Σπιράλ Μήτρας

Subtitle for the blog page

Σπιράλ Μήτρας

Σπιράλ Μήτρας

Σπιράλ μήτρας: Τι είναι;

Το σπιράλ μήτρας (γνωστό και ως ενδομήτριο σπείραμα) συγκαταλέγεται στις αντισυλληπτικές μεθόδους και μάλιστα είναι κατά 99% αποτελεσματικό. Πρόκειται για μια μικρή συσκευή σε σχήμα Τ που τοποθετείται στη μήτρα από τον ιατρό με σκοπό να αποτραπεί η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Τοποθετείται στο τελείωμα της περιόδου, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει υφιστάμενη εγκυμοσύνη. Η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται από 5 έως 10 έτη και λειτουργεί αμέσως μετά την τοποθέτησή του. Το σπιράλ μήτρας διακρίνεται σε 2 είδη. Το σπιράλ χαλκού, είναι μια μικρή πλαστική συσκευή της οποίας το κατακόρυφο σκέλος απαρτίζεται από ένα χάλκινο σπείραμα (εξ ου και η λέξη σπιράλ). Το δεύτερο είδος περιέχει, αντί χαλκού, μια ορμόνη τύπου προγεστερόνης. Ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας δρ. Πατραμάνης είναι σε θέση να διακρίνει ποιόν από τους 2 τύπους μπορείτε να επιλέξετε.

Σπιράλ μήτρας: Ποια η λειτουργία του;

Τόσο τα χάλκινα σπιράλ όσο και τα ορμονικά σπιράλ εμποδίζουν την εγκυμοσύνη αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα σπερματοζωάρια ώστε να μην μπορούν να φτάσουν σε ένα ωάριο. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να συντελεστεί και σύλληψη.

Στην περίπτωση του χαλκού, στο σπέρμα δεν αρέσει ο χαλκός, και καθίσταται αδύνατο να εκπληρώσει το σκοπό του. Οι ορμόνες (Mirena, Kyleena, Liletta και Skyla), στη δεύτερη περίπτωση, εμποδίζουν την εγκυμοσύνη με δύο τρόπους. Αρχικά, πυκνώνουν την τραχιλική βλέννα, η οποία μπλοκάρει και παγιδεύει το σπέρμα. Και στη συνέχεια, εμποδίζουν τα ωάρια να φύγουν ωοθήκες, όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει ωάριο για να γονιμοποιήσει το σπέρμα.

Σπιράλ μήτρας: Πλεονεκτήματα

Το σπιράλ μήτρας παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα και εκεί οφείλεται και η δημοφιλία του.

 • Θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικά : Προσφέρουν 99% αποφυγή της εγκυμοσύνης.
 • Δυνατότητα επιλογής μεταξύ 2 τύπων, ώστε κάθε γυναίκα να επιλέξει τον καταλληλότερο.
 • Το σπιράλ μήτρας είναι εύχρηστο καθώς δεν απαιτεί ημερολόγιο για τη χρήση του (βλ. αντισυλληπτικά χάπια) και άρα δεν τίθεται θέμα του να το ξεχάσει η γυναίκα. Επίσης δεν τίθεται θέμα μπερδέματος ή λανθασμένης χρήσης (όπως τα προφυλακτικά).
 • Εάν η γυναίκα αποφασίσει όμως να μείνει έγκυος ο ιατρός μπορεί να το αφαιρέσει γρήγορα και εύκολα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σύλληψη αμέσως μετά την αφαίρεσή του.
 • Μακροχρόνια προστασία, που κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια κατά μέσο όρο – ανάλογα τον τύπο του σπιράλ.
 • Οι ορμόνες μπορούν να μειώσουν τις κράμπες, βοηθούν γυναίκες με αναιμία και να κάνουν την περίοδό πιο ελαφριά.
 • Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες αντενδείξεις και δεν αλληλοεπιδρά με άλλα φάρμακα.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από σχεδόν οποιαδήποτε γυναίκα.
 • Δεν εμποδίζει τη σεξουαλική επαφή.
 • Είναι οικονομικό.
 • Δεν εμποδίζει το πέος σε τίποτα λόγω του σημείου τοποθέτησης, επομένως δεν μειώνει την απόλαυση για το ζευγάρι.

Σπιράλ μήτρας: Μειονεκτήματα

Τα μειονεκτήματα είναι ελάχιστα και δεν είναι απαραίτητο ότι θα παρουσιαστούν σε όλες τις γυναίκες. Ορισμένες γυναίκες ίσως σταματήσουν να έχουν περίοδο, αλλά θεωρείται αναμενόμενο και δεν τίθεται λόγος ανησυχίας. Επίσης, ενδέχεται να παρουσιαστούν ακανόνιστες περίοδοι. Πόνος και μια γενικότερη δυσφορία ενδέχεται να προκύψουν κατά την τοποθέτηση, ωστόσο αναμένεται να υποχωρήσουν άμεσα. Δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σπιράλ μήτρας: Πότε αφαιρείται

Τα σπιράλ μήτρας αφαιρούνται πολύ εύκολα, χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές, μόλις περάσει η ενδεδειγμένη περίοδος. Αν τώρα παρατηρηθεί έντονος πόνος, αιμορραγία, πυελική φλεγμονή ή η γυναίκα αισθανθεί άβολα, τότε πρέπει να γίνει αμέσως αφαίρεση το συντομότερο δυνατό. Στη σπάνια περίπτωση εξωμήτριας εγκυμοσύνης, εάν η γυναίκα επιθυμεί την συνέχισή της, τότε το σπιράλ πρέπει επίσης να αφαιρεθεί.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σπιράλ μήτρας καθώς και οτιδήποτε αφορά τις μεθόδους αντισύλληψης, με τον δρ. Πατραμάνη. Ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας δρ. Πατραμάνης διαθέτει  πολυετή εμπειρία και είναι σε θέση να σας λύσει οποιαδήποτε απορία αλλά και να προσφέρει εξειδικευμένη διάγνωση και εξέταση στο πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο του Medifem.

επικοινωνία

επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized