Κύστη Μαστού

Τι είναι η κύστη μαστού;

Η κύστη του μαστού είναι ένα ή περισσότερα καλοήθη ογκίδια, τα οποία εμφανίζονται πολύ συχνά στις γυναίκες.  Η εμφάνισή τους, δεν πρέπει να δημιουργεί λόγο ανησυχίας καθώς δεν αποτελούν απειλή για την υγεία της. Πιο συγκεκριμένα, είναι χώροι που μοιάζουν με σάκους αποτελούμενοι από επιθηλιακά κύτταρα, οι οποίοι συλλέγουν υγρό. Οι κύστες αυτές, μπορεί να είναι μονήρεις, δηλαδή μια κύστη ή πολλές μαζί. Επίσης, μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρες ή να εμφανίζονται μόνο στον έναν μαστό.

Πώς δημιουργείται η κύστη μαστού;

Οι κύστες μαστού δημιουργούνται λόγω των ορμονικών αλλαγών που πραγματοποιούνται με την πάροδο του χρόνου. Όπως είναι φυσικό, η μορφολογία του μαστού αλλάζει όσο η γυναίκα μεγαλώνει. Οι κύστες στην ουσία αποτελούν διευρύνσεις των λοβίων ή των πόρων του μαστού. Όπως είναι φυσικό, οι κύστες μπορεί να γεννηθούν σε κάθε ηλικίας γυναίκα. Βέβαια, παρατηρείται συχνότερη εμφάνιση σε νέες γυναίκες καθώς και σε περιεμμηνοπαυσιακές.

 

Πώς θα καταλάβω ότι έχω κύστη μαστού;

Αν πρόκειται για μεγάλη κύστη, θα μπορείτε να την ψηλαφήσετε μόνες σας κατά την αυτοεξέταση. Σε άλλη περίπτωση, θα εντοπιστεί στην καθιερωμένη μαστογραφία που κάνετε ετησίως ή κατά τη διάρκεια κάποιας εξέτασης για άλλο σκοπό.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η εμφάνιση των κυστών στο μαστό;

Γενικά δεν προκαλεί συμπτώματα στο σύνολο της υγείας της γυναίκας. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το μέγεθος των κυστών το οποίο μπορεί να ξεκινά από κάποια χιλιοστά και να φτάνει σε εκατοστά. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν στον έναν ή και στους δύο μαστούς. Τέλος, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι κύστες μεγαλώνουν καθώς τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν. Αυτό πολλές φορές προξενεί δυσφορία και πόνο στη γυναίκα. Σαφώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην ταυτίζουμε τον καρκίνο του μαστού με τις κύστες, λόγω της αύξησης όγκου που μπορεί να προκληθεί.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κύστης μαστού;

Η ψηλάφηση και η διαπίστωση ύπαρξης κάποιου όγκου στο μαστό, δεν μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρα ευρήματα. Μία τέτοια μάζα, αν περιέχει υγρό είναι μια ακίνδυνη κύστη και αν είναι συμπαγής μπορεί να είναι από ινοαδένωμα μέχρι και καρκίνο. Για αυτό και θα πρέπει να γίνει υπερηχογράφημα, το οποίο προσφέρει ξεκάθαρη και σαφή εικόνα στον ιατρό. Αυτό, θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την εκάστοτε πάθηση, όπως και να εκτιμήσει σε τι βαθμό ανάπτυξης ή επικινδυνότητας βρίσκεται.

Πώς μπορεί να θεραπευτεί η κύστη μαστού;

Αφού ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και η διάγνωση δείξει ότι υπάρχουν απλές κύστες μαστού με υγρό που είναι ακίνδυνες, τότε προτείνεται η κατάλληλη λύση. Αν οι κύστες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα ή ενόχληση, δεν συνίσταται κάποια θεραπεία. Ειδικά μετά την εμμηνόπαυση που οι ορμόνες αλλάζουν, φεύγουν μόνες τους και δεν ξαναβγαίνουν. Αν όμως εμφανίσουν συμπτώματα, τότε πολύ απλά θα αφαιρεθεί το υγρό που περιέχουν με βελόνα, μέσω παρακέντησης.

Κύστη μαστού – Σε ποια περίπτωση χρειάζεται χειρουργική επέμβαση;

Συνήθως, η λύση παρέχεται με την παρακέντηση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των κυστών. Αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Συνεχείς επανεμφανίσεις κύστης παρά τις παρακεντήσεις
  • Σε περίπτωση μικτής κύστης, δηλαδή εμφάνιση άγνωστης συμπαγούς μάζας μέσα στην κύστη
  • Όταν κατά την ψηλάφηση εντοπίζεται ακόμα(αφού έχει προηγηθεί παρακέντηση)

Ο Δρ Παναγιώτης Πατραμάνης – Γεωργαλής Παναγιώτης είναι Γυναικολόγος – Μαιευτήρας και εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα που τον χρειάζεται. Αν έχετε ενοχλήσεις επισκεφτείτε τον άμεσα ώστε να εντοπίσει το πρόβλημα και να σας προτείνει λύση. Επίσης μην αμελείτε τον καθιερωμένο ετήσιο έλεγχο. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το ραντεβού σας.

επικοινωνίαεπικοινωνία