Καρκίνος Μαστού – Θεραπεία
Ο καρκίνος μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό και η δεύτερη αιτία θανάτων παγκοσμίως. Ο καρκίνος μαστού δε θα προκαλούσε τόσο μεγάλη θνησιμότητα, αν γινόταν έγκαιρη διάγνωση και η ασθενής υποβαλλόταν στην κατάλληλη θεραπεία.
Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού;
Η αιτιολογία εμφάνισης του καρκίνου του μαστού είναι προς το παρόν αδιευκρίνιστη. Πρόκειται όμως για μια πολυπαραγοντική νόσο και τα παρακάτω αίτια έχουν ταυτιστεί με την εμφάνισή του. Πιο συγκεκριμένα, η πιθανότητα εμφάνισής του αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία και σημαντικό ρόλο παίζουν κληρονομικοί παράγοντες. Επίσης, έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή του το αυξημένο σωματικό βάρος και η λήψη οιστρογόνων. Η ομάδα γυναικών που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτή των παχύσαρκων μεταεμμηνοπαυσιακών γυναικών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι δυνατή η εμφάνισή του σε άλλες ομάδες.
Καρκίνος μαστού: Διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται με:
- Κλινική εξέταση της ασθενούς
- Μαστογραφία
- Υπερηχογράφημα μαστού
- Λήψη βιοπτικού υλικού
Μετά τη διάγνωση ακολουθούν εξετάσεις που στοχεύουν στη σταδιοποίηση της νόσου. Το στάδιο είναι αυτό που θα καθορίσει την ενδεδειγμένη για την εκάστοτε ασθενή θεραπεία. Η σταδιοποίηση γίνεται με τις παρακάτω εξετάσεις:
- Αιματολογικές εξετάσεις
- Μαγνητική τομογραφία
- Σπινθηρογράφημα οστών
- PET scan
- Δεύτερη μαστογραφία (για τυχόν καρκινή επεξεργασία)
Καρκίνος μαστού & Θεραπεία
Η βασική θεραπεία για τον καρκίνο μαστού είναι η χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, οι τρόποι χειρουργικής αντιμετώπισης είναι οι παρακάτω:
- Ογκεκτομή: κατά την ογκεκτομή, αφαιρείται ο όγκος από το στήθος αλλά και ένα μέρος από τον ιστό που είναι υγιής γύρω από την πάσχουσα περιοχή. Η ογκεκτομή αφορά όγκους σε πρώιμο στάδιο.
- Μαστεκτομή: σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται ολόκληρος ο πάσχων μαστός. Επίσης, αφαιρούνται οι λοβοί, οι γαλακτοφόροι αδένες, η θηλή και μέρος γύρω από αυτή.
- Λεμφαδενικός καθαρισμός: γίνεται σε περιπτώσεις που βρεθεί κακοήθεια στο φρουρό λεμφαδένα. Εάν συμβεί αυτό, προτείνεται αφαίρεση επιπλέον λεμφαδένων της μασχάλης.
- Ετερόπλευρη προφυλακτική μαστεκτομή: γυναίκες με γενετική προδιάθεση ή κληρονομικότητα, αν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, αφαιρούν προληπτικά και τον άλλο μαστό, ακόμη και αν είναι υγιής.
Καρκίνος μαστού και μετεγχειρητική θεραπεία
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ακολουθεί και μετεγχειρητική θεραπεία. Η μετεγχειρητική θεραπεία στοχεύει στην καταστροφή κακοηθών κυττάρων που ίσως υπολείπονται και στην αποτροπή επανεμφάνισης του καρκίνου. Οι θεραπείες που ακολουθούνται μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία και η θεραπεία με αντισώματα.
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ισχύος δέσμες ενέργειας για να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα. Διαρκεί για 5 με 6 εβδομάδες και οι ακτίνες εστιάζουν μόνο στο πάσχον σημείο. Σε περιπτώσεις που έχουν εμφανιστεί καρκινικά κύτταρα και στους λεμφαδένες, η ακτινοθεραπεία γίνεται και στο σημείο των λεμφαδένων. Πιθανές παρενέργειες είναι η κόπωση, το πρήξιμο του στήθους, φαγούρα και ξηρότητα στην περιοχή.
Η χημειοθεραπεία λειτουργεί ως θεραπεία πριν αλλά και μετά το χειρουργείο. Πριν το χειρουργείο γίνεται με στόχο τη μείωση του χειρουργήσιμου όγκου. Αντιθέτως, μετά το χειρουργείο συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων επανεμφάνισης. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιούνται φάρμακα για την καταστροφή πιθανών καρκινικών κυττάρων. Πιθανές παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η κόπωση, η τριχόπτωση, η ναυτία, ο εμετός κ.ά.
Τέλος, η ορμονοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως μέθοδος αναχαίτησης της πορείας του καρκίνου, είτε ως μετεγχειρητική θεραπεία. Εφαρμόζεται σε τύπους καρκίνου που είναι ευαίσθητοι σε ορμόνες. Επομένως, γίνεται λήψη οιστρογόνων και προγεστερόνης, για να μειωθούν οι πιθανότητες επανεμφάνισής του.
Η θεραπεία με αντισώματα είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία. Τα μονοκλωνικά αντισώματα παράγονται στο εργαστήριο από κύτταρα του ανοσοποιητικού. Τα αντισώματα αυτά «κολλούν» πάνω στα καρκινικά κύτταρα εμποδίζοντας έτσι την πιθανή ανάπτυξή τους.
Ο Γυναικολόγος- Μαιευτήρας Δρ Παναγιώτης Πατραμάνης-Γεωργαλής βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας καθοδηγήσει προς την εξατομικευμένη θεραπεία που χρειάζεστε για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.