Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες αποτελούν ένα πολύ συχνό εύρημα, καθώς συναντώνται περίπου στο 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Πρόκειται για ωοθήκες που το μέγεθός τους είναι λίγο πιο μεγάλο από αυτό των φυσιολογικών ωοθηκών, ενώ περιέχουν πολλαπλάσιο αριθμό ωοθυλακίων.

Μάλιστα, το 6 με 7% των γυναικών που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, εμφανίζουν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ-PCOS), μία πάθηση που επηρεάζει σε πολλές πτυχές τη γυναικεία υγεία.


Ποια είναι τα αίτια των πολυκυστικών ωοθηκών; 

Δυστυχώς δεν έχει αποσαφηνιστεί η πραγματική αιτία του συνδρόμου, όμως σχετίζεται με την κληρονομικότητα και με ορμονικά προβλήματα (υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, ινσουλίνης).
Στις γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, οι ωοθήκες δεν λειτουργούν απόλυτα φυσιολογικά. Συγκεκριμένα, σε κανονικές συνθήκες, κάθε μήνα οι ωοθήκες σχηματίζουν το ωοθυλάκιο. Στη συνέχεια ακολουθεί η ωοθυλακιορρηξία, η διαδικασία δηλαδή που πραγματοποιείται στο μέσον του κύκλου κατά την οποία απελευθερώνεται το ωάριο.

Στις γυναίκες που εμφανίζουν πολυκυστικές ωοθήκες, δεν συμβαίνει ωοθυλακιορρηξία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ορισμένα προβλήματα. Το πιο συχνό ορμονικό πρόβλημα είναι τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες που έχουν και οι γυναίκες, απλά σε μικρότερη ποσότητα απ’ ότι οι άνδρες ). Επιπλέον, η ωορρηξία καθυστερεί, και μπορεί να μην συμβαίνει για αρκετούς μήνες με συνέπεια διαταραχές στην περίοδο.


Ποια είναι τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών;

Τα βασικά συμπτώματα που θα παρουσιάσει η πλειοψηφία των γυναικών είναι:

 • Μη σταθερή περίοδος (αραιομηνόρροια) ή μη εμφάνιση περιόδου (αμηνόρροια)
 • Λιπαρότητα στο δέρμα, ακμή
 • Αυξημένη τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα
 • Αυξημένο βάρος, γρήγορη αύξηση βάρους και δυσκολία στην απώλειά του
 • Αλλαγές στη διάθεση
 • Δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης (υπογονιμότητα)

 

Γιατί  πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας;  

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι πιθανό να εμφανίσουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως:

 • Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (διαβήτη)
 • Υψηλή χοληστερίνη
 • Αρτηριακή υπέρταση
 • Καρδιοπάθεια σε μεγαλύτερη ηλικία

Ποια εξέταση πραγματοποιείται για τη διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών;

 

Ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, τα συμπτώματα που εμφανίζει καθώς και το ιστορικό της, οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής:

 • Εξέταση αίματος για την μέτρηση ορμονών
 • Εξέταση αίματος για την μέτρηση σακχάρου και χοληστερίνης
 • Τεστ εγκυμοσύνης ( αν η γυναίκα δεν έχει περίοδο για αρκετό καιρό)
 • Γυναικολογικό υπερηχογράφημα (δηλαδή απεικόνιση της μήτρας και των ωοθηκών)

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι παρόλο που αρκετές φορές βρίσκονται στο υπερηχογράφημα πολυκυστικές ωοθήκες, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί στοιχείο το οποίο επαρκεί για τη διάγνωση της πάθησης.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών;

Για να αντιμετωπίσει μία γυναίκα το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, πρέπει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα συμπτώματα που την επηρεάζουν στην καθημερινότητά της. Ανάλογα με αυτά, ο γιατρός θα της συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Αν η κατάσταση της ασθενούς το απαιτεί, ο ιατρός θα προχωρήσει στη χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου (με λαπαροσκόπηση). Κατά την επέμβαση αυτή γίνεται καυτηριασμός των ωοθηκών (drilling) και έτσι γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί  η φυσιολογική τους λειτουργία. Η λύση αυτή τείνει να χρησιμοποιείται ολοένα και λιγότερο και η προσπάθεια αντιμετώπισης έχει στραφεί στην αλλαγή του τρόπου ζωής των γυναικών αυτών.

Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής που αποτελείται από υγιεινή διατροφή, απώλεια βάρους και συχνή άσκηση μπορείτε σίγουρα να διαχειριστείτε σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα του συνδρόμου χωρίς κάποια χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή.

Είναι δυνατή η σύλληψη;

Οι περισσότερες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να συλλάβουν, απλά είναι πιθανό να καθυστερήσουν λίγο, ανάλογα πάντα με τη θεραπεία που ακολουθεί η κάθε γυναίκα. Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά των σωστών εμμήνων ρύσεων, καθώς και να βελτιώσει τη γονιμότητα. Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, ο ιατρός μπορεί να κρίνει ποια είναι η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για να βοηθήσει στην πραγματοποίηση της ωορρηξίας και της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους;  

Φυσικά οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Είναι όμως απαραίτητο να συμβουλευτούν τον ιατρό τους, ο οποίος θα αποφασίσει για την κατάλληλη θεραπεία που θα μειώσει τα συμπτώματα και θα προστατεύσει τη γυναίκα από άλλες ασθένειες οι οποίες προκαλούνται από τις πολυκυστικές ωοθήκες.

επικοινωνία

επικοινωνία