Περίοδος Μετά Από Λαπαροσκόπηση
Η περίοδος μετά από λαπαροσκόπηση και οι εμπειρίες που βιώνει κάθε γυναίκα, διαφέρουν δραματικά. Εάν η περίοδός είναι πιο επώδυνη, πιο βαριά από το συνηθισμένο ή διαρκεί περισσότερο, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Η εσωτερική επούλωση διαρκεί πολύ περισσότερο από την εξωτερική. Επομένως, οι πρώτες περίοδοι ενδέχεται να είναι πιο επώδυνες. Ωστόσο, εάν η ασθενής ανησυχεί για τον βαθμό του πόνου ή εάν ο πόνος είναι έντονος, τότε συστήνεται η επικοινωνία με τον ιατρό, τονίζει ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Δρ Πατραμάνης.
Τι είναι η λαπαροσκόπηση;
Η λαπαροσκόπηση είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ένα μικρό τηλεσκόπιο (λαπαροσκόπιο) εισάγεται στην κοιλιά για να κοιτάξει απευθείας τον εσωτερικό ιστό. Οι λαπαροσκοπήσεις γίνονται πάντα υπό γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκόπησης μπορούν να γίνουν διάφορες επεμβάσεις για την καταστροφή ή την αφαίρεση της ενδομητρίωσης, των ενδομητριωτικών κύστεων και την απελευθέρωση ουλώδους ιστού (συμφύσεις).
Πώς μπορεί να νιώσει η ασθενής μετά τη λαπαροσκόπηση;
Μιας και προηγήθηκε αναισθησία, είναι λογικό και αναμενόμενο να αισθάνεται η γυναίκα νωθρότητα και ναυτία και ενδεχομένως να έχει τάση προς εμετό. Σε αυτή την περίπτωση, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή ώστε να καταφέρει η ασθενής να διαχειριστεί τα συμπτώματα αυτά. Κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκόπησης, η κοιλιά γεμίζει προσεκτικά με διοξείδιο του άνθρακα, καθώς αυτό βοηθά στην ανύψωση του κοιλιακού τοιχώματος από το έντερο για να βοηθήσει στην εισαγωγή του λαπαροσκοπίου. Μετά το πέρας της διαδικασίας, αυτό το υπερβολικό αέριο ενδέχεται να προκαλέσει κάποια ενόχληση. Έχει διαπιστωθεί ότι κάποιο ζεστό αφέψημα (π.χ. τσάι μέντας) βοηθά στην ανακούφιση αυτών των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Ένας σωλήνας εισάγεται στον λαιμό για να βοηθήσει στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης. Ως εκ τούτου, ο λαιμός είναι φυσικό να πονάει. Αναμενόμενη είναι επίσης και η κολπική αιμορραγία.
Τις πρώτες δύο ημέρες μετά τη λαπαροσκόπηση συστήνεται ανάπαυση στην ασθενή, ώστε το σώμα και ο οργανισμός να έχουν τη δυνατότητα να ανακάμψουν από τη διαδικασία. Η ήπια μετακίνηση θα βοηθήσει να αποβληθεί το υπερβολικό αέριο από το σώμα, όμως συστήνεται φειδώς στις μετακινήσεις. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεται αδύναμη και κουρασμένη για περίπου δέκα ημέρες μετά από μια επέμβαση – περισσότερο εάν έχει υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία. Εξαιτίας των ραμμάτων που θα υπάρχουν στην κοιλιά, πρέπει όταν επιτραπεί το μπάνιο (όχι νωρίτερα 48 ώρες), να γίνεται με προσοχή (λύγισμα και τέντωμα). Συνήθως πρόκειται για ράμματα που διαλύονται από μόνα τους, αλλά εάν προκύψουν ερεθισμοί ή προβλήματα, η ασθενής οφείλει να επικοινωνήσει αμέσως με τον ιατρό της.
Αρκετές γυναίκες βιώνουν μια περίοδο συναισθηματικών διακυμάνσεων την περίοδο μετά τη λαπαροσκόπηση. Όμως αναμένεται να είναι εντελώς παροδικά και να περάσουν με την πάροδο του χρόνου. Συστήνεται στις γυναίκες να είναι ευγενικές και υπομονετικές με τον εαυτό τους, κατά τη διάρκεια της σωματικής και συναισθηματικής ανάκαμψης.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης;
Η λαπαροσκόπηση υπερτερεί έναντι της παραδοσιακής ανοικτής χειρουργικής επέμβασης, καθώς παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα:
- Μικρές τομές (1-1,5 εκατοστών) αντί για μιας μεγάλης
- Λιγότερος πόνος μετά την επέμβαση
- Γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές ασχολίες
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα στην επούλωση των τομών.
Τι χρειάζεται η ασθενής στο νοσοκομείο;
Αν και η λαπαροσκόπηση είναι συνήθως μια καθημερινή διαδικασία, η ασθενής μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί. Ειδικά εάν αντιμετωπίστηκε η ενδομητρίωση ή εάν υπήρξαν επιπλοκές (σπανίως). Χρειάζονται λοιπόν τα ανάλογα για αυτή την περίπτωση. Υπενθυμίζεται για 24 ώρες μετά από την αναισθησία δεν επιτρέπεται η οδήγηση. Η ασθενής χρειάζεται προσοχή και φροντίδα, συνεπώς είναι καλό να συνοδεύεται από κάποιον οικείο της. Στην επιστροφή καλό είναι να υπάρχει ένα μαξιλάρι, γιατί πιθανώς να προκαλέσει αναστάτωση η ζώνη του αυτοκινήτου αλλά μια μικρή κουβέρτα καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να κρυώνει η ασθενής. Σε περίπτωση εμετού, λόγω της ναυτίας, καλό είναι να υπάρχει ένα μπολ ή μια σακούλα.
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για την περίοδο μετά την λαπαροσκόπηση, επικοινωνήστε άμεσα με τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Δρ. Πατραμάνη. Λόγω την μεγάλης εμπειρίας του, όχι μόνο μπορεί να σας συμβουλεύσει αλλά και να σας καθοδηγήσει σωστά. Επιπλέον, το πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο του, σας εξασφαλίζει την απαραίτητη φροντίδα και ένα πλήρες γυναικολογικό check-up.