Αυτοεξέταση Μαστού

Η αυτοεξέταση μαστού αποτελεί μία πολύ σημαντική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί σε μηνιαία βάση μία γυναίκα, ιδιαίτερα από την ηλικία των 25 ετών.

Οι γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο λόγω οικογενειακού ιστορικού θα πρέπει να ξεκινούν την αυτοεξέταση από την ηλικία των 18 ετών και, σε συνεννόηση με το γυναικολόγο, να λάβουν μέτρα έγκαιρης διάγνωσης.

Σκοπός είναι η πρόληψη του καρκίνου του μαστού και γενικότερα ποικίλων μαστολογικών παθήσεων.

Η ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο που πραγματοποιείται η εξέταση θα πρέπει να γίνεται από γιατρό ή ειδικό υγείας. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να είναι σε θέση να παρατηρεί τις ενδεχόμενες αλλαγές στους ιστούς του μαστού και να κρίνει πότε πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό.

Οφέλη και κίνδυνοι αυτοεξέτασης

Σύμφωνα με ιατρικές εκτιμήσεις, περίπου το 80% όλων των απτών ευρημάτων κακοήθειας εντοπίζονται από τις ίδιες τις γυναίκες τυχαία, αν και σε προχωρημένο στάδιο. Μικρότεροι, επιφανειακοί όγκοι θα μπορούσαν να βρεθούν μόνο σε αρχικά στάδια μέσω της αυτοεξέτασης.

Σύμφωνα με το Cochrane Collaboration, διεθνές επιστημονικό δίκτυο, σε μεγάλη μελέτη σχετικά με τα οφέλη της αυτοεξέτασης, δεν αναδείχθηκε μείωση στη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού. Η μελέτη επίσης έδειξε ότι στις γυναίκες που έκαναν αυτοεξέταση η συχνότητα βιοψίας διπλασιάστηκε σε σχέση με τις περιπτώσεις γυναικών που δεν έκαναν.

Ωστόσο, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι η αυξημένη ευαισθητοποίηση των γυναικών για προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του μαστού σε διάφορες χώρες συνέβαλε στη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού. Συνεπώς, συνιστούν στις γυναίκες να προσέχουν προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του μαστού και, εάν είναι απαραίτητο, να απευθυνθούν σε γιατρό.

Πώς πραγματοποιείται η αυτοεξέταση;

Ο καλύτερος χρόνος για αυτοεξέταση είναι μία εβδομάδα μετά την έναρξη της περιόδου. Τότε ο αδενικός ιστός είναι μαλακός και κατάλληλος για εξέταση.

Η αυτοεξέταση πρέπει να πραγματοποιείται μπροστά στον καθρέφτη και ο έλεγχος για εμφανείς αλλαγές γίνεται σε δύο θέσεις:

  1. Τα χέρια είναι κατεβασμένα και ακουμπάνε τους γοφούς.
  2. Τα χέρια είναι υψωμένα και βρίσκονται πίσω από το κεφάλι.

Η εξέταση πρέπει να γίνεται τόσο σε όρθια όσο και σε ύπτια θέση. Για την καλύτερη αντίληψη των αλλαγών, η γυναίκα μπορεί επίσης να κάνει την εξέταση στο ντους με βρεγμένο δέρμα.
Το στήθος ελέγχεται μέχρι την περιοχή της μασχάλης για αισθητή πάχυνση, εξογκώματα και, κυρίως, ορατές αλλαγές.

Η αυτοεξέταση μπορεί να προσφέρει μια εικόνα για την κατάσταση του μαστού και τις «φυσιολογικές» ανωμαλίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρατηρηθούν π.χ. οι αλλαγές τους στήθους που εμφανίζονται κατά τον εμμηνορυσιακό κύκλο.
Σε περίπτωση που παρατηρηθεί μη φυσιολογική αλλαγή, όπως είναι μία διόγκωση, η γυναίκα θα πρέπει επισκεφθεί το γιατρό.

Η αυτοεξέταση βήμα προς βήμα

Αρχικά, σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη με γυμνό το στήθος.

Βήμα 1

Τα χέρια βρίσκονται κάτω και στηρίζουν τους γοφούς.
Βήμα 2

Τα χέρια υψώνονται και κλείνουν πίσω από το κεφάλι. Κοιτάξτε τα στήθη και από τις δύο πλευρές. Ελέγξτε για ορατές αλλαγές, όπως βαθουλώματα, προεξοχές ή συστολές θηλών.
Βήμα 3

Στη συνέχεια, πραγματοποιήστε εξέταση με το χέρι σας και στους δύο μαστούς. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να αισθανθείτε το στήθος με απαλές κινήσεις. Αγγίξτε με το αριστερό χέρι το δεξί στήθος και με το δεξί χέρι το αριστερό στήθος.
Βήμα 4

Σηκώστε το χέρι σας και εξετάστε το στήθος σας μέχρι τη μασχάλη για κάποια αισθητή πάχυνση, εξογκώματα ή εμφανείς αλλαγές. Ελέγξτε προσεκτικά κάθε τεταρτημόριο του στήθους σας. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να ασκήσετε λίγο περισσότερη πίεση για να αισθανθείτε τις βαθύτερες περιοχές των ιστών.
Βήμα 5

Πιέστε την κάθε θηλή χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη σας. Εάν παρατηρήσετε έκκριση υγρού ενημερώστε το γιατρό σας.
Βήμα 6

Πραγματοποιήστε την εξέταση αφής σε ύπτια (ξαπλωτή) θέση και επαναλάβετε τη διαδικασία.

 

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία