Υστερεκτομή

Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται αφαίρεση της μήτρας. Αυτό γίνεται για να θεραπευτεί η ασθενής από διάφορες ασθένειες αλλά και για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων(πχ καρκίνος), αν υπάρχει προδιάθεση. Επίσης, είναι σύνηθες ο ιατρός να αφαιρέσει τμήμα από τις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες, ανάλογα με την πάθηση. Στην περίπτωση της υστερεκτομής, η γυναίκα σταματά να έχει περίοδο και ως εκ τούτου να μπορεί να τεκνοποιήσει. Τέλος, η υστερεκτομή πραγματοποιείται συνήθως σε γυναίκες μεταξύ 40-50 ετών, και κυρίως λαπαροσκοπικά.

Τι αντιμετωπίζει η υστερεκτομή;

Όπως προαναφέρθηκε, η υστερεκτομή, έχει θεραπευτικό σκοπό καθώς και προληπτικό. Πιο αναλυτικά, η επέμβαση είναι ιδανική για τις εξής περιπτώσεις:

  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας,
  • Καρκίνος ενδομητρίου,
  • Καρκίνος ωοθηκών και σαλπίγγων,
  • Ενδομητρίωση,
  • Μητρορραγία,
  • Ινομυώματα μήτρας,
  • Πρόπτωση μήτρας,
  • Αδενομύωση,
  • Πυελική φλεγμονή

Ποια είδη υστερεκτομής υπάρχουν;

Υπάρχουν τέσσερα είδη υστερεκτομής, ανάλογα με την πάθηση που θέλουμε να διορθώσουμε ή να προλάβουμε. Αυτά, είναι τα εξής:

  • Ριζική Υστερεκτομή: σε αυτό το είδος αφαιρούνται όλα, δηλαδή η μήτρα, ο τράχηλος, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες, τα παραμήτρια και το άνω τριτημορίου του κόλπου.
  • Ολική Υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων: σε αυτή την περίπτωση διατηρούνται τα παραμήτρια και το άνω τριτημορίου του κόλπου, και αφαιρείται η μήτρα, οι σάλπιγγες, ο τράχηλος και οι ωοθήκες.
  • Ολική Υστερεκτομή: αφαίρεση μήτρας και τραχήλου.
  • Υφολική Υστερεκτομή: πρόκειται για την πιο απλή τεχνική με τις λιγότερες «συνέπειες». Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται για καλοήθεις παθήσεις και εξασφαλίζει λιγότερο κίνδυνο και τραυματισμό, και λιγότερη επιρροή στον κόλπο.

Ποιοι τρόποι υπάρχουν για να γίνει το χειρουργείο;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει η υστερεκτομή και εξαρτάται  από πολλούς παράγοντες όπως ο λόγος, η ηλικία, η κατάσταση υγείας του ασθενούς κλπ. Η κοιλιακή υστερεκτομή πραγματοποιείται σε περιπτώσεις όγκου στη μήτρα ή στις ωοθήκες. Είναι η πιο απαιτητική μέθοδος με την δυσκολότερη μετεγχειρητική περίοδο. Η διακολπική υστερεκτομή είναι το επόμενο είδος και θεωρείται ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με γρήγορη επούλωση. Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις καλοηθών όγκων και συνήθως στην περίπτωση πρόπτωσης μήτρας. Εδώ, η μόνη τομή είναι εντός του κόλπου και είναι μικρή. Τέλος, υπάρχει η λαπαροσκοπική μέθοδος. Γενικά προτιμάται πολύ χάρη στην απλότητά της. Πραγματοποιούνται οπές στην κοιλιακή χώρα και η αφαίρεση τη μήτρας γίνεται από τον κόλπο.

Πώς είναι η μετεγχειρητική περίοδος;

Ανάλογα με το τον τύπο χειρουργείου, αλλάζουν και οι μετεγχειρητικές περίοδοι και ανάγκες. Γενικά η μετεγχειρητική περίοδος ορίζεται από 4 έως 6 εβδομάδες στις οποίες θα πρέπει να ξεκουραστείτε, να μη σηκώνετε βάρη και να απέχετε από την ερωτική συνεύρεση. Η λαπαροσκοπική μέθοδος απαιτεί 3-4 εβδομάδες ενώ η κολπική 4-6.

Τι αλλαγές παρατηρούνται στις γυναίκες μετά την υστερεκτομή;

Το πιο σίγουρο είναι ότι η γυναίκα δεν θα έχει έμμηνο ρύση πια. Αλλαγές παρατηρούνται και στην γυναικεία σεξουαλική επιθυμία, αλλά και στην ψυχολογία τους καθώς ενοχλούνται από την αίσθηση έλλειψης των οργάνων. Τέλος, μπορεί να προκύψουν άλλα προβλήματα αν αφαιρεθούν και οι 2 ωοθήκες όπως οστεοπόρωση, καρδιακές βλάβες κλπ.

 

O Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Πατραμάνης – Γεωργαλής Παναγιώτης Dr – Medifem, είναι ο πλέον κατάλληλος ιατρός για γυναικολογικά θέματα. Χάρη στην πολυετή εμπειρία που διαθέτει, δύναται να σας δώσει λύση άμεσα. Επικοινωνήστε μαζί του για περαιτέρω πληροφορίες και συμβουλευτείτε τον.

 

επικοινωνία

επικοινωνία