Καρκίνος Μαστού: Μετά τη Θεραπεία
Η περίοδος μετά τη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού συχνά συνοδεύεται από ανακούφιση, χαρά και ηρεμία. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, οι μέρες που ακολουθούν μπορεί να φέρουν προβληματισμό για τα επόμενα βήματα. Επίσης, η ασθενής που υποβλήθηκε στη θεραπεία μπορεί να αισθάνεται μπερδεμένη, καθώς πλέον δεν έχει την τακτική επικοινωνία που είχε με το γιατρό της.
Για ορισμένες γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, η νόσος μπορεί να μην υποχωρήσει ποτέ εντελώς. Αυτές οι γυναίκες μπορεί να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε θεραπείες όπως είναι η χημειοθεραπεία και η ορμονοθεραπεία έτσι ώστε να ελέγχουν τον καρκίνο και να ανακουφίζονται από τα συμπτώματα που προκαλεί.
Ακόμα κι αν έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία του καρκίνου του μαστού, είναι απαραίτητο η ασθενής να παρακολουθείται στενά από το γιατρό. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπονται τα ιατρικά ραντεβού. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών, πραγματοποιείται καταγραφή τυχόν συμπτωμάτων και κλινική εξέταση. Συνήθως μετά τη θεραπεία σε πρώιμου καρκίνο του μαστού δεν απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις και απεικονιστικός έλεγχος.
Ποιοι είναι οι απαραίτητοι έλεγχοι μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού;
Το πρόγραμμα των απαραίτητων ελέγχων μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Αυτοί είναι:
- Ο τύπος του καρκίνου του μαστού
- Σε ποιο στάδιο εντοπίστηκε
- Με ποιον τρόπο θεραπεύτηκε ή αντιμετωπίζεται
Επισκέψεις στο γιατρό
Εάν έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία, η συχνότητα επισκέψεων στο γιατρό συνήθως είναι κάθε 2-3 μήνες στην αρχή. Όσο περισσότερος χρόνος περνάει χωρίς σημάδια καρκίνου, τόσο μειώνονται και οι επισκέψεις στο γιατρό. Μετά από 5 χρόνια, συνήθως η συχνότητα των επισκέψεων είναι περίπου μία φορά το χρόνο.
Μαστογραφία
Σε περίπτωση μερικής μαστεκτομής, η γυναίκα πρέπει να κάνει μαστογραφία περίπου 6 – 12 μήνες μετά την επέμβαση και τη θεραπεία με ακτινοβολία. Έπειτα, η μαστογραφία πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ολική μαστεκτομή συνήθως δε χρειάζονται μαστογραφίες στο μαστό που προσβλήθηκε από τον καρκίνο. Όμως, φυσικά είναι σαφές ότι η μαστογραφία θα πρέπει να εκτελείται τακτικά για τον έλεγχο του άλλου μαστού.
Έλεγχος πυελικού εδάφους
Εάν ακολουθείται ορμονική φαρμακευτική αγωγή με ταμοξιφαίνη ή τορεμιφαίνη και δεν έχει αφαιρεθεί η μήτρα, θα πρέπει να πραγματοποιούνται πυελικές εξετάσεις κάθε χρόνο, καθώς αυτά τα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας. Αυτός ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση. Η ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως το γιατρό για τυχόν ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία.
Τεστ οστικής πυκνότητας
Εάν ακολουθείται ορμονική αγωγή με φάρμακο που ονομάζεται αναστολέας αρωματάσης (αναστροζόλη, λετροζόλη ή εξεμεστάνη) για καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου ή εάν η ασθενής μπει στην εμμηνόπαυση ως αποτέλεσμα της θεραπείας, πιθανόν να πρέπει να γίνει έλεγχος για την υγεία των οστών μέσω τεστ οστικής πυκνότητας.
Επιπλέον εξετάσεις
Επιπλέον εξετάσεις, όπως οι αιματολογικές και οι απεικονιστικές (σκανάρισμα οστών και ακτινογραφίες στήθους), δεν αποτελούν τυπικό μέρος της παρακολούθησης μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο μαστού. Παρόλα αυτά, μπορεί να κριθούν απαραίτητες σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα ή ευρήματα φυσικών εξετάσεων που υποδηλώνουν υποτροπή του καρκίνου.