Αντισύλληψη

Εάν τα αντισυλληπτικά χάπια χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, τότε έχουν παραπάνω από 99% αποτελεσματικότητα όσον αφορά την πρόληψη μίας εγκυμοσύνης.

Τι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν από τη λήψη των αντισυλληπτικών;

Είναι σημαντικό να προηγηθεί προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος πριν από τη λήψη αντισυλληπτικών, καθώς επίσης να γίνουν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, με σκοπό να είναι ασφαλέστερη η λήψη τους. Οι εξετάσεις αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πώς λειτουργεί το χάπι της αντισύλληψης και πότε πρέπει να λαμβάνεται;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι αντισυλληπτικών χαπιών, ωστόσο όλα περιέχουν τις εξής ορμόνες: Οιστρογόνο και Προγεστερόνη. Το χάπι εμποδίζει την ωορρηξία και αλλάζει τη σύσταση της βλέννης του τραχήλου της μήτρας. Με την αλλαγή της σύστασης της βλέννης, το σπέρμα δεν έχει τρόπο να εισχωρήσει στον τράχηλο και να εισέλθει στη μήτρα της γυναίκας και ως αποτέλεσμα να υπάρξει εγκυμοσύνη.

Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά την ίδια ώρα χωρίς διακοπή για 21 ημέρες μέχρι να τελειώσει το κουτί. Το χάπι είναι άμεσα αποτελεσματικό για τον επερχόμενο κύκλο της εμμήνου ρύσεως. Κάθε συσκευασία περιέχει (συνήθως) 21 χάπια, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σε καθημερινή βάση χωρίς διακοπή αρχίζοντας από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως.

Αν η γυναίκα διακόψει τη λήψη του χαπιού για 7 ημέρες, είναι πιθανό να παρατηρήσει λίγο αίμα που αντιστοιχεί σε περίοδο. Το αίμα είναι λιγότερο τόσο σε ποσότητα όσο και σε διάρκεια. Το επόμενο κουτί αντισυλληπτικών αρχίζει την 8η ημέρα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των αντισυλληπτικών;

 • Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική επαφή των συντρόφων.
 • Μειώνουν την ποσότητα, την ροή και τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως
 • Μειώνουν τον έντονο πόνο της εμμήνου ρύσεως.
 • Προστατεύουν τη γυναίκα από τον καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας.
 • Προστατεύουν από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

Ποια είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες  των αντισυλληπτικών;

 • Πονοκέφαλος
 • Μικρή αύξηση ή μείωση βάρους
 • Αλλαγές στη διάθεση
 • Ναυτία
 • Μικρή αιμόρροια ενδιάμεσα στις περιόδους
 • Πιθανή αύξηση της αρτηριακής πίεσης
 • Σε σπάνιες περιπτώσεις και σε γυναίκες με προδιάθεση μπορεί να δημιουργήσουν θρόμβωση

Συνιστάται τακτικός έλεγχος από τον ιατρό προκειμένου να εξεταστούν πιθανά ανεπιθύμητα συμπτώματα ή άλλα θέματα που μπορεί να προκύψουν. Ωστόσο, τα μειονεκτήματα των αντισυλληπτικών εξαλείφονται μετά από μερικούς μήνες και συνήθως δεν είναι ανησυχητικά.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις για τα αντισυλληπτικά;

Δεν μπορούν να πάρουν αντισυλληπτικά χάπια όλες οι γυναίκες. Συγκεκριμένα, συνήθως αντενδείκνυται σε υπέρβαρες γυναίκες, σε γυναίκες καπνίστριες και σε γυναίκες άνω των 35 ετών. Επιπλέον, δεν μπορούν να πάρουν το χάπι οι γυναίκες που έχουν θρόμβωση, προβλήματα στο κυκλοφορικό ή καρδιακά προβλήματα. Ακόμα, καλό θα ήταν να αποφεύγεται και από γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν διαβήτη με επιπλοκές, συχνές ημικρανίες, καρκίνο του μαστού ή κάποια ηπατική νόσο.

Τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που ξεχαστεί κάποιο χάπι;

Ο ιατρός θα σας συμβουλέψει πως είναι σημαντικό να λαμβάνεται το χάπι καθημερινά την ίδια ώρα. Αν περάσουν περισσότερες από 24 ώρες από την ώρα που πρέπει να ληφθεί κανονικά το χάπι, τότε αυτό δεν πρέπει να ληφθεί την συγκεκριμένη ημέρα. Οπότε, από την επόμενη ημέρα, η γυναίκα πρέπει να συνεχίσει να παίρνει τα επόμενα χάπια ακριβώς την καθορισμένη και συνηθισμένη ώρα.

Εάν η γυναίκα ξεχαστεί και δεν πάρει ένα χάπι από τα 21 ή καθυστερήσει να τα αρχίσει, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει σημαντικά, απλά μειώνεται η αντισυλληπτική ικανότητα του χαπιού. Ωστόσο, αν επανειλημμένα η γυναίκα παραλείπει το χάπι της, τότε η αντισυλληπτική ικανότητα του χαπιού μειώνεται κατά πολύ.

Είναι πιθανό να υπάρξει πολύ μικρή και σύντομη ροή αίματος αν η γυναίκα ξεχάσει κάποιο χάπι ή αιμορραγία αν διακοπή η λήψη των χαπιών ξαφνικά.

Τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που η γυναίκα αποβάλει με κάποιον τρόπο το χάπι πριν απορροφηθεί από τον οργανισμό;

Σε περίπτωση που η γυναίκα κάνει εμετό μέχρι και δύο ώρες μετά τη λήψη του χαπιού, θα ήταν καλό να λάβει άλλο ένα χάπι. Ωστόσο, εάν έχουν περάσει παραπάνω ώρες από την ώρα της λήψης, τότε δεν χρειάζεται η λήψη άλλου χαπιού γιατί το χάπι θα έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Όπως και να έχει, για οτιδήποτε συμβεί που μπορεί να επηρεάσει τη δράση του χαπιού είναι σημαντικό να πάρετε την συμβουλή του γιατρού σας πριν προχωρήσετε στη λήψη δεύτερου χαπιού μέσα στην ίδια ημέρα.

 

epikinonia

epikinonia