Γόνιμες μέρες

Subtitle for the blog page

gonimes_meres

Γόνιμες μέρες

Ποιες είναι οι γόνιμες μέρες;

Σύμφωνα με τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Δρ. Π. Πατραμάνη ως γόνιμες μέρες χαρακτηρίζονται εκείνες οι ημέρες του κύκλου μιας γυναίκας στις οποίες μπορεί να μείνει έγκυος. Πρόκειται για τις μέρες της ωορρηξίας στις οποίες το ώριμο ωάριο κινείται από την ωοθήκη προς τη σάλπιγγα, οπότε και μπορεί να γονιμοποιηθεί από το σπερματοζωάριο. Το χρονικό περιθώριο σε αυτή την περίπτωση διαρκεί για 24 ώρες.

Σημειώνεται πως οι γόνιμες μέρες δεν είναι κοινές σε όλες τις γυναίκες μιας και εξαρτώνται άμεσα από τον εκάστοτε κύκλο. Όμως με δεδομένο ότι κάθε γυναίκα γνωρίζει τον κύκλο της, είναι πιθανό να υπολογίσει τις γόνιμες μέρες της καθώς και την επόμενη περίοδό της. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνά ότι το παράθυρο γονιμότητάς της, είναι πολύ μικρό. Υπολογίζεται κατά προσέγγιση ότι για διάστημα 3 ημερών αυξάνονται οι πιθανότητες για μια γυναίκα να συλλάβει και να μείνει έγκυος.

Αυτονόητο είναι βέβαια ότι για να ισχύσουν τα παραπάνω δεν πρέπει να είναι σε καθεστώς αντισύλληψης η γυναίκα, αλλά ούτε και να τίθεται θέμα υπογονιμότητας στο ζευγάρι.

Πως υπολογίζονται οι γόνιμες μέρες;

Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα του πως υπολογίζονται οι γόνιμες μέρες;

Θεωρώντας ότι μία γυναίκα έχει σταθερό κύκλο (28 ημερών) και όχι ακανόνιστη περίοδο, δύναται να εντοπίσει την ημέρα ωορρηξίας. Υπολογίζει 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδό της, με δεδομένο ότι πρώτη ημέρα θεωρείται η πρώτη ημέρα της έμμηνου ρύσεως. Από αυτό το σημείο και εξής, λαμβάνει υπόψιν της ότι οι γόνιμες ημέρες είναι δυο ημέρες πριν την αναμενόμενη ωορρηξία και δύο ημέρες μετά. Σε περίπτωση δυσκολίας, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες δωρεάν εφαρμογές με τη βοήθεια των οποίων μπορεί εύκολα και σύντομα να υπολογίσει τις γόνιμές της ημέρες.

Γόνιμες ημέρες : Χαρακτηριστικά γνωρίσματα

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα βάσει των οποίων μια γυναίκα μπορεί να αντιληφθεί ότι διανύει τις γόνιμες μέρες της; Η απάντηση είναι, βεβαίως. Ο εξειδικευμένος σε θέματα γονιμότητας Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Δρ. Π. Πατραμάνης επισημαίνει τα εξής:

 • Υψηλότερα επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης LH, (μετριούνται με τεστ / κιτ ωορρηξίας στο σπίτι)
 • Αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, περίπου μισό έως 1 βαθμό (διαπιστώνεται με θερμόμετρο)
 • Τραχηλική βλέννα ή κολπική έκκριση, η οποία είναι πιο καθαρή, λεπτή και ελαστική ώστε να διευκολύνει ως εκ τούτου την κίνηση του σπέρματος
 • Ελαφριά κηλίδωση (ανοιχτό καφέ)
 • Ευαισθησία ή και πόνος στο στήθος
 • Φούσκωμα
 • Ελαφρύς πόνος ή κράμπες
 • Ναυτία και πονοκέφαλος, λόγω αλλαγών στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης.
 • Ο τράχηλος μπορεί να γίνει ψηλότερος, πιο μαλακός και πιο ανοιχτός
 • Ήπιος πόνος στη λεκάνη ή στην κάτω κοιλιακή χώρα
 • Αυξημένη σεξουαλική ορμή
 • Αυξημένη ευαισθησία στη γεύση και την όσφρηση.

Γόνιμες ημέρες και πιθανότητες εγκυμοσύνης

Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης αυξάνονται όταν η σεξουαλική συνεύρεση πραγματοποιείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ώρα της ωορρηξίας αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Με άλλα λόγια αν η σεξουαλική επαφή πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα ή περισσότερο από την ωορρηξία, η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι σχεδόν μηδενική. Ως εκ τούτου, οι σεξουαλικές επαφές, όσες και να είναι αυτές, που πραγματοποιούνται πριν τις γόνιμες μέρες δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη. Αντιθέτως, όσο πιο κοντά στις γόνιμες μέρες συνευρίσκεται σεξουαλικά το ζευγάρι, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα πέντε ημέρες πριν από τις γόνιμες ημέρες, η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι περίπου 10%, την ημέρα της ωορρηξίας ή τις δύο ημέρες πριν, το ποσοστό εγκυμοσύνης αγγίζει περίπου στο 30%.

Βεβαίως όλα τα προαναφερθέντα έχουν πάντοτε ως κοινό παρονομαστή την ηλικία της γυναίκας. Εάν λοιπόν παρουσιαστεί οποιαδήποτε δυσκολία στη σύλληψη, ο κλάδος της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μπορεί να βοηθήσει μέσω της Εξωσωματικής Γονιμoποίησης (IVF).

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις γόνιμες μέρες, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Δρ. Π. Πατραμάνη. Η συνεχής ενημέρωσή του και η πολυετής του πείρα σε θέματα γονιμότητας, τον καθιστούν αρμόδιο να σας συμβουλεύσει για θέματα κάθε βαρύτητας. Στο πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο του μπορεί να διενεργηθεί ένα πλήρες γυναικολογικό check up με απόλυτη ασφάλεια και υπευθυνότητα.

επικοινωνία

επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized