Χάπι Της Επόμενης Μέρας

Subtitle for the blog page

Χάπι Της Επόμενης Μέρας

Χάπι Της Επόμενης Μέρας

Το χάπι της επόμενης μέρας αφορά σε μία μέθοδο επείγουσας αντισύλληψης με σκοπό την πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Λαμβάνεται από τη γυναίκα που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία έπειτα από σεξουαλική επαφή κατά την οποία είτε δεν υπήρχε επαρκής αντισύλληψη είτε η αντισυλληπτική μέθοδος απέτυχε.

Στη χώρα μας, το χάπι της επόμενης μέρας κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικές συσκευασίες. Η μία περιέχει την ουσία λεβονοργεστρέλη και η άλλη την ουλιπριστάλη. Και στις δύο περιπτώσεις, η λήψη τους θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό μετά τη σεξουαλική επαφή, καθώς όσο ο χρόνος περνάει η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται.

Το χάπι της επόμενης μέρας παρέχεται στα φαρμακεία και δεν απαιτείται συνταγή γιατρού.

Πώς λειτουργεί το χάπι της επόμενης μέρας;

Το χάπι της επόμενης μέρας λειτουργεί αποτρέποντας τη σύλληψη, όμως δεν αποτελεί μέθοδο διακοπής της κύησης. Σε περίπτωση που έχει προκύψει εγκυμοσύνη, το χάπι δεν έχει καμία δραστική αξία.
Καθώς περιέχει προγεστερόνη (ορμόνη που περιλαμβάνεται στα αντισυλληπτικά φάρμακα), εμποδίζεται η απελευθέρωση των ωαρίων από τις ωοθήκες. Εάν η ωορρηξία έχει γίνει, τότε το χάπι της επόμενης μέρας δρα παρεμποδίζοντας το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο. Σε περίπτωση που η γονιμοποίηση τελικά συμβεί, τότε η δράση του αφορά στην αποτροπή προσκόλλησης του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο (αποτροπή κύησης).

Πότε θα πρέπει να ληφθεί το χάπι της επόμενης μέρας;

Το συγκεκριμένο χάπι πρέπει να αποτελεί λύση επείγουσας ανάγκης για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Αυτό αφορά σε περιπτώσεις όπου:

  • Η σεξουαλική επαφή πραγματοποιήθηκε χωρίς αντισύλληψη και το πέος δεν απομακρύνθηκε εγκαίρως από τον κόλπο της γυναίκας
  • Έσπασε το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της πράξης
  • Παραλήφθηκε το αντισυλληπτικό χάπι

Η έγκαιρη λήψη του χαπιού της επόμενης μέρας ευνοεί και την αποτελεσματικότητά του.
Το σκεύασμα που περιέχει λεβονοργεστρέλη μπορεί να δράσει μέσα σε 72 ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή ενώ το σκεύασμα που περιέχει ουλιπριστάλη δρα μέχρι και 5 ημέρες μετά. Ωστόσο, όσο πιο άμεση είναι η λήψη του τόσο πιο σίγουρο θα είναι και το αποτέλεσμα.

Εάν ληφθεί αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή, τότε η επιτυχία του φτάνει το 100% ενώ εάν περάσουν 24 ώρες το ποσοστό αποτελεσματικότητας είναι περίπου 48%.

Είναι σημαντικό η γυναίκα να γνωρίζει πως το χάπι της επόμενης μέρας δεν υποκαθιστά κάποια τακτική αντισυλληπτική μέθοδο ούτε προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (HPV, HIV, κ.α.). Πρόκειται για μία επιλογή έκτακτης ανάγκης, η οποία θα πρέπει να ακολουθείται κατόπιν έγκρισης του γυναικολόγου.

Χάπι της επόμενης μέρας – Παρενέργειες

Το χάπι της επόμενης μέρας είναι εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και αποτελεί μία ασφαλή μέθοδο επείγουσας αντισύλληψης. Παρόλα αυτά, η γυναίκα θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γυναικολόγο και να τον ενημερώσει σχετικά, ώστε να λάβει την κατάλληλη καθοδήγηση σχετικά με τη λήψη του.

Πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει είναι:

  • Ζαλάδα
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Κόπωση
  • Διαταραχή στην επόμενη έμμηνο ρύση (περισσότερη ή λιγότερη αιμορραγία)
  • Καθυστέρηση περιόδου ή νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία

Πιο σπάνια συμπτώματα είναι ο πόνος στο στήθος και ο πονοκέφαλος τα οποία υποχωρούν έπειτα από μερικές ημέρες.

Σε περίπτωση που η καθυστέρηση της περιόδου ξεπεράσει τις 7 ημέρες, τότε η γυναίκα θα πρέπει να κάνει τεστ εγκυμοσύνης.

 

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized