Έλεγχος ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί έναν από τους συχνότερους τύπους καρκίνου που παρουσιάζονται στο γεννητικό σύστημα των γυναικών. Συγκεκριμένα, το ποσοστό εμφάνισής του είναι 70% σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 55 και 65 ετών μετά δηλαδή την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Δυστυχώς, τα ακριβή αίτια του συγκεκριμένου καρκίνου δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί κάνουν αναφορά σε αρκετούς παράγοντες οι οποίοι συμβάλουν στην ανάπτυξή του. Η εμφάνιση του συγκεκριμένου καρκίνου είναι αυξημένη σε:

  • Γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση πολλά χρόνια (δηλαδή πρόωρη αρχή της περιόδου και καθυστερημένη εμμηνόπαυση).
  • Γυναίκες οι οποίες έχουν υποβληθεί πολλές φορές σε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Γυναίκες οι οποίες έχουν διαβήτη
  • Γυναίκες παχύσαρκες
  • Γυναίκες που παρουσιάζουν πολλά οιστρογόνα στο αίμα, είτε λόγω του ότι δεν έχουν ωορρηξία, είτε διότι λαμβάνουν οιστρογόνα σαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η οριστική διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με διαγνωστική απόξεση, είτε –ακόμα καλύτερα-με υστεροσκόπηση και απόξεση. Επιπλέον, συμπληρωματικές εξετάσεις για την διάγνωση, αποτελούν η μαγνητική τομογραφία κοιλίας, καθώς και το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα.

Ποιοι παράγοντες ελαττώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του ενδομητρίου;

  • Αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη
  • Διατήρηση ιδανικού βάρους σώματος
  • Σωστή και υγιεινή διατροφή
  • Συχνή σωματική άσκηση
  • Η χρήση αντισυλληπτικών για αρκετό χρονικό διάστημα στις γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν ανωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους

Πώς μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του ενδομητρίου;

Η συνηθισμένη γυναικολογική εξέταση, το τεστ Παπ, καθώς και το υπερηχογράφημα της μήτρας και τον ωοθηκών, είναι τα βασικά βήματα για την πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου στο πρώτο στάδιο μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορεί και να θεραπευτεί πλήρως. Εάν μετά τον πρώτο χρόνο διακοπής της εμμήνου ρύσεως, υπάρξει ξανά αίμα, τότε είναι σημαντικό να γίνει άμεση επίσκεψη στο γυναικολόγο.

Οι γυναίκες μεταξύ 40  και 50 ετών που παρουσιάζουν ανωμαλίες στην περίοδό τους, όπως αύξηση ποσότητας της εμμήνου ρύσεως, αρκετά μεγάλη και μη συνηθισμένη διάρκεια περιόδου, καθώς και πιο συχνή εμφάνιση της περιόδου συγκριτικά με πριν, τότε πρέπει να επισκεφθούν τον ιατρό τους. Παρόλο που οι συγκεκριμένες ανωμαλίες είναι συνήθως συμπτώματα της κλιμακτηρίου ή παθήσεων της μήτρας καλοήθους χαρακτήρα, καλό θα ήταν να ελέγχονται από τον γυναικολόγο ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα κακοήθειας.

επικοινωνία

επικοινωνία