Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Subtitle for the blog page

Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αναμφίβολα οι 9 μήνες της εγκυμοσύνης είναι από τις πιο ευχάριστες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα τα οποία πρέπει να προσέξει η εκάστοτε μελλοντική μητέρα, ώστε να έχει μία ομαλή και χωρίς επιπλοκές κύηση.

  1. Eπιλέξτε με προσοχή γυναικολόγο για την παρακολούθηση της κύησης καθόλη τη διάρκειά της

Ο γυναικολόγος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μίας μέλλουσας μητέρας. Είναι ο άνθρωπος που θα εμπιστευτείτε και θα σας στηρίξει σε μία περίοδο αρκετά ευαίσθητη, η οποία χρειάζεται την απαραίτητη προσοχή και καθοδήγηση. Οπότε, είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν γιατρό ο οποίος πέραν από τις γνώσεις και την καθοδήγηση, θα βρίσκεται εκεί για εσάς ανά πάσα στιγμή για να λύσει απορίες, να κατευνάσει ανησυχίες και να σας στηρίξει.

Μετά την επίσκεψη κατά την οποία επιβεβαιώνεται μία εγκυμοσύνη, η επόμενη επίσκεψη πρέπει να γίνει συνήθως την 6η εβδομάδα της κύησης, όπου μητέρα και γιατρός θα δουν για πρώτη φορά το μωρό. Εν συνεχεία, ο γυναικολόγος θα σας γράψει τον προγεννητικό έλεγχο και θα σας ενημερώσει για τη διαδικασία παρακολούθησης της κύησης.

  1. Λήψη χρήσιμων βιταμινών όπως φυλλικό οξύ και σίδηρο

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των γυναικών εμφανίζουν αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία απειλεί την υγεία τους και δεν τις αφήνει να χαρούν την περίοδο αυτών των 9 μηνών όπως θα έπρεπε. Εάν ο ιατρός το κρίνει απαραίτητο, η λήψη φυλλικού οξέος και σιδήρου πρέπει να γίνεται καθημερινά από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

  1. Σωστή και ισορροπημένη διατροφή

Τόσο για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, όσο και για την αποφυγή επιπλοκών για την ίδια την μητέρα, η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο σε μία εγκυμοσύνη. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στο ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η ποσότητα φαγητού δεν αντιστοιχεί σε δύο άτομα. Ωστόσο, η ποιότητα των τροφών πρέπει να είναι άριστη και ισορροπημένη.

Μπορείτε να ξεκινάτε την κάθε ημέρα με θρεπτικό πρωινό, πλούσιο σε γαλακτοκομικά και δημητριακά. Για πρώτο ενδιάμεσο γεύμα προτιμήστε ένα απλό τοστ και έναν χυμό (ή κάποιο φρούτο). Με το μεσημεριανό γεύμα συντροφεύστε το πιάτο σας με μία πλούσια πράσινη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά και προτιμήστε το μοσχάρι από τα υπόλοιπα κρέατα. Με την επιστροφή σας στο σπίτι μετά τη δουλειά, προτιμήστε κάποιο φρούτο και το βράδυ χορτάστε με ένα ελαφρύ και μικρό γεύμα, όπως μία δεύτερη σαλάτα ή ένα γιαούρτι.

Το σημαντικότερο όλων είναι η συχνή κατανάλωση νερού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και το να τηρείτε τα γεύματά σας ανά 3 περίπου ώρες, χωρίς να παραλείπετε κανένα από αυτά. Σε περίπτωση που έχετε μία εγκυμοσύνη η οποία χαρακτηρίζεται από ναυτία και στοματικές ενοχλήσεις συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για τις τροφές που θα πρέπει να προτιμάτε.

  1. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, τη λήψη φαρμάκων και την κακή συνήθεια του καπνίσματος

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σχηματίζονται τα όργανα και το σώμα του εμβρύου. Ακόμα και μία μικρή ποσότητα φαρμάκων, καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ που ξεπερνά το επιτρεπτό με βάση τις συμβουλές τους ιατρού σας, είναι πιθανό να προκαλέσουν ανωμαλίες και προβλήματα υγείας στο έμβρυο. Για τον παραπάνω λόγο, ο ιατρός συστήνει αποχή από αλκοολούχα ποτά, καθώς και αποφυγή λήψης φαρμάκων τα οποία δεν λαμβάνονται μετά από συμβουλή του γυναικολόγου σας.

Οι μέλλουσες μανούλες που λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, θα χρειαστεί να συμβουλευτούν τον ιατρό τους για την πιθανή τροποποίηση αυτής.