Πολύποδας Ενδομητρίου

Πολύποδας Ενδομητρίου

Ο πολύποδας ενδομητρίου είναι μια, συνήθως, καλοήθης μάζα που μπορεί να εμφανιστεί στο ενδομήτριο ή και στον τράχηλο της μήτρας. Παρουσιάζεται στο 10% των γυναικών, κυρίως μεταξύ των 40 έως 60 ετών. Όμως, πλέον αρχίζει να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά και σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πολύποδας του ενδομητρίου συνδέεται με τη μήτρα με έναν λεπτό μίσχο. Ορισμένες φορές, όμως, μπορεί να έχει και μεγάλη επίπεδη βάση, ενώ το μέγεθός του ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως μερικά εκατοστά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συνήθως, οι πολύποδες δεν θα προκαλέσουν κάποιο σύμπτωμα, αλλά θα ανακαλυφθούν κατά τη γυναικολογική ή υπερηχογραφική εξέταση της μήτρας. Όταν, όμως, προκαλούν συμπτώματα, αυτά μπορεί να είναι:

  • Παρατεταμένη εμμηνορρυσία (η περίοδος διαρκεί περισσότερες ημέρες από παλαιότερα)
  • Μηνορραγία (περισσότερο αίμα κατά την περίοδο)
  • Μητρορραγία (αιμορραγία μεταξύ των περιόδων)
  • Δύσοσμα κολπικά υγρά
  • Κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
  • Αίμα μετά από σεξουαλική επαφή
  • Υπογονιμότητα

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Όπως αναφέρθηκε, ο πολύποδας ενδομητρίου ανευρίσκεται τις περισσότερες φορές τυχαία. Για να διαγνωσθεί και να εντοπισθεί, όμως, με ακρίβεια πραγματοποιείται υστεροσκοπικός έλεγχος της μήτρας. Κατά την υστεροσκόπηση, ο γυναικολόγος εισάγει στον τράχηλο της μήτρας ένα ειδικό ενδοσκόπιο, το υστεροσκόπιο, το οποίο φτάνει την ενδομητρική κοιλότητα. Με τον τρόπο αυτό του επιτρέπεται να έχει άμεση οπτική επαφή με αυτήν και να διαπιστώσει την ύπαρξη κάποιου προβλήματος.

Αντιμετώπιση του Πολύποδα του ενδομητρίου
Η υστεροσκόπηση, δεν είναι μόνο η κατάλληλη μέθοδος για τη διάγνωση του πολύποδα του ενδομητρίου. Αποτελεί ταυτόχρονα την καλύτερη μέθοδο για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Χάρη στην οπτική επαφή που προσφέρει στον γυναικολόγο, μπορεί να εντοπισθεί ακριβώς ο μίσχος του πολύποδα και να αφαιρεθεί επιτυχώς χωρίς τραυματισμό της περιοχής του ενδομητρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο γυναικολόγος προσαρμόζει στο υστεροσκόπιο ειδικά χειρουργικά εργαλεία για να αφαιρέσει τον πολύποδα.
Η υστεροσκόπηση είναι μια απλή διαδικασία, η οποία διαρκεί μόλις 5 με 10 λεπτά και πραγματοποιείται στο νοσοκομείο υπό ελαφρά αναισθησία. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι της συνήθως την ίδια ημέρα και να συνεχίσει κανονικά την καθημερινότητά της.