Συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη

Subtitle for the blog page

Συμβουλές Για Μια Υγιή Εγκυμοσύνη

Συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη

Όταν μια γυναίκα περιμένει μωρό προσπαθεί να ακολουθεί πάντα έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι, ίσως, η πιο σημαντική στιγμή της ζωής της και η κατάλληλη προετοιμασία αποτελεί βασικό της στόχο. Ποιες είναι, λοιπόν, οι συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη; Η σωστή διατροφή, η άσκηση και η κατάλληλη λήψη βάρους είναι σίγουρα τρεις παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο. Αν η έγκυος τις τηρήσει στην περίοδο της εγκυμοσύνης της, βοηθάει πολύ στο να εξασφαλίσει μια σωστή ανάπτυξη για το μωρό της.

Συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη – Υγιές βάρος

Όσο πιο σωστά είναι τα κιλά που αποκτά μια γυναίκα, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, τόσο περισσότερο συμβάλλει στο να γεννηθεί το μωρό με το κατάλληλο βάρος. Το υγιές βάρος μπορεί να κάνει αυτούς τους 9 μήνες αλλά και τον τοκετό πολύ πιο εύκολο. Η πιο σημαντική επίδραση που έχει, όμως, τόσο στον οργανισμό της γυναίκας, όσο και στον οργανισμό του παιδιού, είναι πως μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα κιλά της εγκυμοσύνης να παραμένουν στο σώμα πολλά χρόνια μετά τον τοκετό. Αν υπάρχει μια ελεγχόμενη αύξηση βάρους, με υγιεινό τρόπο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την μετέπειτα απώλεια τους.

Τι περιλαμβάνει η διατροφή για την απόκτηση υγιούς βάρους;

Η κατανάλωση υγιεινών τροφών και ποτών με χαμηλές θερμίδες είναι πάντα το ζητούμενο. Οι θερμίδες που είναι ιδανικές για κάθε γυναίκα σχετίζονται με πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία της ή τα κιλά που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, οι τροφές που είναι κατάλληλες για μια υγιή εγκυμοσύνη είναι οι εξής:

 • φρούτα και λαχανικά
 • δημητριακά ολικής άλεσης
 • γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα ή καθόλου λιπαρά
 • πρόσληψη πρωτεΐνης από υγιεινές πηγές, όπως φασόλια και αυγά

Σε περίπτωση που μια γυναίκα είναι χορτοφάγος, μπορεί να συμβουλευτεί τον διατροφολόγο της ώστε να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα που θα της εξασφαλίζει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και πρωτεΐνες.

Τροφές και ποτά που θα πρέπει να αποφευχθούν για μια υγιή εγκυμοσύνη

Οι τροφές και τα ποτά που θα πρέπει να αποφευχθούν για μια υγιή εγκυμοσύνη είναι τα ακόλουθα:

 • Αλκοολούχα ποτά
 • Ροφήματα που εμπεριέχουν καφεΐνη ή ζάχαρη
 • Ψάρια που εμπεριέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου
 • Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες (σούσι ή ωμό κρέας)

Συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη – Επιτρέπεται η σωματική δραστηριότητα;

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η γυμναστική είναι επικίνδυνη την περίοδο της εγκυμοσύνης. Σίγουρα οι ασκήσεις που απαιτούν έντονη σωματική δραστηριότητα δεν είναι κατάλληλες για τις εγκύους. Η αερόβια γυμναστική, όμως, έχει να προσφέρει πολλά οφέλη. Η έγκυος γυναίκα χρησιμοποιεί μεγάλες μυϊκές ομάδες (πλάτη, στήθος και πόδια) για να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή της και αυτό προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας. Ακόμη και το περπάτημα μπορεί να χαρίσει στην έγκυο ανακούφιση και ηρεμία. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα πλεονεκτήματα στην σωματική δραστηριότητα:

 • μείωση των πόνων που προκαλούνται στην πλάτη
 • ανακούφιση από τις κράμπες των ποδιών
 • μείωση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κύησης
 • μείωση κινδύνου εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης

Η δημιουργία ενός συγκεκριμένου προγράμματος που τηρείται, όσο πιο τακτικά γίνεται, θα διευκολύνει πολύ την καθημερινότητα μιας εγκύου. Το πρωί ή το απόγευμα μπορεί να καθιερωθεί μια βόλτα ώστε το σώμα να ενεργοποιηθεί. Για να παραμείνει ενεργό το σώμα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητη η μετακίνηση θέσης ανά μία ώρα από τον καναπέ ή το κρεβάτι. Ωστόσο, η καλή ξεκούραση δεν θα πρέπει να παραλείπεται μετά από κάθε  δραστηριότητα. Η τήρηση του προγράμματος μπορεί να γίνει πιο εύκολη, αν συνοδεύεται μαζί με αγαπημένες συνήθειες, όπως π.χ. μουσική.

Τι άλλο μπορεί να βελτιώσει την υγεία την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Προγεννητική βιταμίνη

Η καθημερινή λήψη μιας προγεννητικής πολυβιταμίνης μπορεί να διασφαλίσει τη λήψη σωστής ποσότητας θρεπτικών συστατικών (φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο). Η ποσότητα αυτή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού της εγκύου και του βρέφους.

Συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη – Ενυδάτωση

Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι απαραίτητη την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ο οργανισμός πρέπει να παραμένει ενυδατωμένος καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Η προτεινόμενη ποσότητα είναι τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό.

 Συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη – Προγεννητικές εξετάσεις

Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν τακτική προγεννητική φροντίδα από τον γυναικολόγο – μαιευτήρα τους.  Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να παρουσιαστούν ορισμένες επιπλοκές που να επηρεάσουν το μωρό καθώς δεν θα έχουν αντιμετωπιστεί όπως θα έπρεπε.

Συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη – Καλή ψυχολογία

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για υγιή εγκυμοσύνη είναι η καλή ψυχολογία και ψυχική υγεία. Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να αποφεύγουν το έντονο στρες ή άλλα αρνητικά συναισθήματα, όπως έντονη στεναχώρια. Η υποστήριξη από κάποιον ψυχοθεραπευτή μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην διαχείριση του άγχους.

Συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη – Διακοπή καπνίσματος

Οι γυναίκες που καπνίζουν θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ την περίοδο της εγκυμοσύνης τους. Το κάπνισμα ήδη έχει επιβαρύνει τον οργανισμό τους και μπορεί να έχει δημιουργήσει προβλήματα που να βλάπτουν έμμεσα το βρέφος. Την περίοδο της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα. Αυτή η τόσο βλαβερή συνήθεια τους μήνες της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Επίσης, συμβάλλει στον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και αποβολής.

Αυτές, λοιπόν, είναι οι καλύτερες συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη. Παρ’ όλες τις δυσκολίες της, είναι μια μοναδική εμπειρία στη ζωή κάθε γυναίκας. Μπορεί να την απολαύσει και την ίδια στιγμή να χτίζει τις σωστές συνθήκες για τη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Η μύηση σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής έχει σημαντικά οφέλη και προστατεύει τη μητέρα και το μωρό από κάθε ανεπιθύμητη επιπλοκή.

επικοινωνίαεπικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized