Επαναλαμβανόμενες Αποβολές

Subtitle for the blog page

Επαναλαμβανόμενες Αποβολές

Επαναλαμβανόμενες Αποβολές

Επαναλαμβανόμενες αποβολές: Τι είναι

Ο Δρ. Πατραμάνης ενημερώνει πως επαναλαμβανόμενες αποβολές (ή αλλιώς καθ’ έξιν αποβολές) ορίζονται οι τρείς ή περισσότερες διαδοχικές, αναπάντεχες και αθέλητες μη επιτυχείς κυήσεις. Ωστόσο, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) κάνει λόγο για 2 και περισσότερες επαναλαμβανόμενες αποβολές, χωρίς απαραιτήτως να είναι συνεχόμενες. Στο ίδιο άξονα κινήθηκε και η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM).

Επαναλαμβανόμενες αποβολές : Τύποι αποβολών

Συνήθως χωρίζονται σε δύο ομάδες: Πρώιμες και όψιμες.

  • Οι επαναλαμβανόμενες πρώιμες αποβολές (μέσα στο πρώτο τρίμηνο) οφείλονται συχνότερα σε γενετικά ή χρωμοσωμικά προβλήματα του εμβρύου. Τα δομικά προβλήματα της μήτρας μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην πρώιμη αποβολή.
  • Οι επαναλαμβανόμενες όψιμες αποβολές μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανωμαλιών της μήτρας, αυτοάνοσων προβλημάτων, προβληματικού τραχήλου της μήτρας ή πρόωρου τοκετού.

Τι δείχνουν τα στατιστικά για τις επαναλαμβανόμενες αποβολές;

  • Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά περίπου το 15% των γυναικών αποβάλλουν. Το 2% των εγκύων γυναικών υπολογίζεται να έχει δύο συνεχόμενες αποβολές, ενώ μόλις το πολύ 1% θα εμφανίσει τρεις διαδοχικές αποβολές.
  • Όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος για πρώτη φορά υπολογίζεται ότι έχει περίπου 11-13% πιθανότητες να αποβάλλει. Το ποσοστό αυξάνεται στο 14-21% εάν έχει προηγηθεί μια αποβολή. Φτάνει το 24-29% μετά από δυο αποβολές και αγγίζει κάτι παραπάνω από 30% εφόσον έχουν προηγηθεί τρείς αποβολές.
  • Ασφαλώς όμως, τα ποσοστά αυτά δεν είναι απόλυτα, αλλά σχετίζονται με τους παράγοντες που προκαλούν τις αποβολές. Για παράδειγμα, η ηλικία της εγκύου αυξάνει και την πιθανότητα αποβολής. Στις ηλικίες 25-29 η πιθανότητα αποβολής είναι περίπου 12%, στις ηλικίες 35-39 το ποσοστό διπλασιάζεται και από 40-44 ετών αγγίζει το 51%.

Επαναλαμβανόμενες αποβολές: Πού οφείλονται;

Ορισμένοι από τους ενοχοποιητικούς παράγοντες των επαναλαμβανόμενων αποβολών είναι οι ακόλουθοι:

  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου: Είναι συχνές και αποτελούν το 50-80% όλων των απωλειών πρώτου τριμήνου. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που ορισμένες χρωμοσωμικές ανωμαλίες μεταδίδονται από τους γονείς, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σε απώλειες πολλαπλών κυήσεων. Σε περιπτώσεις απώλειας εγκυμοσύνης λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο της εξωσωματικής γονιμοποίησης με προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο.
  • Ανωμαλίες της μήτρας: Περίπου το 15% όλων των επαναλαμβανόμενων αποβολών προκαλούνται από κάποιο δομικό πρόβλημα της μήτρας, όπως τη διπλή μήτρα, ή τη μήτρα που χωρίζεται από ένα τοίχωμα (διαφραγματική μήτρα) ή κάτι άλλο. Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται και τα ινομυώματα ή οι πολύποδες.
  • Ενδοκρινικά θέματα: Χρήζουν διερεύνησης τα προβλήματα που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα, τον διαβήτη και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  • Αυτοάνοσα νοσήματα: Ανοσολογικά προβλήματα (Σύνδρομο αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων) συμβαίνουν όταν η μητέρα ή ο φορέας παράγει αντισώματα που προκαλούν έμμεσα θρόμβωση στα αιμοφόρα αγγεία. Το έμβρυο στερείται θρεπτικών συστατικών και πεθαίνει στη μήτρα, προκαλώντας αποβολή.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, η χρήση ναρκωτικών, η ραδιενέργεια κ.λπ. μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες σχετίζονται με την εργασία, ενώ άλλοι μπορεί να σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Η υπερβολική χρήση αλκοόλ ή καφεΐνης και το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό) από κάθε σύντροφο μπορούν επίσης να επηρεάσουν την έκβαση της εγκυμοσύνης. Ομοίως, και η παχυσαρκία στη γυναίκα.

Επαναλαμβανόμενες αποβολές: Διάγνωση

Προκειμένου να διαγνωστούν οι αιτίες που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες αποβολές ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας καταγράφει πρωτίστως το ιστορικό των αποβολών.. Επίσης θα ενημερωθεί για την έμμηνο ρύση και άλλα ενδεχόμενα ιατρικά προβλήματα. Ακολουθεί γυναικολογική εξέταση και εξετάσεις αίματος (έλεγχος του ανοσοποιητικού συστήματος, εξετάσεις για θρομβοφιλία, θυρεοειδή, σάκχαρο, ορμόνες κ.α.). Επιπλέον, θα διενεργηθούν καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού αλλά και απεικονιστικός έλεγχος (υπερηχογράφημα και υστεροσαλπιγγογραφία). Τέλος, υστεροσκόπηση και αναλύσεις χρωματοσωμάτων (καρυότυπος) στους γονείς και το έμβρυο.

Αν και ασφαλώς πρόκειται περί ενός αποκαρδιωτικού γεγονότος, οι επαναλαμβανόμενες αποβολές δεν πρέπει να επηρεάζουν, στο μέτρο του δυνατού, τη ζωή του ζευγαριού. Η σύγχρονη Ιατρική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και δίνει πλέον εναλλακτικές που δεν υπήρχαν παλαιότερα. Ο Δρ. Πατραμάνης σημειώνει πως 7 στις 10 γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές θα καταφέρουν εν τέλει να έχει μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Συνίσταται η αποφυγή άγχους σε κάθε περίπτωση και ο έγκαιρος προγεννητικός έλεγχος.

Επικοινωνήστε αμέσως με τον Δρ. Πατραμάνη για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες αποβολές.  Η πολυετής του πείρα θα σας βοηθήσει να λάβετε τη σωστή απόφαση για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπροσθέτως, το άρτια εξοπλισμένο ιατρείο του παρέχει ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας.

επικοινωνία

επικοινωνία

medifem
medifem, on in Uncategorized