Κολπίτιδα: Πώς θα την αναγνωρίσετε & πώς θα την καταπολεμήσετε
Τι είναι η κολπίτιδα;
Η κολπίτιδα είναι φλεγμονή του κόλπου η οποία ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό των γυναικών ανεξαρτήτως εποχής και ηλικίας. Συγκεκριμένα, περίπου το 1/3 των γυναικών έχουν ταλαιπωρηθεί από κολπίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, εμφανίζεται πιο συχνά στα αναπαραγωγικά χρόνια της γυναίκας και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τι μπορεί να προκαλέσει την κολπίτιδα;
Ο κόλπος έχει τη δική του φυσιολογική χλωρίδα στην οποία επικρατεί αρκετά μεγάλος αριθμός γαλακτοβάκιλλων. Οι γαλακτοβάκιλλοι έχουν προστατευτικό ρόλο και αναστέλλουν την ανάπτυξη των μικροβίων που εισέρχονται στον κόλπο της γυναίκας. Οποιαδήποτε αλλαγή στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, έχει σαν αποτέλεσμα την επικράτηση κάποιου μικροοργανισμού (μύκητας, τριχομονάδα, βακτηρίδια) ο οποίος θα προκαλέσει φλεγμονή.
Ποιοι παράγοντες είναι πιθανό να επηρεάσουν την χλωρίδα του κόλπου και να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της κολπίτιδας;
- Χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων
- Έντονο άγχος και στρες
- Ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση
- Στενά παντελόνια
- Συνθετικά εσώρουχα
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
- Συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων
- Χρήση ακατάλληλων καθαριστικών ευαίσθητης περιοχής (σπρέι, αποσμητικό κόλπου, σαπούνια, κρέμες)
- Μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης
Πώς γίνεται διάγνωση της κολπίτιδας;
Για να διαγνωστεί η κολπίτιδα από τον γυναικολόγο αρκεί μόνο ένα ραντεβού. Ο ιατρός παίρνει δείγμα των κολπικών εκκρίσεων, το οποίο εξετάζεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Ακολουθεί η καλλιέργεια των εκκρίσεων από το ήδη υπάρχον δείγμα, με σκοπό την εύρεση συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών για διαγνωσθεί ο τύπος της κολπίτιδας.
Ποιοι είναι οι συχνότεροι τύποι κολπίτιδας;
- Βακτηριακή κολπίτιδα:Προκαλείται από συγκεκριμένα βακτήρια του κόλπου αλλά και άλλου τύπου βακτήρια. Η συμπτωματολογία της είναι: εκκρίσεις, ενοχλητικό τσούξιμο και δύσοσμα υγρά.
- Μυκητιασική κολπίτιδα:Συνήθως προκαλείται από τους μύκητες Candida Albicans. Οι λευκές εκκρίσεις (σαν «κομμένο» γάλα) και η φαγούρα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κολπίτιδας.
- Τριχομονάδωση/τριχομονίαση:Οι τριχομονάδες αποτελούν σεξουαλικώς μεταδιδόμενο παράσιτο και προκαλούν έντονη ενόχληση στον κόλπο, καθώς και κιτρινοπράσινες εκκρίσεις.
- Χλαμύδια:Τα χλαμύδια αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα καθώς και αίτιο υπογονιμότητας.
Πώς αντιμετωπίζεται η κολπίτιδα;
Η αιτία που προκάλεσε την κολπίτιδα είναι αυτή που θα καθορίσει την θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Συγκεκριμένα, η κολπίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με την χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, είτε με ενδοκολπικές κρέμες, είτε με κολπικά υπόθετα.
Υπάρχει τρόπος πρόληψης της κολπίτιδας;
- Aποφύγετε την χρήση ταμπόν
- Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα αντί για συνθετικά
- Τηρήστε τους κανόνες σωστής υγιεινής κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως
- Μην κάθεστε στην παραλία χωρίς πετσέτα
- Μη μένετε με βρεγμένο μαγιό στην παραλία μετά την έξοδο από την θάλασσα
- Σε περίπτωση που παίρνετε αντιβίωση είναι σημαντικό να παίρνετε συμπληρώματα γαλακτοβάκιλλων
- Χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από πολύ τακτικές και επώδυνες κολπίτιδες πρέπει να συμβουλευτούν τον γυναικολόγο τους για το πως θα καταφέρουν να περιορίσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την κολπίτιδα.