Συμφύσεις (Ουλές) Μήτρας: Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Subtitle for the blog page

Συμφύσεις μήτρας

Συμφύσεις (Ουλές) Μήτρας: Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Οι συμφύσεις μήτρας είναι ουλές σε μορφή ινώδη ιστού που συσσωρεύονται στο εσωτερικό της μήτρας. Όταν δημιουργούνται μπορούν να προκαλέσουν πόνο, αιμορραγία ή ακόμη και προβλήματα γονιμότητας. Δεν πρόκειται για μια πάθηση που εμφανίζεται συχνά στις γυναίκες. Ακόμη και αν ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού πάσχει από συμφύσεις μήτρας, είναι πολύ πιθανό να μην προκληθούν συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης συμφύσεων μήτρας σχετίζονται πολύ συχνά με μια χειρουργική επέμβαση που είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν στην περιοχή της μήτρας. Τέτοιες επεμβάσεις είναι η υστεροσκόπηση, η απόξεση καθώς και η καισαρική τομή. Ανεξάρτητα, όμως, από το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στην περιοχή συμβάλλουν εξίσου καθοριστικά στην πρόκληση συμφύσεων. Ένα άλλο γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο συμφύσεων είναι η θεραπεία του καρκίνου.

Συμφύσεις μήτρας: Συμπτώματα

Οι γυναίκες που πάσχουν από συμφύσεις μήτρας μπορεί να εμφανίσουν τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Ήπιες περιόδους
  • Διακοπή περιόδου
  • Έντονη ροή κατά τη διάρκεια της περιόδου
  • Κράμπες ή πόνος στην πυελική περιοχή
  • Αδυναμία σύλληψης βρέφους

Τα συμπτώματα, ακόμη κι αν είναι ήπια, θα πρέπει να μην αγνοηθούν από την ασθενή. Όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπιστούν, τόσο περισσότερο προστατεύεται ο οργανισμός από τυχόν επιπλοκές.

Συμφύσεις μήτρας: Διάγνωση

Οι συμφύσεις μήτρας διαχωρίζονται σε ενδοπυελικές και ενδομητρικές. Στην πρώτη περίπτωση προκαλούνται στη μήτρα, στις ωοθήκες, στο έντερο, στις σάλπιγγες ή στην ουροδόχο κύστη. Στην δεύτερη περίπτωση εμφανίζονται μόνο στο εσωτερικό της μήτρας. Η ασθενής υποβάλλεται σε γυναικολογική εξέταση ώστε να διαγνωσθεί το πρόβλημα αλλά και η περιοχή στην οποία προκλήθηκε. Για να γίνει ακριβής διάγνωση η ασθενής υποβάλλεται σε μια σειρά εξετάσεων. Εκτός από τον υπέρηχο και το υπερηχογράφημα έγχυσης φυσιολογικού ορού, πολύ σημαντικό ρόλο στην διάγνωση παίζουν δυο σημαντικές εξετάσεις: ο λαπαροσκοπικός έλεγχος και η υστεροσκόπηση. Μέσω της λαπαροσκόπησης διευκρινίζεται το πάχος αλλά και το μέγεθος των συμφύσεων.

 

 

Η υστεροσκόπηση είναι μια εξελιγμένη μέθοδος, χάρη στην οποία ο γυναικολόγος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο ενδομήτριο. Ένα ειδικό εργαλείο, το υστεροσκόπιο, εισχωρεί στον κόλπο της γυναίκας και έτσι αποτυπώνεται η εικόνα της εσωτερικής κοιλότητας της μήτρας. Η υστεροσκόπηση μπορεί να είναι διαγνωστική και επεμβατική. Η διαγνωστική υστεροσκόπηση προτιμάται στις περιπτώσεις που προκαλείται πολύ μεγάλη αιμορραγία στην εμμηνόπαυση, στην εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς αποτέλεσμα και σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις για πολύποδα, ινομύωμα και ενδομήτριων συμφύσεων. Από την άλλη μεριά, η επεμβατική υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται όταν απαιτείται αφαίρεση ινομυωμάτων και πολυπόδων.

Συμφύσεις μήτρας: Θεραπεία

Η θεραπεία των συμφύσεων της μήτρας έχει τρεις βασικούς στόχους:

  1. Nα ανακουφίσει την ασθενή από τον πόνο
  2. Nα επαναφέρει τον έμμηνο κύκλο στον φυσιολογικό του ρυθμό
  3. Nα καταστήσει κατάλληλη την λειτουργία της μήτρας ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει ένα έμβρυο

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, είναι απαραίτητη η αφαίρεση των συμφύσεων από τον οργανισμό. Η χειρουργική επέμβαση και η λαπαροσκόπηση είναι μέχρι στιγμής οι δυο μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό. Η λαπαροσκόπηση είναι μια πιο εξελιγμένη διαδικασία που μειώνει δραστικά τα τραύματα που προκαλούνται στην περιοχή, προκειμένου να αφαιρεθούν οι συμφύσεις. Μόνο ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος – χειρουργός μπορεί να φέρει εις πέρας μια τόσο δύσκολη διαδικασία. Η εμπειρία του θα βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών και στη σωστή λειτουργία του γυναικολογικού συστήματος.

Αν η έκβαση της επέμβασης είναι θετική, τότε η ασθενής θα ανακουφιστεί από τα συμπτώματα που την ταλαιπωρούν. Ωστόσο, η ασθενής θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό της ώστε να εντοπιστούν πιθανές επιπλοκές ή επανεμφάνιση των συμφύσεων και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Συμφύσεις μήτρας – Γονιμότητα

Η σύλληψη ενός βρέφους είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μιας γυναίκας. Οι γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες θα πρέπει να προσέχουν πολύ την υγεία του οργανισμού τους καθώς και την ομαλή λειτουργία του γυναικολογικού τους συστήματος. Οι συμφύσεις μήτρας είναι ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στη γονιμότητα. Δεν είναι μικρό το ποσοστό των γυναικών που θέλει να αποκτήσει παιδί αλλά δεν μπορεί να το κάνει λόγω αυτού του προβλήματος. Το ποσοστό της γονιμοποίησης στις γυναίκες που παρουσιάζουν συμφύσεις μήτρας είναι χαμηλό. Αντίθετα, το ποσοστό των αποβολών φαίνεται να  είναι αρκετά υψηλό. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μείνει μια ασθενής έγκυος αλλά σίγουρα οι πιθανότητες μειώνονται δραματικά.

Οι συμφύσεις στα τοιχώματα της μήτρας δεν δίνουν χώρο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό ακριβώς το γεγονός αυξάνει τις πιθανότητές  για αποβολή ή θνησιγένεια σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς την πάθηση. Ωστόσο, τα προβλήματα που δημιουργούν αυτές οι ουλές δεν είναι μόνο αυτά. Οι συμφύσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις που μπορούν να προκληθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχει περίπτωση ο πλακούντας να προσκολληθεί πολύ βαθιά στο τοίχωμα της μήτρας. Εξ’ αιτίας αυτής της μη φυσιολογικής θέσης του πλακούντα, δημιουργείται μια συνθήκη υψηλού κινδύνου στην εγκυμοσύνη. Αφού γεννήσει η μητέρα το μωρό, ο πλακούντας μπορεί να παραμείνει προσκολλημένος, ολόκληρος ή ένα μέρος του, σε αυτό το σημείο και να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία.

Άλλη μια περίπτωση που αυξάνει τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι όταν ο πλακούντας εμποδίζει το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας. Οι πιθανότητες να προκληθεί σοβαρή αιμορραγία, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και κατά τη διάρκεια του τοκετού, είναι πολύ υψηλές. Επίσης, μπορεί να προκληθεί και πρόωρος τοκετός. Η υπερβολική αιμορραγία, εκτός ότι μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, μπορεί, επίσης, να προκαλέσει και σοβαρές μολύνσεις. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η εγκυμοσύνη σε έναν οργανισμό που ταλαιπωρείται από συμφύσεις. Η γυναίκα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτική και να ακολουθεί πολύ πιστά τις οδηγίες του γυναικολόγου. Είναι πολύ εύκολο, εξαιτίας των συμφύσεων, να εκτεθεί ο οργανισμός της σε κινδύνους που θα έχουν άμεσες και καταστροφικές  συνέπειες στην εγκυμοσύνη της.

επικοινωνία

επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized