Παχύ Ενδομήτριο

Subtitle for the blog page

Παχύ Ενδομήτριο

Παχύ Ενδομήτριο

Παχύ ενδομήτριο: Τι είναι;

Μέρος του γυναικείου γεννητικού συστήματος είναι το ενδομήτριο. Το ενδομήτριο είναι η εσωτερική επένδυση της μήτρας, η οποία κάθε μήνα παχαίνει στα πλαίσια της προετοιμασίας της εγκυμοσύνης. Εφόσον όμως δεν συντελεστεί εγκυμοσύνη, το ενδομήτριο αποβάλλεται μέσω της έμμηνου ρύσης. Αυτό επαναλαμβάνεται κάθε μήνα και η διαδικασία ελέγχεται από τις ορμόνες (προγεστερόνη και οιστρογόνα). Σε ορισμένες γυναίκες όμως διαταράσσεται η ισορροπία και τα επίπεδα των προαναφερθέντων ορμονών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κυττάρων μέσα στο ενδομήτριο. Τότε γίνεται λόγος για παχύ ενδομήτριο ή αλλιώς υπερπλασία ενδομητρίου ή ενδομήτρια υπερπλασία.

Τονίζει ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Δρ. Πατραμάνης Είναι σημαντικό να λειτουργεί σωστά το ενδομήτριο και να έχει το ιδανικό μέγεθος, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η επίτευξη και η ομαλή ροή της εγκυμοσύνης. Ως εκ τούτου, γυναίκες με παχύ ενδομήτριο ή πολύ λεπτό, δύνανται να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Προσοχή, το παχύ ενδομήτριο δεν πρέπει να συγχέεται με την ενδομητρίωση.

Παχύ ενδομήτριο: Ποιο το φυσιολογικό πάχος;

Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας παρατηρείται ομοιογένεια στο ενδομήτριο και υπολογίζεται ότι τα 6 mm είναι το φυσιολογικό πάχος, σε συγκεκριμένες φάσεις του μηνιαίου κύκλου. Στην ωορρηξία το πάχος του ενδομητρίου αυξάνει στα 10-13mm. Το παχύ ενδομήτριο δεν αποτελεί καρκίνο, εκτός ορισμένων περιπτώσεων που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πού οφείλεται το παχύ ενδομήτριο;

Το παχύ ενδομήτριο οφείλεται σε προκαλείται από περίσσεια οιστρογόνων και την έλλειψη προγεστερόνης. Αυτό δύναται να οφείλεται στην παχυσαρκία, στη χρήση ταμοξιφένης σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, στην μεγάλη ηλικία και στον ακανόνιστο κύκλο.  Πριν την εμμηνόπαυση, όπου η γυναίκα δεν έχει τακτική ωορρηξία, η έκθεσή της στην προγεστερόνη μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε μεταβολές στο πάχος του ενδομητρίου. Επίσης μετά την εμμηνόπαυση όπου η γυναίκα δεν έρχεται σε ωορρηξία, σταματάει και η επαφή της με την προγεστερόνη.

Επιπροσθέτως, η υψηλή δράση των οιστρογόνων, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (χωρίς την απαραίτητη αντιμετώπιση) ή ο σακχαρώδης διαβήτης, θεωρούνται προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση μη φυσιολογικού πάχους στο ενδομήτριο.

Παχύ ενδομήτριο: Ποια τα συμπτώματα;

Οι γυναίκες με παχύ ενδομήτριο μπορεί να εμφανίσουν:

  • Πιο βαριά και μεγαλύτερη σε διάρκεια από το κανονικό έμμηνο ρύση
  • Αιμορραγία μεταξύ των εμμηνορροϊκών περιόδων
  • Εμμηνορροϊκοί κύκλοι που είναι μικρότεροι από 21 ημέρες
  • Αιμορραγία εμμηνορροϊκού τύπου μετά την εμμηνόπαυση
  • Αναιμία, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω έντονης εμμηνορροϊκής αιμορραγίας.

Πώς διαγιγνώσκεται το παχύ ενδομήτριο;

Απαραίτητη για την διάγνωση είναι η λήψη και καταγραφή του ιστορικού της ασθενούς καθώς και η περαιτέρω αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Το παχύ ενδομήτριο διαγιγνώσκεται με διακολπικό υπερηχογράφημα, όπου μέσω ηχητικών κυμάτων παράγονται εικόνες της μήτρας που δείχνουν το πάχος της επένδυσής της. Παράλληλα, εφόσον κρίνει ο ιατρός, μπορεί να διενεργηθεί και βιοψία προκειμένου να αποκλεισθεί ή να επιβεβαιωθεί ο καρκίνος. Η  υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται επίσης καθώς ο ιατρός μπορεί να δει ανωμαλίες εντός της ενδομήτριας κοιλότητας και να κάνει μια στοχευμένη (κατευθυνόμενη) βιοψία οποιωνδήποτε ύποπτων περιοχών.

Παχύ ενδομήτριο: Θεραπεία

Αν η ιστολογική εξέταση δεν αποκαλύψει προκαρκινικά κύτταρα, η θεραπεία περιορίζεται στη φαρμακευτική αγωγή. Ακολουθείται δηλαδή μια συντηρητική αντιμετώπιση. Χορηγούνται φάρμακα με προγεστερόνη, καθώς θεωρείται η αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης σε αυτή την περίπτωση. Αν ωστόσο η βιοψία δείξει προκαρκινικά κύτταρα τότε συνιστάται η υστερεκτομή.

Ανεξαρτήτως θεραπείας είναι επιβεβλημένη η αυστηρή παρακολούθηση της ασθενούς για μεγάλο και επαρκές χρονικό διάστημα, καθώς ενδέχεται να δρομολογηθεί μία νέα βιοψία.

 

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για το πάχος του ενδομητρίου, επικοινωνήστε άμεσα με τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Δρ. Πατραμάνη. Η πολυετής πείρα και η εξειδίκευσή του είναι τα εχέγγυα για μια σωστή και δομημένη διάγνωση. Ενώ το πλήρες εξοπλισμένο ιατρείο του εγγυώνται μια άρτια και ολοκληρωμένη εξέταση.

επικοινωνία

επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized