Πόσο απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο Γυναικολόγο;

Subtitle for the blog page

Πόσο Απαραίτητη Είναι Η Επίσκεψη Σε Γυναικολόγο

Πόσο απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο Γυναικολόγο;

Η επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την υγεία της γυναίκας, από την εφηβεία μέχρι και τη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Όταν αναφερόμαστε στη γυναικολογία εννοούμε τον κλάδο που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος πεδίων, όπως είναι η μαιευτική, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, διαταραχές έμμηνου ρύσεως και γονιμότητας, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ορμονικές διαταραχές, κ.α.
Ο γυναικολόγος είναι ο γιατρός που έχει ειδικευτεί στη γυναικολογία και μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει παθήσεις που εντοπίζονται στο γενετικό σύστημα της γυναίκας.

Η ειδίκευση του γυναικολόγου περιλαμβάνει:

 • Παρακολούθηση εγκυμοσύνης
 • Γενετική συμβουλευτική
 • Γενική γυναικεία υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών, του αναπαραγωγικού συστήματος, του μαστού και της σεξουαλικής λειτουργίας
 • Καρκίνος που προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες
 • Γυναικείες λοιμώξεις

Σε ποια ηλικία γίνεται η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο;

Σύμφωνα με το American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο συστήνεται να πραγματοποιείται στην ηλικία των 13 με 15 χρόνων.

Η δόμηση της σχέσης ανάμεσα στην ασθενή και το γιατρό είναι πολύ σημαντική. Βασικός στόχος είναι να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε το κορίτσι ή η γυναίκα να νιώθει άνετα και να μπορεί να θέτει ερωτήσεις σχετικά με την έμμηνο ρύση, τη σεξουαλικότητα και ποικίλα άλλα ζητήματα. Ο γυναικολόγος θα πρέπει να αποτελεί άτομο εμπιστοσύνης για μία γυναίκα και να είναι ο άνθρωπος με τον οποίο μπορεί να επικοινωνήσει χωρίς κανένα δισταγμό σε περίπτωση γυναικολογικών συμπτωμάτων.

Η πρώτη επίσκεψη στο γιατρό περιλαμβάνει επίσης μία εκτενή καθοδήγηση για τη συνολική υγεία της γυναίκας μακροπρόθεσμα, μέσα από συμβουλές για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής της.

Τι συμβαίνει κατά την επίσκεψη στο γυναικολόγο;

Η διαδικασία εξέτασης κατά την επίσκεψη στο γυναικολόγο εξαρτάται από το λόγο και την κατάσταση της ασθενούς.

Εάν πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κοριτσιού, η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει μια απλή συζήτηση με το γιατρό, ο οποίος θα δώσει γενικές πληροφορίες για τη γυναικεία υγεία και θα ενημερώσει σχετικά με μελλοντικά θέματα που μπορεί να προκύψουν και τρόπους πρόληψης.

Σε κάθε επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι σημαντικό η ασθενής να γνωρίζει τα εξής:

 • Μία ειλικρινής συζήτηση για θέματα υγείας καθώς και του τρόπου ζωής, δίνει στο γυναικολόγο μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση και του επιτρέπει να βοηθήσει με μεγαλύτερη ευκολία.
 • Μία γυναικολογική εξέταση, συμπεριλαμβανομένου και του Test Pap μπορεί να είναι σχετικά άβολη, όμως συνήθως δεν προκαλεί πόνο.
 • Δεν είναι απαραίτητη η αποτρίχωση πριν την επίσκεψη στο γυναικολόγο.
 • Οι οσμές του σώματος είναι φυσιολογικές. Σε περίπτωση που η ασθενής παρατηρεί διαφορετικές οσμές από τις συνήθεις, θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό.
 • Εάν το προγραμματισμένο ραντεβού συμπίπτει με τις ημέρες περιόδου, συστήνεται να μεταφερθεί για τις επόμενες ημέρες, εκτός εάν υπάρχουν συμπτώματα που χρειάζονται επείγουσα προσοχή.
 • 2 ημέρες πριν από τη γυναικολογική εξέταση είναι καλύτερο να αποφεύγεται η σεξουαλική δραστηριότητα, οι κολπικές πλύσεις και η χρήση ταμπόν.

Η ασθενής, αν το επιθυμεί, μπορεί να συνοδεύεται από κάποιο άλλο άτομο το οποίο μπορεί να βρίσκεται είτε έξω είτε μέσα στο χώρο της εξέτασης.

Επίσκεψη στο Γυναικολόγο –Διαγνωστικές εξετάσεις & Χειρουργικές επεμβάσεις

Οι πιο συνήθεις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά την επίσκεψη στο γυναικολόγο περιλαμβάνουν:

Συχνές γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις αποτελούν οι εξής:

 • Λαπαροσκόπηση (χρησιμοποιείται και για διαγνωστικό σκοπό)
 • Αφαίρεση πολυπόδων, ινομυομάτων στη μήτρα, κ.α.
 • Μετεγχειρητική επέμβαση για την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών
 • Μικροεπεμβάσεις (στείρωση, κ.α.)

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized