Τα 7 Θέματα Που Πρέπει Πάντα Να Συζητάτε Με Τον Γυναικολόγο Σας
Τα 7 Θέματα Που Πρέπει Πάντα Να Συζητάτε Με Τον Γυναικολόγο Σας
Όσον αφορά στη γυναικεία σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, συχνά είναι δύσκολο να διακρίνουμε ανάμεσα στο «φυσιολογικό» και στην ένδειξη κάποιου πιθανού προβλήματος. Μια γυναίκα μπορεί να βιώσει πολλές σωματικές αλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, εξαιτίας ποικίλων ορμονικών μεταβολών, καθώς και άλλων παραγόντων. Η επίσκεψη στο γυναικολόγο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων. Έτσι, μια γυναίκα δεν πρέπει να αμελεί τον καθιερωμένο γυναικολογικό έλεγχο, ενώ δεν πρέπει να διστάζει να απευθύνει στο γιατρό ερωτήματα που την απασχολούν και αφορούν σε γυναικολογικά ζητήματα.
Παρακάτω αναφέρουμε τα 7 σημαντικότερα θέματα που πρέπει πάντα να συζητάτε με τον γυναικολόγο σας:
- Επώδυνες Περίοδοι
Για πολλές γυναίκες, η περίοδος αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση όπου οι κράμπες, ο πόνος στο στήθος και οι πονοκέφαλοι κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους. Ωστόσο, για ορισμένες γυναίκες, ο πόνος της περιόδου δεν περιορίζεται σε ήπιες κράμπες και ενοχλήσεις. Έτσι, η φάση αυτή μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη και η γυναίκα να αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία συχνά την αποκλείει από καθημερινές δραστηριότητες. Εάν η περίοδός σας είναι πολύ επώδυνη ή χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να είναι ένδειξη ενδομητρίωσης ή ινομυωμάτων της μήτρας. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας για τη διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τον πόνο και την κατάλληλη θεραπεία.
- Δυσοσμία Του Κόλπου
Η δυσοσμία του κόλπου μπορεί να αποτελεί ένα δυσάρεστο θέμα. Όμως, εάν παρατηρείτε διαφορετική μυρωδιά από τη φυσιολογική η οποία παραμένει για ημέρες ή εάν υπάρχει αλλαγή σε σχέση με τη συνηθισμένη μυρωδιά σας η οποία φαίνεται να διαρκεί για μερικές ημέρες, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ενώ η οσμές από τον κόλπο είναι κάτι φυσιολογικό, τυχόν αλλαγές ή δυσοσμία μπορεί να αποτελούν ένδειξη βακτηριακής ή κολπικής λοίμωξης.
- Διογκώσεις Στην Γεννητική Περιοχή
Μια διόγκωση στον κόλπο ή γύρω από την περιοχή του αιδοίου (χείλη) μπορεί να φαίνεται ανησυχητική. Όμως, οι αναπτύξεις αυτές συνήθως είναι καλοήθεις. Ωστόσο, θα πρέπει να ελεγχθούν από τον γιατρό σας ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα θέσει την τελική διάγνωση. Υπάρχουν διάφορες παθήσεις, όπως τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και ο έρπης, οι οποίες μπορεί να υπάρχουν χωρίς να γίνουν αντιληπτές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, ο γυναικολογικός έλεγχος είναι σημαντικό να γίνεται μόλις διαπιστωθεί οποιαδήποτε μορφολογική ανωμαλία στην περιοχή.
- Ενοχλήσεις Κατά Τη Διάρκεια Της Σεξουαλικής Επαφής
Η συζήτηση με τον γυναικολόγο σχετικά με τυχόν ενοχλήσεις που βιώνετε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι πολύ σημαντική. Μπορεί να μην αισθάνεστε άνετα, όμως ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.
- Κολπική ξηρότητα: Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν κολπική ξηρότητα κατά τη σεξουαλική επαφή. Η ξηρότητα μπορεί συχνά να εξαρτάται από την ηλικία μιας γυναίκας, καθώς και από άλλους παράγοντες στη ζωή της. Σε περιπτώσεις νεότερων γυναικών οι οποίες λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κολπική ξηρότητα μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη οιστρογόνων. Η κατάσταση αυτή συνήθως αντιμετωπίζεται με την αλλαγή των αντισυλληπτικών χαπιών.
Στην περίπτωση μιας πολυάσχολης μητέρας, επίσης, λόγω του περιορισμένου χρόνου συχνά παραλείπονται τα προκαταρκτικά. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να μην προκαλείται επαρκής διέγερση πριν από τη σεξουαλική επαφή και να οδηγείται σε κολπική ξηρότητα (και ενόχληση κατά τη διάρκεια του σεξ).
Σε μια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα, η κολπική ξηρότητα μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γυναικολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει κολπικό οιστρογόνο. - Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής: Εάν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις για να βρείτε αυτή που νιώθετε άνετα. Εάν δεν εντοπίζετε κάποια βελτίωση παρά τη χρήση λιπαντικών ή εάν παρατηρείτε αιμορραγία έπειτα από τη σεξουαλική επαφή, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας.
- Ιστορικό Σεξουαλικής Δραστηριότητας
Οι γυναίκες συχνά διστάζουν να μιλήσουν για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα στο γυναικολόγο με το φόβο ότι εκείνος θα τις κρίνει. Ερωτήσεις που αφορούν στην ηλικία έναρξης ερωτικής δραστηριότητας, αριθμό ερωτικών συντρόφων, λοίμωξη με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου, φέρνουν συχνά σε αμηχανία μια γυναίκα.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς έχουν σκοπό:
- Τον προσδιορισμό παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας και λοίμωξη με τον ιό HPV. Η σεξουαλική επαφή σε ηλικία κάτω των 18 ετών, καθώς και η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων εκθέτουν περισσότερο τη γυναίκα στις παθήσεις.
- Τη συζήτηση όσον αφορά στις πιθανές συνέπειες προηγούμενων ΣΜΝ. Ορισμένα ΣΜΝ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Για το λόγο αυτό οι γιατροί θέλουν να γνωρίζουν το ιστορικό της ασθενούς ώστε να παρέχουν την κατάλληλη ενημέρωση και συμβουλές για τη μετέπειτα ζωή της.
- Να διασφαλιστεί ότι η ασθενής λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Αν και οι κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ διαφέρουν μεταξύ τους, έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες για την υγεία μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων γυναικών (και ανδρών), οι οποίες είναι σημαντικές για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ και τους παρόχους υγείας.
- Ακράτεια Ούρων Ή Κοπράνων
Η ακράτεια ούρων ή κοπράνων μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής της ασθενούς. Πολλές γυναίκες βιώνουν τα συγκεκριμένα συμπτώματα μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα εάν το μωρό είναι μεγάλο. Όταν οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επιδεινωθούν. Ανάλογα με τη φύση της ακράτειας υπάρχουν ποικίλες διαθέσιμες ιατρικές ή χειρουργικές επιλογές διαχείρισης. Ο γυναικολόγος σας θα ορίσει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας ή θα σας παραπέμψει σε εξειδικευμένο ιατρό για την αντιμετώπιση διαταραχής του πυελικού εδάφους.
- Μειωμένη Λίμπιντο
Καθώς η μειωμένη λίμπιντο είναι πιο συχνή από όσο πιστεύεται, είναι σημαντικό η γυναίκα να μιλήσει στο γυναικολόγο της. Σκοπός είναι να εντοπισθεί η αιτία που προκαλεί το πρόβλημα.
Η λίμπιντο μπορεί κάποιες φορές να επηρεαστεί από λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, ενώ μπορεί να είναι ένδειξη ή παρενέργεια κάποιας υποκείμενης πάθησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γυναικολόγος θα ορίσει την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ορισμένα περιστατικά γυναικών με μειωμένη λίμπιντο μπορεί να οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως το άγχος ή οι επαγγελματικές υποχρεώσεις. Επίσης, οι γυναίκες που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αυθόρμητη διέγερση, συγκριτικά με τα πρώτα στάδια της σχέσης τους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γυναικολόγος σας μπορεί να κάνει συστάσεις για να σας βοηθήσει να αυξήσετε φυσικά τη λίμπιντο σας και / ή να σας παραπέμψει σε έναν κατάλληλο σύμβουλο. Η τακτικότερη σεξουαλική επαφή συχνά οδηγεί στην αύξηση επιθυμίας. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση των ενδορφινών κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ οι σύντροφοι νιώθουν πιο οικεία μεταξύ τους.