Εισολκή Θηλής

Η εισολκή θηλής αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία η θηλή δεν προβάλλει προς τα έξω και είναι ανεστραμμένη προς το εσωτερικό του μαστού.
Η θηλή βρίσκεται στο κέντρο του μαστού και η φυσιολογική της τάση είναι να προεξέχει (προπέτεια). Πρόκειται για το τμήμα του μαστού από όπου πραγματοποιείται η εκροή του γάλακτος και με αυτόν τον τρόπο η μητέρα μπορεί να θηλάζει το μωρό.

Πώς προκύπτει η εισολκή της θηλής;

Η εισολκή της θηλής προκύπτει είτε από τη γέννηση (συγγενής) είτε είναι επίκτητη:

 1. Συγγενής εισολκή θηλής

Η γυναίκα έχει γεννηθεί με εισολκή είτε στη μία είτε και στις δύο θηλές. Αιτία είναι ο ουλώδης ιστός που βρίσκεται στην περιοχή κάτω από τη θηλή. Η προβολή μπορεί να επιτευχθεί μέσω του ερεθισμού ή πιέζοντάς τη θηλή προς τα έξω, όμως στη συνέχεια επιστρέφει με κατεύθυνση προς τα μέσα. Στη συγγενή εισολκή θηλής δεν υπάρχει προδιάθεση για κακοήθεια.

 1. Επίκτητη εισολκή θηλής

Εάν η θηλή ή οι θηλές στην πορεία της ζωής εμφανίσουν ξαφνική συρρίκνωση ή αναστροφή, τότε η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφθεί εξειδικευμένο γιατρό. Υπάρχουν πολλές αιτίες που οδηγούν στην εισολκή θηλής, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Θηλασμό
 • Μαστίτιδα
 • Τραυματισμός της θηλής
 • Επαναλαμβανόμενες εγκυμοσύνες
 • Απότομη και μεγάλη απώλεια βάρους (ο μαστός αδειάζει και η θηλή δε μπορεί να στηριχτεί)
 • Αποτέλεσμα επέμβασης
 • Απόστημα
 • Φλεγμονή
 • Φυματίωση
 • Καρκίνος του μαστού

Εισολκή Θηλής & Θηλασμός

Η εισολκή θηλής δε σημαίνει ότι η γυναίκα δε μπορεί να θηλάσει. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γυναικών με ανεστραμμένες θηλές που θηλάζουν επιτυχώς.
Εάν αντιμετωπίζει προβλήματα με το θηλασμό, η γυναίκα με εισολκή θηλής ή θηλών θα πρέπει να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό θηλασμού. Ο ειδικός θα δώσει τις κατάλληλες κατευθυντήριες για τον τρόπο που πραγματοποιείται η διαδικασία του θηλασμού, ενώ μπορεί να γίνει έλεγχος για την παραγωγή του γάλακτος.

Η φυσική εξέταση από παιδίατρο επίσης μπορεί να δώσει στοιχεία για το βάρος του μωρού, καθώς και για πιθανές υποκείμενες παθήσεις που μπορεί να επηρεάζουν το θηλασμό.

Πώς γίνεται η εξέταση για την εισολκή θηλής;

Η εξέταση για την εισολκή θηλής περιλαμβάνει τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, καθώς και την κλινική εξέταση όπου θα ελεγχθούν οι μαστοί και οι θηλές.
Σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με τις ενδείξεις, συστήνεται μαστογραφία και υπερηχογράφημα όπου θα προσδιοριστεί η βασική αιτία της εισολκής. Εάν κριθεί απαραίτητο, η ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία.
Σε περίπτωση υποψίας για κακοήθεια, θα γίνει λήψη ιστού (βιοψία), ο οποίος θα σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο.

Εισολκή Θηλής – Μπορεί να αποκατασταθεί;

Η εισολκή θηλής μπορεί να αποκατασταθεί χειρουργικά και γίνεται για αισθητικούς λόγους. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και με τοπική. Ανάλογα με την αιτία και το βαθμό της εισολκής, επιλέγεται και η κατάλληλη τεχνική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στη συχνότερη περίπτωση όπου η εισολκή προκύπτει λόγω παρουσίας ουλώδους ιστού, πραγματοποιείται διατομή του ιστού καθώς και στους γαλακτοφόρους πόρους που δεν επιτρέπουν στη θηλή να προεξέχει. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τη συρραφή, η οποία καθηλώνει τις θηλές με τρόπο έτσι ώστε να προβάλλουν προς τα έξω. Τα ράμματα έπειτα από λίγες ημέρες αφαιρούνται και σταδιακά η περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση επουλώνεται.

 

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία