Κολπικό Υπερηχογράφημα

Subtitle for the blog page

Κολπικό Υπερηχογράφημα

Κολπικό Υπερηχογράφημα

 

Τι είναι το κολπικό υπερηχογράφημα;

Πρόκειται για μια γυναικολογική απεικονιστική εξέταση η οποία μέσω ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας, εμφανίζει τα γεννητικά όργανα. Mε αυτή την εξέταση ο γυναικολόγος μπορεί να ελέγξει τη μήτρα και τον τράχηλό της, τον κόλπο, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες. Πρόκειται για μια ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση που συνίσταται να πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο με τον ετήσιο έλεγχο.

Πώς διενεργείται;

Η γυναίκα θα πρέπει να αφαιρέσει τα ρούχα της από την μέση και κάτω και να καθίσει στην κλασική γυναικολογική καρέκλα. Ο ιατρός τοποθετεί στην κεφαλή του μηχανήματος ένα προφυλακτικό εξασφαλίζοντας την προστασία της γυναίκας, και έπειτα με τη βοήθεια ενός τζελ, το τοποθετεί στον κόλπο. Η κεφαλή είναι συνδεδεμένη με έναν υπολογιστή ο οποίος απεικονίζει το εκάστοτε όργανο με μεγάλη ευκρίνεια. Συνεπώς ο ιατρός είναι σε θέση να μπορεί να εντοπίζει τυχόν προβλήματα και να προλαμβάνει επικείμενες επιπλοκές.

Ποια προετοιμασία πρέπει να κάνουν οι γυναίκες;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσει μια γυναίκα ώστε να υποβληθεί σε αυτή την εξέταση. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ουρήσει πριν την εξέταση ώστε να αδειάσει η κύστη της. Επίσης δεν παίζει ρόλο σε ποια φάση του κύκλου της βρίσκεται.

Ποιες παθήσεις μπορεί να αποκαλύψει το κολπικό υπερηχογράφημα;

Το κολπικό υπερηχογράφημα, δίνει εικόνα για όλα τα γεννητικά όργανα της γυναίκας, άρα μπορεί να αποκαλύψει πολλές παθήσεις όπως:

Μπορεί να γίνει η εξέταση κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης;

Φυσικά και μπορεί να γίνει. Μάλιστα οι πρώτοι 3 μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο ώστε να παρακολουθείται η πορεία της εγκυμοσύνης μέσω κολπικού υπερηχογραφήματος. Αυτό οφείλεται στην στάση που έχει πάρει το έμβρυο μέσα στην κοιλιά. Συνεπώς, κατά την κύηση το κολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να δείξει:

  • Aποβολές,
  • Ηλικία της κύησης,
  • Ανωμαλίες του ωχρού σωματίου της εγκυμοσύνης,
  • Πολύδυμες κυήσεις,
  • Η ανάπτυξη του εμβρύου,
  • Η καρδιακή λειτουργία του,
  • Η ανατομία του,
  • Το φύλο του εμβρύου,
  • Εξωμήτριος κύηση.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν σε αυτή την εξέταση;

Δεν έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη κάποιου κινδύνου ή επιπλοκής κατά την διάρκεια της εξέτασης. Επίσης είναι εξίσου ασφαλής και για της έγκυες γυναίκες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, είναι πως για την υλοποίηση αυτής της εξέτασης, δεν χρησιμοποιείται καθόλου ακτινοβολία. Γενικά πρόκειται για μια πολύ αποτελεσματική και χρήσιμη εξέταση για όλες τις γυναίκες.

 

O Ιατρός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Πατραμάνης – Γεωργαλής Παναγιώτης Dr – Medifem, και η επιστημονική του ομάδα είναι δίπλα σας. Διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση σε γυναικολογικά θέματα, και αντιμετωπίζουν την κάθε γυναίκα σαν μοναδική. Επικοινωνήστε με τον ιατρό ώστε να του πείτε τι σας απασχολεί και να προσεγγίσει το ζήτημα με τον καλύτερο τρόπο.

 

επικοινωνία

επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized