Σεξ Και Περίοδος

Subtitle for the blog page

Σεξ Και Περίοδος

Σεξ Και Περίοδος

Η έμμηνος ρύση, γνωστή και ως περίοδος, είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία στην οποία υποβάλλονται οι γυναίκες για μια σημαντική περίοδο της ζωής τους. Είναι η τακτική απόρριψη του εμμηνορροϊκού υγρού μέσω του κόλπου που συμβαίνει ως μέρος του μηνιαίου εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας. Συνήθως διαρκεί περίπου δύο έως επτά ημέρες. Το υγρό της περιόδου περιέχει λίγο αίμα (30-50 mL της συνολικής ποσότητας), καθώς και τραχηλική βλέννα, κολπικές εκκρίσεις και ενδομητριακό ιστό. Το αν σεξ και περίοδος συμβαδίζουν, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί μεγάλο μέρος του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού.

Σεξ και περίοδος : Επιτρέπεται;

Ο δρ. Πατραμάνης, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, διευκρινίζει ότι επί του παρόντος ζητήματος οι απόψεις διίστανται. Τούτο διότι υπάρχουν 2 σχολές θεωρίας. Ορισμένοι ιατροί (ως επί το πλείστον παλαιότερες γενιές) αντιτίθενται στο να έρχεται σε σεξουαλική επαφή το ζευγάρι τις ημέρες περιόδου της γυναίκας. Αντιθέτως, νεότεροι ιατροί υποστηρίζουν πως σεξ και περίοδος, δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες. Προϋπόθεση βεβαίως είναι, εκτός από τη συναίνεση, να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής. Είναι σημαντικό μετά την πράξη να ακολουθήσει ένα σχολαστικό μπάνιο του ζευγαριού. Φυσικά στους άνδρες συνίσταται η χρήση προφυλακτικού για την πρόληψη ενδεχόμενης μετάδοσης μικροβίων και φυσικά για αντισυλληπτικούς λόγους (εάν είναι αυτό το ζητούμενο).

Ποια τα πλεονεκτήματα;

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του διπτύχου « σεξ και περίδος » είναι οι αναλγητικές του προεκτάσεις. Με τον οργασμό εκκρίνονται στον οργανισμό ενδορφίνες (π.χ. την οξυτοκίνη και τη ντοπαμίνη), οι οποίες όχι μόνο βελτιώνουν τη διάθεση αλλά και λειτουργούν σαν φυσικό παυσίπονο. Το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου, μπορεί λοιπόν να λειτουργήσει ως αναλγητικό για τις στομαχικές κράμπες και για τους έντονους πόνους της κοιλιάς (προεμμηνορυσιακό σύνδρομο). Ομοίως, σε περιπτώσεις ευερεθιστότητας και αιμορραγίας της γυναίκας, εξαιτίας της περιόδου. Σύμφωνα και σχετικές μελέτες το σεξ στην περίοδο δύναται να μειώσει τον πόνο της ημικρανίας και της αθροιστικής κεφαλαλγίας.

Επιπλέον, λειτουργεί ως «αντίδοτο» στην ήπια κατάθλιψη. Ένα άλλο όφελος από το σεξ στην περίοδο, είναι ότι δεν διακόπτεται η ροή της σεξουαλικής ζωής του ζευγαριού και ως εκ τούτου περιορίζεται η ερωτική διάθεση του ζευγαριού. Μάλιστα, ορισμένες γυναίκες ομολογούν μεγαλύτερη απόλαυση εκείνες τις ημέρες, έναντι των υπολοίπων του μήνα. Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί ο δρ. Πατραμάνης, διότι τις ημέρες της περιόδου η ευαισθησία του κόλπου και η σεξουαλική διέγερση αυξάνονται.

Σεξ και περίοδος: Πιθανοί κίνδυνοι

Η προαναφερθείσα ευαισθησία δεν λειτουργεί διεγερτικά για όλες τις γυναίκες. Σε κάποιες γυναίκες προκαλεί δυσφορία και έτσι δυσχεραίνει την συνεύρεση με τον/την σύντροφό της. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι κάτι που πρέπει να συζητείται εγκαίρως.

Έτερος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και πιο συγκεκριμένα όσα βρίσκονται και μεταδίδονται μέσω του αίματος. Επομένως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης και μόλυνσης και ενδεικτικά αναφέρεται ο ιός HIV. Αντιστοίχως, ο οργανισμός είναι πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις ο διάστημα αυτό μπορεί, επίσης, να είστε πιο επιρρεπείς σε ορισμένες λοιμώξεις, μιας και τα επίπεδα του pH του κόλπου αυξάνονται λόγω των  επιπέδων του pH του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι να πολλαπλασιάζονται οι μύκητες (μήτρα, σάλπιγγες, ωοθήκες, πύελος) εξαιτίας του πρόσφορου εδάφους, γεγονός που οδηγεί σε κολπίτιδα.

Η θεωρία περί κινδύνου ενδομητρίωσης, ότι δηλαδή το ενδομήτριο που αποκολλάται κατά τη διάρκεια τις περιόδο, δύναται να εμφυτευθεί σε άλλες πυελικές θέσεις, έχει διχάσει την ιατρική κοινότητα και επόμενως υπάρχει διχογνωμία επί του θέματος.

Όσον αφορά τους άνδρες, ο δρ. Πατραμάνης επισημαίνει τον κίνδυνο ουρηθρίτιδας, προστατίτιδας, κυστίτιδας και ορχεοεπιδυμιτίτιδας. Κυρίως λόγω των μικροβίων που υπάρχουν στον κόλπο της γυναίκας και μεταφέρονται μέσω της σεξουαλικής επαφής από τον ήδη ανοιγμένο τράχηλο (προκειμένου να περάσει το αίμα).

Σεξ και περίοδος: Εγκυμοσύνη

Το δίπτυχο σεξ και περίοδος δεν αποκλείουν αυτόματα το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης. Η ωορρηξία δεν αποκλείεται εξαιτίας της ροής της περιόδου. Σε κύκλο 28 ημερών οι ημέρες που μπορεί να συντελεστεί σύλληψη είναι περίπου στη  μέση του κύκλο, ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει και νωρίτερα. Είναι γνωστό άλλωστε πως το σπέρμα δύναται να διατηρηθεί ζωντανό έως και 5 ημέρες εντός του κόλπου.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αν σεξ και περίοδος μπορούν να συνυπάρξουν, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο γυναικολογικό ζήτημα σας απασχολεί, επικοινωνήστε με τον δρ. Πατραμάνη. Η πολυετής του εμπειρία αλλά και η κατηρτισμένη επιστημονική ομάδα του Medifem, εγγυόνται ασφαλείς διαγνώσεις, εξιδανικευμένες θεραπείες και πλήρη υποστήριξη.

επικοινωνία

επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized