Πρώτο Τρίμηνο Kύησης

Subtitle for the blog page

proto_trimino_kuisis

Πρώτο Τρίμηνο Kύησης

Τα αισθήματα που βιώνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δύσκολα περιγράφονται με λέξεις. Πρόκειται για μια κατάσταση τόσο πολυεπίπεδη όσο και συναρπαστική. Η σωστή προετοιμασία και η συμμόρφωση με τις συμβουλές του Ιατρού εγγυώνται την ασφάλεια μητέρας και εμβρύου. Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος Μαιευτήρας Δρ. Π. Πατραμάνης-Γεωργαλής εξηγεί τι συμβαίνει στο πρώτο τρίμηνο κύησης.

Πρώτο τρίμηνο κύησης

Η κύηση χωρίζεται επιμέρους σε 3 τρίμηνα, δηλαδή 13 εβδομάδες έκαστο. Μια πλήρης εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες περίπου. Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης διαρκεί μέχρι τη 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη ξεκινά στην πραγματικότητα την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως. Ξεκαθαρίζεται ότι η εγκυμοσύνη με περίοδο δεν συνυπάρχουν επουδενί. Ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας υπολογίζει την ημερομηνία τοκετού προσθέτοντας 40 εβδομάδες στην πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως. Αυτό σημαίνει ότι, τη στιγμή που θα αντιληφθεί καθυστέρηση η γυναίκα, είναι ήδη έγκυος.

 

 

Τι να περιμένω στο πρώτο τρίμηνο κύησης;

Το πρώτο τρίμηνο κύησης είναι γεμάτο από πολλές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Επιπλέον, οι ορμόνες είναι σε υπερδιέγερση. Επί της ουσίας, το σώμα παράγει περισσότερα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης από ό,τι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της υπόλοιπης ζωής μιας γυναίκας. Αυτή η αύξηση των ορμονών μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσάρεστα συμπτώματα, κυριότερα μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα:

  • Αιμορραγία: Περίπου το 25% των εγκύων γυναικών έχουν ελαφρά αιμορραγία κατά το πρώτο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι το γονιμοποιημένο έμβρυο έχει εμφυτευτεί στη μήτρα. Στην περίπτωση σοβαρής αιμορραγίας, κραμπών ή οξέος πόνου στην κοιλιά σας, συνιστάται η άμεση επικοινωνία με τον Ιατρό. Ενδεχομένως να πρόκειται για αποβολή ή έκτοπη εγκυμοσύνη.
  • Ευαισθησία στο στήθος: Ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Πυροδοτείται από ορμονικές αλλαγές, οι οποίες προετοιμάζουν τους γαλακτοφόρους πόρους για τον θηλασμό. Το στήθος πιθανότατα θα πονάει καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.
  • Δυσκοιλιότητα: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης επιβραδύνουν τις μυϊκές συσπάσεις που φυσιολογικά μετακινούν την τροφή στον οργανισμό. Αυτό σε συνδοιασμό με τα συμπληρώματα σιδήρου που λαμβάνει η έγκυος, οδηγούν στη δυσκοιλιότητα.
  • Εκρροές: Είναι φυσιολογικό να παρατηρηθεί μια λεπτή, γαλακτώδης λευκή έκκριση. Δεν συνίσταται η χρήση ταμπόν γιατί αυτό ευνοεί τη δημιουργία μικροβίων στον κόλπο. Αν είναι πράσινο ή κίτρινο ή αν υπάρχει πολύ καθαρή έκκριση, είναι απαραίτητο το ραντεβού με τον ιατρό.
  • Κόπωση: Το σώμα εργάζεται σκληρά για να υποστηρίξει το έμβρυο, αυτό σημαίνει ότι η έγκυος κουράζεται πιο εύκολα από το συνηθισμένο.
  • Συχνοουρία: Μπορεί το έμβρυο να μην έχει αναπτυχθεί πλήρως, όμως η μήτρα μεγαλώνει και ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη. Δεν πρέπει να σταματήσει η λήψη υγρών, αλλά πρέπει να περιοριστεί η καφεΐνη.
  • Πρωϊνη αδιαθεσία: Η ναυτία είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα εγκυμοσύνης. Έως και το 85% των εγκύων το έχουν. Προέρχεται από ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας και μπορεί να διαρκέσει όλο το πρώτο τρίμηνο.
  • Αύξηση βάρους: Η κύηση είναι μια από τις λίγες φορές στη ζωή μιας γυναίκας που η αύξηση βάρους θεωρείται κάτι καλό. Το βάρος ίσως χρειαστεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις συστάσεις του Ιατρού, δεδομένης της κλινικής εικόνας της εγκύου.

Τι απαγορεύεται το πρώτο τρίμηνο κύησης;

Ο Ιατρός μπορεί να δώσει συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη. Αυτό προϋποθέτει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτές οι αλλαγές βοηθούν να διασφαλιστεί η υγεία μητέρας και βρέφους. Η σωστή διατροφή και άσκηση στην εγκυμοσύνη είναι απαραίτητα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα εξής:

  • Αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Ναρκωτικά και εθιστικές ουσίες
  • Έντονα αθλήματα (πχ ποδόσφαιρο)
  • Φαγητά μη επαρκώς μαγειρεμένα και μη παστεριωμένο γάλα, τυρί ή χυμός
  • Υδρομασάζ και σάουνες.

Η ανάπτυξη του μωρού στο πρώτο τρίμηνο κύησης

Κατά τις πρώτες 13 εβδομάδες, το μωρό μετατρέπεται από γονιμοποιημένο ωάριο σε πλήρως σχηματισμένο έμβρυο. Όλα τα κύρια όργανα και συστήματα διαμορφώνονται. Ο πλακούντας, ο ομφάλιος λώρος και ο αμνιακός σάκος αρχίζουν να αναπτύσσονται.

Το νευρικό σύστημα του εμβρύου αλλάζει από ανοιχτό νευρικό σωλήνα σε εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό. Τα νεύρα και οι μύες αρχίζουν να συνεργάζονται. Μπορεί να κινηθεί μόνο του πλέον. Η καρδιά παίρνει σχήμα και αρχίζει να χτυπά και ακούγεται στον υπέρηχο ήδη από την 6η εβδομάδα.

Το έμβρυο αναπτύσσει το πεπτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των εντέρων και των νεφρών. Ομοίως τους πνεύμονες και άλλα κύρια όργανα, όχι όμως πλήρως. Σχηματίζεται και ο σκελετός, αν και μαλακός.

Το έμβρυο αρχίζει να μοιάζει με μωρό, με χέρια, πόδια και δάχτυλα. Το πρόσωπό αποκτά μάτια, αυτιά, μύτη και στόμα, ενώ μεγαλώνουν η γλώσσα και τα δόντια. Τα βλέφαρα καλύπτουν τα μάτια του μωρού και μέχρι το τέλος του τριμήνου, έχει ακόμη και νύχια.

Τα γεννητικά όργανα αρχίζουν να μεγαλώνουν, αλλά είναι πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί το φύλο του.

 

Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης είναι ακρογωνιαίος λίθος για την ομαλή εξέλιξή της. Επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Μαιευτήρα Δρ. Π. Πατραμάνη-Γεωργαλή προκειμένου να λάβετε άμεσα όλες τις απαραίτητες οδηγίες αλλά και συμβουλές. Η πολυετής εμπειρία που διαθέτει σε ζητήματα εγκυμοσύνης εγγυώνται την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους.

επικοινωνία

επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized