Κολπίτιδα

Κολπίτιδα

Τι είναι η κολπίτιδα;

Η κολπίτιδα αφορά τη φλεγμονή του κόλπου και του αιδοίου της γυναίκας, η οποία προκαλείται συνήθως από κάποια λοίμωξη. Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως περίπου το 1/3 των γυναικών θα βρεθούν αντιμέτωπες με την κολπίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Παρόλο που μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε κάθε ηλικία, παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ποια είναι τα αίτια;

Η κολπίτιδα είναι αποτέλεσμα της διαταραχής της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου λόγω αντιβιοτικών, μείωσης της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, στρες, στενών ρούχων, χρήσης μη ειδικών σαπουνιών και ορμονικών αλλαγών κατά την εγκυμοσύνη, το θηλασμό ή την εμμηνόπαυση.

Όταν η χλωρίδα του κόλπου είναι φυσιολογική, επικρατούν οι γαλακτοβάκιλοι, βακτήρια που προστατεύουν τον κόλπο από την ανάπτυξη μικροβίων. Αν, όμως, η χλωρίδα διαταραχθεί, τότε την κύρια θέση κατέχει κάποιος άλλος μικροοργανισμός, όπως μύκητας, τριχομονάδα, και βακτηρίδια.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η κολπίτιδα;

Η κολπίτιδα εκδηλώνεται με έκκριση υγρών από τον κόλπο, εν συνοδεία τσουξίματος και φαγούρας. Επίσης, ανάλογα με τη λοίμωξη που θα προκληθεί, παρουσιάζονται συμπτώματα που περιλαμβάνουν ερεθισμό και κνησμό στον κόλπο και στο αιδοίο, ερυθρότητα στα τοιχώματα του κόλπου, λευκή παχύρρευστη έκκριση από τον κόλπο με ή χωρίς πρόσμιξη αίματος και χαρακτηριστική οσμή.

Μορφές Κολπίτιδας

Η κολπίτιδα εμφανίζεται με 4 μορφές, την καντιντιασική κολπίτιδα, τη βακτηριακή κολπίτιδα, την τριχομοναδική κολπίτιδα και την κολπίτιδα από χλαμύδια.

  • Καντιντιασική Κολπίτιδα: Είναι η πιο συχνή μορφή κολπίτιδας και οφείλεται στα στελέχη Candida Albicans και Candida Glabrata. Χαρακτηρίζεται από λευκά υγρά και πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
  • Βακτηριακή Κολπίτιδα: Πρόκειται για μία επίσης συχνή μορφή κολπίτιδας που οφείλεται στα μικρόβια Gardnerella, μυκόπλασμα και αναερόβιους μικροοργανισμούς. Χαρακτηρίζεται από έκκριμα σε γκριζόλευκο χρώμα με χαρακτηριστική οσμή ψαριού.
  • Τριχομοναδική Κολπίτιδα: Η μορφή αυτή προκαλείται από το πρωτόζωο Trichomonas Vaginalis και χαρακτηρίζεται από κιτρινωπές δύσοσμες εκκρίσεις και ερεθισμό του αιδοίου.
  • Κολπίτιδα από χλαμύδια: Η κολπίτιδα αυτής της μορφής είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη και συνήθως παρουσιάζει ελαφριά αιμορραγία μετά την σεξουαλική επαφή και πόνο στη μέση και την κοιλιά.

Πρόληψη

Προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητας να προσβληθείτε από κολπίτιδα  μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Τηρήστε τους κανόνες σωστής υγιεινής στην ευαίσθητη περιοχή
  • Μην χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση σερβιέτα/σερβιετάκι
  • Κατά τον καθαρισμό και το ξέπλυμα να ακολουθείτε την κατεύθυνση από τον κόλπο προς τον πρωκτό
  • Αποφύγετε τη χρήση του ταμπόν
  • Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα
  • Κατά τη σεξουαλική επαφή χρησιμοποιήστε προφυλακτικό

Θεραπεία

Για τη θεραπεία της κολπίτιδας ακολουθείται συνήθως κάποιος συνδυασμός αντιβιοτικών με κολπικές κρέμες ή υπόθετα. Ανάλογα με τη μορφή της κολπίτιδας, ο γιατρός θα σας προτείνει και διαφορετική φαρμακευτική αγωγή, γι’ αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη επίσκεψη στον γυναικολόγο σας!