Ποια είναι 5 κύρια σημάδια στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης;
Τα σημάδια που μπορεί να εκδηλωθούν στα πρώτα στάδια μιας εγκυμοσύνης ποικίλλουν και δεν είναι ίδια σε όλες τις γυναίκες. Κάποια συμπτώματα μπορεί να είναι έκδηλα σε μια γυναίκα από τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης της ενώ σε μία άλλη μπορεί να μην εμφανιστούν καθόλου.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που παρουσιάζονται συχνότερα με την έναρξη της κύησης. Παρακάτω αναφέρουμε τα 5 πιο βασικά:
1. Καθυστέρηση έμμηνου ρύσης
Το πιο κοινό και ξεκάθαρο σημάδι της εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση της περιόδου. Μόλις γίνει η σύλληψη, το σώμα της γυναίκας παράγει ορμόνες που σταματούν την ωορρηξία και την απόρριψη του βλεννογόνου της μήτρας. Αυτό σημαίνει ότι ο κύκλος της έχει σταματήσει και δε θα υπάρξει περίοδος μέχρι τη γέννηση του μωρού.
Παρόλα αυτά, η απώλεια της περιόδου δεν αποτελεί πάντα σημάδι εγκυμοσύνης, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται σε:
- Υπερβολικό άγχος
- Έντονη σωματική δραστηριότητα
- Δίαιτα
- Ορμονικές διαταραχές
- Άλλους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστες περιόδους
2. Ανάγκη για τακτικές επισκέψεις στο μπάνιο (συχνοουρία)
Ακόμα και πριν καταλάβει μια γυναίκα ότι έχει καθυστέρηση, μπορεί να παρατηρήσει ότι έχει ανάγκη για περισσότερες επισκέψεις στο μπάνιο από το συνηθισμένο. Η συχνοουρία συμβαίνει διότι κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται η παροχή αίματος. Έτσι, τα νεφρά, καθώς φιλτράρουν το αίμα και απομακρύνουν τα απορρίμματα, δημιουργούν μεγαλύτερες ποσότητες ούρων στο σώμα. Συνεπώς, όσο περισσότερο αίμα υπάρχει στον οργανισμό τότε μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη για ούρηση.
3. Αίσθημα κόπωσης
Πολλές γυναίκες αισθάνονται υπερβολική κόπωση με την έναρξη της κύησης και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Το σημάδι αυτό της εγκυμοσύνης παρουσιάζεται εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων της προγεστερόνης. Όμως, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα συμπτώματα της κύησης, η κόπωση τείνει να βελτιωθεί στο δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, πολλές γυναίκες δεν απαλλάσσονται πλήρως, καθώς η κόπωση μπορεί να επανέλθει κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης.
4. Πρωινές ναυτίες
Παρόλο που έχει καθιερωθεί να ονομάζονται «πρωινές», οι ναυτίες στην αρχή της εγκυμοσύνης εμφανίζονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η ναυτία μπορεί να συμβεί δύο εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη ή να ξεκινήσει λίγους μήνες μετά τη σύλληψη. Δε βιώνουν όλες οι γυναίκες ναυτία ενώ το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετική ένταση ανάλογα την περίπτωση. Μια γυναίκα μπορεί να έχει ναυτία χωρίς να συνοδεύεται από έμετο – αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.
Περίπου το 50% των εγκύων παρουσιάζουν έμετο. Παρόλο που η ναυτία κατά την εγκυμοσύνη είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα, μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα εάν οδηγεί σε αφυδάτωση.
Οι γυναίκες που δε μπορούν να κρατήσουν στον οργανισμό τους τις τροφές και τα υγρά εξαιτίας της ακραίας ναυτίας, αντιμετωπίζουν μία κατάσταση που ονομάζεται «υπερέμεση της εγκύου» (hyperemesis gravidarum). Για το λόγο αυτό, εάν μία έγκυος εκδηλώνει ακραία ναυτία και αφυδάτωση θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γυναικολόγο της.
5. Ερεθισμός & πρήξιμο των μαστών
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στα πρώτα στάδια, οι μαστοί γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο άγγιγμα. Η αίσθηση αυτή συχνά ομοιάζει με τον πόνο που αισθάνεται η γυναίκα τις ημέρες πριν την έμμηνο ρύση. Επίσης, οι θηλές μπορεί να αποκτήσουν πιο σκούρο χρώμα καθώς και μεγαλύτερο μέγεθος. Επιπλέον, το στήθος μπορεί να μεγαλώσει συνολικά και η γυναίκα να διαπιστώσει ότι πιέζεται μέσα στο σουτιέν.
Οι αλλαγές αυτές στους μαστούς είναι προσωρινές και υποχωρούν μόλις το σώμα συνηθίσει στα αυξημένα επίπεδα ορμονών.