωριμάζει ο μαστός, κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση. Η κατάσταση αυτή πολλές φορές συνοδεύεται από την έκκριση παχύρρευστου, πρασινωπού ή λευκοκίτρινου υγρού (κυστική διάταση των πόρων). Εκτιμάται ότι εμφανίζεται κυρίως στις καπνίστριες.

Τι είναι οι γαλακτοφόροι πόροι;

Ένας από τους βασικότερους ρόλους του μαστού, είναι να παράγουν γάλα ώστε να θρέψουν τα νεογνά. Η παραγωγή γάλατος γίνεται σε αδένες και  μεταφέρεται στη θηλή μέσω κάποιων πόρων, που ονομάζονται «γαλακτοφόροι πόροι». Οι αδένες και οι πόροι ονομάζονται λοβία του μαστού, και περιβάλλονται από ινώδη, αδενικό και λιπώδη ιστό.

Διάγνωση εκτασίας πόρων

Γενικά η εκτασία πόρων μπορεί να διαγνωσθεί μέσω υπερήχου, κατά τη διάρκεια ελέγχου για άλλο λόγο. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει και έκκριση υγρού, είναι εύκολο να εντοπισθεί και μέσω της μαστογραφίας. Τέλος, πολλές φορές μπορεί να γίνει αντιληπτή με την ψηλάφηση, και έπειτα με περεταίρω εξετάσεις.

Ποια συμπτώματα υπάρχουν;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα σε περίπτωση που μια γυναίκα εμφανίσει εκτασία πόρων είναι:

  • Η έκκριση διαφανούς, κίτρινου, ή πράσινου υγρού από τη θηλή,
  • Η φλεγμονή ή μόλυνση του μαστού λόγω υψηλής συγκέντρωσης υγρού,
  • Δημιουργία αποστήματος,
  • Μαστοδυνία,
  • Μαστίτιδα,
  • Συρίγγιο,
  • Εσολκή θηλής.

Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις. Αρχικά ο ιατρός θα εξετάσει την κλινική εικόνα του στήθους και θα το ψηλαφίσει. Έπειτα, για περαιτέρω έλεγχο θα χρειαστεί υπέρηχος ή μαστογραφία. Τέλος, σε περίπτωση έκκρισης υγρού, θα πρέπει να γίνει κυτταρολογικός έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα ή μη, της κατάστασης.

Χρειάζεται αντιμετώπιση;

Η εκτασία πόρων όπως προαναφέρθηκε, δεν έχει παθολογικό χαρακτήρα. Πρόκειται για κάτι εντελώς φυσιολογικό για τη γυναίκα, και δε χρήζει αντιμετώπισης. Ωστόσο, επειδή πολλά από τα συμπτώματα μοιάζουν με του καρκίνου του μαστού, θα πρέπει να μην υπάρχει επανάπαυση. Σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον ιατρό σας, ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και να απορρίψει οποιοδήποτε κακοήθες στοιχείο. Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπιστεί το περιστατικό.

 

O Ιατρός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Δρ Πατραμάνης – Γεωργαλής Παναγιώτης Dr – Medifem, είναι δίπλα σας σε κάθε περίπτωση. Χάρη στην εκτενή εμπειρία και γνώση που διαθέτει, είναι ο ιδανικός άνθρωπος να αντιμετωπίσει οτιδήποτε σας απασχολεί. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε άμεσα ραντεβού ώστε να σας εξετάσει και να εντοπίσει τι συμβαίνει. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς.

επικοινωνίαεπικοινωνία