Τι Απαγορεύεται Στην Εγκυμοσύνη;

Subtitle for the blog page

Τι Απαγορεύεται Στην Εγκυμοσύνη;

Τι Απαγορεύεται Στην Εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη είναι μία μοναδική εμπειρία και περίοδος για το ζευγάρι, και ιδιαίτερα για τη μητέρα. Υπάρχει ένας κατακλυσμός συναισθημάτων όπως χαρά, αγωνία, φόβος ενθουσιασμός και πολλά άλλα. Η κάθε γυναίκα, ειδικά αν βιώνει πρώτη φορά το μητρικό ταξίδι, έχει αγωνία και άγχος για τις εβδομάδες που ακολουθούν. Αδιαμφησβήτητα, η κύηση είναι κάτι υπέροχο, ταυτόχρονα όμως χρειάζεται φοβερή υπευθυνότητα και προσοχή ειδικά από τη μητέρα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη, αλλιώς μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου.

 

Τι απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη;

Πριν μείνει μία γυναίκα έγκυος, έχει κάποιες συνήθειες οι οποίες δεν ενδείκνυνται για την εγκυμοσύνη. Αυτές πρέπει οπωσδήποτε να κοπούν ώστε να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στο έμβρυο αλλά και στην ίδια. Τι απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη λοιπόν;

  • Κάπνισμα: Το παθητικό αλλά ακόμα περισσότερο το ενεργητικό κάπνισμα, πρέπει να κοπεί άμεσα. Η νικοτίνη εμποδίζει το οξυγόνο να εισέλθει στη μητέρα και κατ’ επέκταση στο μωρό. Επίσης, δεν επιτρέπει στις θρεπτικές ουσίες των τροφών να φτάσουν σε αυτό και επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα απομάκρυνσης των τοξικών ουσιών. Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, αποβολή, αιμορραγία, ακόμα και θάνατο του εμβρύου.
  • Κατανάλωση αλκοόλ: το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διανοητικά προβλήματα, δυσπλασίες και μειωμένο βάρος στο έμβρυο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει το «εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοολισμού». Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αυτό που είναι αποδεκτό είναι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
  • Λήψη φαρμάκων: ακόμα και αν πρόκειται για το πιο ήπιο αναλγητικό, είναι απαραίτητο να συμβουλεύστε τον ιατρό σας.
  • Ναρκωτικά: προφανώς απαγορεύεται κάθε είδους ναρκωτική ουσία καθώς μπορεί να προκληθεί πρόωρος τοκετός όπως και χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο.

Τι άλλο πρέπει να αποφεύγει η μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η μητέρα καλό είναι να αποφεύγει:

  • Ιώσεις και αρρώστιες: Άτομα που βήχουν, φτερνίζονται, έχουν καταρροή ή πυρετό και γενικά είναι άρρωστα και μπορεί να μεταδώσουν κάποιο ιό στο έμβρυο.
  • Αποφυγή ακτινοβολίας: προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις ακτινογραφίες, τις αξονικές, αλλά και άτομα τα οποία έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε σπινθηρογράφημα.
  • Χημικά: δεν πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με χλωρίνες, απορρυπαντικά, εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα κλπ.
  • Αποφυγή μεγάλης ποσότητας ζάχαρης. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης δεν ενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη.
  • Αποφυγή ωμής τροφής. Ψάρια, κρέας, αβγά και γενικά τροφές που είναι ωμές απαγορεύονται καθώς μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα όπως η σαλμονέλα.

 

Συνήθως, αυτά που προτείνει ο γυναικολόγος στη μητέρα είναι η καλή διατροφή, η ήπια άσκηση, η ξεκούραση και ενυδάτωση, τα άνετα ρούχα, η καλή ψυχολογία και γενικά να ακολουθεί τις οδηγίες του ιατρού. Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος πολύ ευχάριστη αρκεί να υπάρχει υπευθυνότητα από την μητέρα και να φροντίζει για την υγεία της και για το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα της.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο Παναγιώτη Πατραμάνη – Γεωργαλή στο 210 96 80 883.

επικοινωνία

επικοινωνία

 

medifem
medifem, on in Uncategorized