Η γαλακτόρροια είναι μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία το ένα ή και τα δύο στήθη παράγουν και εκκρίνουν γάλα. Η πάθηση αυτή δε σχετίζεται με την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό και η έκκριση του γάλακτος συμβαίνει είτε κατά το άγγιγμα του στήθους είτε χωρίς την άσκηση οποιασδήποτε πίεσης σε αυτό.
Η γαλακτόρροια μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες ή σε άνδρες, ενώ σπανιότερα εμφανίζεται σε νεογέννητα. Ωστόσο, οι γυναίκες αποτελούν την πιο συχνή ομάδα των ασθενών που πάσχουν από γαλακτόρροια.
Τα αίτια που οδηγούν στη γαλακτόρροια ποικίλλουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις η γαλακτόρροια αποτελεί εκδήλωση κάποιας υποκείμενης πάθησης.
Πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν γαλακτόρροια είναι:
Σε αρκετές περιπτώσεις τα αίτια της γαλακτόρροιας δεν είναι ξεκάθαρα.
Το κύριο σύμπτωμα της γαλακτόρροιας είναι η έκκριση γαλακτώδους υγρού από τη μία ή και τις δύο θηλές. Κάποιες φορές, το υγρό έχει κίτρινο ή πρασινωπό χρώμα.
Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη γαλακτόρροια είναι:
Για τη διάγνωση της γαλακτόρροιας ο γυναικολόγος θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση και θα αξιολογήσει τα συμπτώματα που παρουσιάζει η ασθενής. Ο γιατρός θα αναζητήσει το ιστορικό υγείας της ασθενούς καθώς και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής της και τυχόν λήψη φαρμάκων που μπορεί να σχετίζονται με τη γαλακτόρροια. Πιθανόν να απαιτηθούν ειδικές εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν τα επίπεδα ορμονών της ασθενούς.
Εάν ο γιατρός υποψιάζεται την ύπαρξη όγκου ή αδενώματος στην υπόφυση εγκεφάλου, τότε κρίνεται αναγκαία η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας. Επιπλέον, για τον αποκλεισμό ενδεχόμενης κακοήθειας που συνδέεται με τη γαλακτόρροια, η ασθενής θα υποβληθεί σε μαστογραφία ή / και σε υπερηχογράφημα.
Τέλος, εάν υπάρχει υποψία εγκυμοσύνης, ο γιατρός θα συστήσει τεστ εγκυμοσύνης.
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί τη γαλακτόρροια. Οι καλοήθεις όγκοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Σε περίπτωση αδενώματος στην υπόφυση και υπερέκκρισης της ορμόνης προλακτίνης, ειδική φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και ρύθμιση των επιπέδων της ορμόνης. Ομοίως, στην περίπτωση υποθυρεοειδισμού, η καθημερινή λήψη φαρμάκων μπορεί να αποκαταστήσει τη διαταραχή ρυθμίζοντας τα ορμονικά επίπεδα.
Εάν διαπιστωθεί πως αιτία της γαλακτόρροιας είναι η λήψη συγκεκριμένου φαρμάκου, τότε θα γίνει επαναξιολόγηση της φαρμακευτικής αγωγής, ενώ ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει διαφορετικό φάρμακο.